На стадіоні «Динамо» буде новий газон

На стадіоні «Динамо» буде новий газон

До закінчення футбольного сезону залишається три тури. Цього сезону чемпіонат України закінчується раніше, ніж зазвичай, але вільний час міжсезоння на стадіоні «Динамо буде використано з користю. Відразу після матчу із запорізьким «Металургом» розпочнеться заміна газону. Про нове, сучасне покриття розповів заступник директора стадіону Анатолій Колоша.

- Минулого року комісія з УЄФА дала дуже високу оцінку газону на нашому стадіоні. Його навіть називали фантастичним. Відповідно до вимог УЄФА, висота трав'яного покриву не має перевищувати п'яти сантиметрів. У таких випадках для прискорення руху м'яча використовується полив чи звичайне зрошування. Ми раніше стригли траву близько трьох сантиметрів. Чим вона нижча, тим більше швидкісним і якісним стає газон.

Наступна наша мета – можливість стригти траву до висоти 1,5-2 сантиметри, як на стадіонах провідних клубів Європи. Коли звернувся із такою пропозицією до президента клубу Ігоря Суркіса, він її активно підтримав, адже це не лише моє бажання, але й команди. У принципі, гравців влаштовує нинішнє покриття, але не можна зупинятися на досягнутому. Якщо є можливість зробити його кращим, чому б так не вчинити?

Саме тому було ухвалено рішення поміняти газон, але ніяк не через те, що він у нас поганий. Футболісти до старого звикли, і мені шкода його зрізати. Але «Динамо» хоче мати суперполе, найвищих зразків. Коли я сказав, що трава на нашому полі буде два сантиметри, Мілевський запитав: «Як в Англії?». Одним словом, це газон світового рівня.

- Коли розпочнуться роботи по його укладанню?

- 10-го травня. Спочатку демонтуємо кабіни для запасних гравців, рекламні щити, а 11-го числа почнемо зрізати старий газон.

- Скільки потрібно часу, щоб новий газон прижився?

- Гадаю, він приживеться швидко. Паузи між чемпіонатами нам вистачить. Укладання газону займе приблизно два тижні. Це абсолютно безболісний процес, у нас не порушується ані система електропідігріву, ані автоматична система поливу, ані рельєф газону.

- Значить, це не такий важкий процес?

- Судіть самі: спочатку спеціальна машина зріже старе покриття, потім за допомогою нівеліра ми перевіримо газон на наявність просідань, які будуть ліквідовані. Після цього буде культивація поверхні, укочування, вирівнювання. І, нарешті, буде постелено новий газон. Закінчити роботи плануємо до 23-го травня, а на початку червня по ньому можна буде бігати. Але оскільки в цей час матчів не передбачається, у червні й на початку липня в нас буде багато часу, щоб за ним стежити і його доглядати.

- Які характеристики нового газону, хто його виробляє?

- Нове покриття створюється спеціально для нас фірмою "Українські газони", а насіння трави нам привезуть зі Сполучених Штатів. Воно включає сучасні селекційні види трав американського виробництва, в основному сорти багаторічного тонконога, які витримують низьку стрижку.

- Догляд за новим газоном буде відрізнятися від колишнього?

- Ні, додаткових проблем не виникне. За час, який у нас залишиться до початку сезону, будемо робити стрижку трави все нижче і нижче, щоб до липня довести її до висоти двох сантиметрів. Я сподіваюся, новий газон принесе більше радості футболістам, які зможуть продемонструвати на ньому всю свою майстерність.

Світлана Полякова, Інформаційний відділ ФК «Динамо» (Київ)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер