Назавжди перший: наш улюблений стадіон «Динамо»!

Назавжди перший: наш улюблений стадіон «Динамо»!

Тож саме час згадати про наш улюблений стадіон, який є свідком багатьох історичних футбольних подій.

12 червня 1933 року відбулося відкриття стадіону «Динамо». Прикрасою цього свята став матч між принциповими суперниками – командами Києва та Харкова. Кияни перемогли гостей (2:1), а автором першого гола в історії уславленого стадіону став Микола Борисович Махиня.

Коли Київ став столицею УРСР, було вирішено оформити вхід на стадіон більш солідно, й до 1936-го на розі вулиці Кірова (тепер Михайла Грушевського) та Петровської алеї з'явилася ефектна колонада. Оскільки спочатку стадіон «Динамо» входив до системи ГПУ-НКВС, його називали іменами керівників карального відомства – Всеволода Балицького, потім Миколи Єжова. Але незабаром вони самі були розстріляні, й їхні прізвища зникли з колонади стадіону. Зараз там назавжди закарбоване ім’я нашого геніального маестро – Валерія Васильовича Лобановського.

24 травня 1936 року київські динамівці на своєму стадіоні провели перший матч у чемпіонатах СРСР проти московських одноклубників. Перший історичний гол нашої команди знову на свій рахунок записав Микола Махиня, який поцілив у ворота Кваснікова за 10 хвилин до фінального свистка.

Потім була війна... Але стадіон пережив окупацію, відродився й знову прийняв перший післявоєнний матч «біло-синіх» у чемпіонаті СРСР, проведений проти московського «Локомотива» (1:1) за чотири дні після Дня Перемоги, 13 травня 1945 року.

Із введенням в експлуатацію в Києві нового великого стадіону, поле «Динамо» відійшло на другий план. Але вболівальники захоплено дивилися тут тренування майстрів, ігри дублерів.

Потім на «Динамо» прийшли будівельники, коли стадіон вирішили підготувати до Олімпіади-80. І хоча матчі одного з олімпійських групових турнірів стадіон «Динамо» не приймав, на ньому із задоволенням тренувалися олімпійці.

У травні 2002 року після смерті видатного футбольного тренера Валерія Васильовича Лобановського, який привів клуб до висот європейської футбольної слави, Рада акціонерів тоді ще ЗАТ ФК «Динамо» (Київ) прийняла рішення назвати клубний стадіон його ім'ям.

Кілька років це було основне місце виступів київського «Динамо». На смарагдовому газоні стадіону, який завжди відзначався чудовою якістю, проходили матчі чемпіонату та Кубка України, єврокубків, окремі ігри збірної. Тут уперше постав перед земляками після повернення до київського «Динамо» наш уславлений форвард Андрій Шевченко.

І ось сьогодні стадіон «Динамо» знову прийме матч Прем’єр-ліги за участю нашої команди. Замайорять біло-сині прапори, запрошуючи гравців нового покоління продемонструвати всю свою майстерність на домашній галявині, де, як це відомо, все рідне, все допомагає.

* фото В.Раснер

Олег Задерновський

Copyright © 2015 FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер