Найбільша єврокубкова перемога «Динамо» – над «Баррі Таун»

Найбільша єврокубкова перемога «Динамо» – над «Баррі Таун»

Цього дня 24 роки тому «Динамо» провело пам'ятний і знаковий матч, який назавжди увійшов до славної історії клубу. 22 липня 1998 року наша команда здобула найбільшу єврокубкову перемогу у своїй історії. Рекордний результат було встановлено в одному з найуспішніших сезонів – 1998/1999. До цього найбільші перемоги були зафіксовані над північноірландським «Колрейном» (1965 6:1) і турецьким «Бешикташем» (1987-й, 5:0), причому обидві – на полі суперника.

Шлях у Лізі чемпіонів того сезону кияни розпочали з першого кваліфікаційного раунду, де зустрілися із валлійським «Баррі Таун», з яким уже перетиналися роком раніше. Перша гра відбулася у Києві, на стадіоні «Динамо» ім. В. Лобановського. Вперше оновлений динамівський стадіон, на якому було встановлено індивідуальні сидіння, приймав матч міжнародного рівня.

Незважаючи на майже 30-градусну спеку, підопічні Валерія Лобановського не зупинялися ні на хвилину, запропонувавши супернику високу швидкість, домінуючи впродовж усієї гри і того вечора буквально декласували суперника. Господарі дуже серйозно налаштувалися на поєдинок, продемонструвавши повну зібраність, уважність, бажання боротися до кінця та самовіддачу. А також показали високий відсоток реалізації гольових моментів. Також не можна не відзначити чудові переводи м'яча та діагональні передачі, які відрізали по півкоманди суперника. Голи рівномірно розподілилися на весь матч, чотири кияни забили до перерви, ще чотири після. Покер у цій зустрічі оформив Сергій Ребров, дубль – Андрій Шевченко.

До речі, «покер» Реброва також став рекордним – першим в історії виступів київського «Динамо» у єврокубках. Сергій забив головою ще й п'ятий красень гол, проте арбітр вважав, що в тому епізоді наш форвард сперся на суперника і зафіксував фол в атаці.

Початок розгрому було покладено вже на 9-й хвилині, коли Хацкевич, не зустрівши опору з боку суперників, завдав удару з середньої дистанції. Нерс парирував, але Ребров головою спокійно відправив м'яч у сітку, що відскочив від рук голкіпера - 1:0. Описувати феєрію на стадіоні «Динамо», схоже, немає особливого сенсу. Зазначимо лише, що валлійці не змогли завдати в ворота киян жодного удару, а перший і єдиний кутовий біля воріт Шовковського гості заробили лише на 76-й хвилині.

Згадаймо лише інші забиті м'ячі. Невдовзі після першого голу Ребров технічно переграв воротаря, скориставшись грубою позиційною помилкою Торпа на підступах до власного штрафного майданчика. Незабаром ніким не прикритий Шевченко, отримавши передачу від партнера, легко переграв Нерса, що кинувся назустріч. Потім був маленький шедевр у виконанні Реброва. Сергій виграв верхову боротьбу у Торпа і неймовірною дугою направив м'яч у сітку.

Щойно почався другий тайм, як Косовський завдав удару по воротах суперника, Нерс невдало парирував м'яч і Герасименко, який ледь з'явився на полі, легко довів рахунок до 5:0. Ще через кілька хвилин Ребров виявився спритнішим за двох захисників «Баррі» і віддав передачу на хід Шевченку, який набігав. Той удруге виграв очну дуель у голкіпера. Не минуло й п'яти хвилин, як Белькевич, не зустрічаючи опору змістився з правого флангу в центр і прицільно пробив. Від рук воротаря м'яч влетів у сітку. А остаточний рахунок встановив той же Ребров: після поперечної передачі Хацкевича Головко, що підключився до атаки, здалеку завдав чудового удару, який прийняла на себе хрестовина. Однак Ребров першим торканням після відскоку м'яча від землі забив восьмий гол. Суперника розгромлено, питання про переможця дуелі знято.

Нагадаємо, того сезону «Динамо» досягло поки що найкращого для себе результату в Лізі чемпіонів, дійшовши до півфіналу, де в драматичному протистоянні поступилося мюнхенській «Баварії».

Ліга чемпіонів 1998/1999. 1-й кваліфікаційний етап. 1-й матч

«Динамо» (Київ) – «Баррі Таун» (Баррі, Уельс) 8:0 (4:0)

22.07.1998. Київ, стадіон «Динамо». 11 800 глядачів,

«Динамо»: Шовковський, Головко, Дмитрулін, Ващук, Каладзе, Калитвинцев (Герасименко, 46), Гусін (Белькевич, 55), Хацкевич, Косовський (Венглинський, 68), Шевченко, Ребров.

«Баррі Таун»: Нерс, Ллойд, Джонс, Йорк, Барроу, Барнетт, Картер, Вільямс (Еванс К., 57), Демпсі, Торп, Еванс Т.

Голи: Ребров (9, 16, 37, 82), Шевченко (36, 60), Герасименко (48), Белькевич (65)

Судді: Георгіу, Іоанну, Спіру (усі – Кіпр)

Попередження: Хацкевич (13) - Нерс (11).

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер