Напередодні матчу «Зоря» – «Динамо». Хто є хто у наших суперників

Напередодні матчу «Зоря» – «Динамо». Хто є хто у наших суперників

Після поразки в Олександрії від місцевого клубу з однойменною назвою (1:0) луганський клуб розлучився із Анатолієм Чанцева та знайшов нового старшого тренера в особі Юрія Вернидуба. Відразу проявити себе новому керманичу не вдалося. Команда програла останні дві гри перед зимовою перервою («Оболоні» вдома 1:2 й сусідньому донецькому «Металургу» 3:0) й міцно влаштувалася на передостанньому місці в турнірній таблиці.

Трансферна активність узимку

Незадовільне положення після першої половини чемпіонату вимагало від керівників «Зорі» радикального підсилення складу, що й було зроблено в зимове міжсезоння. Команду поповнили відразу дев'ять (!) новачків. Акцент було зроблено на обороні, адже після перших 20-ти турів луганчани посідали малоприємне останнє місце в першості за пропущеними голами, дозволивши забити своїм противникам 40 м'ячів. У результаті до команди прийшли два нових воротарі – досвідчений Віталій Постранський із «Волині» та Дмитро Козаченко з ФК «Олександрія». Захисні лави поповнили Віталій Вернидуб, який грав за запорізький «Металург», та два іноземці – боснієць Тоні Шумич із «Зрінські» та серб Нікола Гнатович, який виступав до того за румунську «Тимішоару», а ще раніше захищав кольори белградської «Црвени Звєзди». У середню лінію влилися Ілля Галюза з «Таврії» та Олександр Грицай, придбаний у київського «Арсенала». І, нарешті, атака була підсилена за рахунок нігерійця Лакі Ідахора з «Таврії» та хорвата Івана Родича, останнім клубом якого була «Істра», а перед цим досить відомий «Хайдук» Спліт.

Нова мітла на луганський лад

Як відомо, нова мітла мете на новий лад. Саме це і сталося із «Зорею» у весняній частині сезону 2011/12. Юрій Вернидуб, під керівництвом якого сильно видозмінена команда провела збори перед вирішальною для неї другою частиною сезону, зробив ставку в основному на тих, хто за його протекцією переїхав до Луганська з метою збереження місця в елітному підрозділі першості України. «Завдання на весняну частину першості в нас одне – будь-що зберегти прописку в Прем'єр-лізі», – відверто зізнався новий наставник.

Що ж представляє із себе за два тури до завершення чемпіонату суперник «Динамо»? Оборона, як і раніше, є ахіллесовою п'ятою луганчан. Вернидубу так і не вдалося вирішити проблему голкіпера № 1. Колишній капітан «Зорі» Ігор Шуховцев повісив бутси на цвях у грудні 2011-го, а Козаченко (5 матчів) та Постранський (3 гри), які прийшли йому на зміну, так і не визначили у своїй суперечці, хто ж із них основний.

Тактично «Зоря» майже всі ігри провела за схемою 4-2-3-1.

Оборона збудована з Ніколи Гнатовича (ліворуч) та Григорія Ярмаша (праворуч), який колись грав у «Динамо», у той час як у центрі місця за собою застовпили Віталій Вернидуб та Тоні Шунич. До речі, гру з динамівцями через перебір попереджень Вернидуб пропустить. Його місце може зайняти Ігор Коротецький або Максим Ігорович Білий.

У півзахисті ролі опорників відведені Іллі Галюзі та Олександру Грицаю. Фланги у «Зорі» віддані новому капітану Микиті Каменюки (праворуч) та Павлу Худзіку (ліворуч). Грузинський легіонер Джаба Ліпартія дуже креативний в атаці.

У нападі в якості основного форварда виступає колишній динамівець Лакі Ідахор, підписаний узимку в сімферопольській «Таврії».

Придбавши досить значну групу міцних професіоналів, «Зорі» вдалося навесні виправити своє турнірне становище, але не настільки, щоб остаточно забезпечити себе від пониження у класі. А це говорить про те, що наш суперник достатньо мотивований і від цього достатньо небезпечний, що й необхідно врахувати «біло-синім», налаштовуючись на матч у Луганську...

Нагадаємо, в матчі першого кола динамівці розгромили «Зорю» з рахунком 6:1.

Інформаційний відділ ФК «Динамо» Київ

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер