Микола СЕВЕРИЛОВ: «Учні динамівської школи знають, хто колись тренувався на цих полях»

Микола СЕВЕРИЛОВ: «Учні динамівської школи знають, хто колись тренувався на цих полях»

На його очах зростали Шевченко та Шовковський, Ващук та Федоров, Зозуля та Богданов. Завдання директора бази на перший погляд просте, а насправді дуже відповідальне: зробити все можливе, аби тренери та юні гравці не мали жодних проблем. Над цим працює колектив із трьох десятків працівників. Життя бази не припиняється ані на хвилину всі сім днів на тиждень.

- На базі, що розташована на вулиці Салютній і займає майже три гектари поруч із Сирецьким лісопарком, працює дитячо-юнацька футбольна школа «Динамо» імені Валерія Лобановського. Для учнів у нас створені усі належні умови. Два футбольні поля – одне натуральне, друге синтетичне – та основна будівля школи. На першому поверсі - гостьова кімната, роздягальні, медкабінет, сауна. На другому - кухня, їдальня на 60 місць, тренажерна зала, навчальний клас. Тут діти роблять уроки та відпочивають. Клас прикрашено призами та нагородами, здобутими командами ДЮФШ у різних змаганнях. Третій та четвертий поверхи — житлові та мають по десять комфортабельних кімнат із усіма зручностями, розрахованих на трьох учнів кожна. Цілодобово на базі чергують два тренери та лікар. Для них також передбачені зручні кімнати.

- Так, як тепер, база почала виглядати лише десять років тому, коли її було урочисто відкрито. Який вигляд мала база раніше?

- Спочатку на нашій території був розташований легкоатлетичний манеж розміром 19 на 70 метрів. Поруч були роздягальні, навчальний клас. Згодом, 1953 року міська влада передала цю територію товариству «Динамо». Саме тут тренувався основний склад команди аж до 1967 року, коли переїхали на нову базу в Кончу-Заспу. Двоповерховий будиночок, на протилежному боці вулиці Салютної, де ночували у ті часи гравці та тренери, зберігся досі.

Після переїзду основного складу сюди заселилася динамівська дитяча футбольна школа. Тренувалися також спортсмени товариства «Динамо» із інших видів спорту. Тож саме тут створювалися передумови для перших великих перемог «Динамо». Впевнений, що створюються і тепер. Історія для нас - не порожній звук. Стіни на всіх чотирьох поверхах бази прикрашають фото, на яких діти бачать футболістів «Динамо», які принесли команді славу. Діти мають знати, на кого рівнятися та до яких вершин у футболі прагнути.

- У школі навчається понад чотири сотні дітей. Чи вистачає для занять двох футбольних полів?

- Звісно, що не вистачає. Доводиться використовувати поля бази в Кончі-Заспі. Наші два поля працюють з максимальною завантаженістю.

Заняття на штучному покритті похвилинно розписані з ранку до вечора, а на траві щоденно по два-три тренування або матчі. Є ще поле хокейних розмірів, воно добре підходить для тренувань наймолодших.

- Як трав’яне поле за таких навантажень вдається тримати у належному стані?

- Завдяки наполегливій праці робітників бази. На полі гарно зроблений дренаж, ми регулярно вносимо добрива, підсіваємо, поливаємо, проколюємо, стрижемо траву. За полями доглядають п’ять робітників та один механік. Техніку зазвичай нам передають «у спадок». Зі стадіону «Динамо», коли туди купують нову, або з Кончі-Заспи. На сьогодні у нас є все необхідне для роботи – трактор, газонокосарки, катки. Зрозуміло, що на траві грають лише у теплу пору року, взимку поле відпочиває.

- На базі впродовж навчального року постійно живуть шістдесят дітей. Ви спокійні за їхню безпеку?

- Кожному учню школи видається іменний пропуск, без якого ніхто сторонній не може зайти на базу. Охороняється як центральний вхід, так і запасний. О десятій вечора ворота зачинаються. Після цього за територію бази дітям виходити заборонено.

- Хлопці молоді, чим ввечері займаються?

- У кімнаті відпочинку є телевізор, більярд, тенісний стіл. Зараз майже у кожного стільниковий телефон, ноутбук або планшет. Не забувайте, що всі вихованці ДЮФШ навчаються в загальноосвітній школі, тож їм ввечері треба робити домашні завдання. Інколи хлопців приїжджають провідати батьки. Для зустрічей із родичами є окрема кімната, де ніщо не заважає приватному спілкуванню.

- Ви, як директор, щоб хотіли поліпшити у роботі НТБ «Нивки»?

- Наразі є потреба в автоматичній системі поливу натурального футбольного поля. Зараз працівники бази його поливають вручну. Планів є багато, поступово деякі з них втілюються в життя.

Copyright © 2014 FC Dynamo Kyiv

* фото В.Раснера

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер