«Ніцца» (Франція): представляємо суперника

«Ніцца» (Франція): представляємо суперника

Черговим спаринг-партнером виступить «Ніцца», яка представляє французьку Лігу 1. Початок зустрічі заплановано на 21:00.

Візитка

Повна назва: Olympique Gymnaste Club Nice

Заснований: 1904 рік

Стадіон: «Альянц Рів'єра» (вміщує 35 624 глядача)

Президент: Жан-П’єр Рівер

Головний тренер: Крістоф Галтьє

Позиція у чемпіонаті Франції 2020/21: 9-та

Титули:

Чемпіон Франції (4): 1950/51, 1951/52, 1955/56, 1958/59

Володар Кубка Франції (3): 1951/52, 1953/54, 1996/97

Володар Суперкубка Франції (1): 1970

Історія

Футбольний клуб «Ніцца» був створений понад сторіччя тому та є одним із засновників першого дивізіону французького футболу. Більшість завойованих титулів припадає на 50-ті роки, коли командою керували тренери Нюма Андуар, Джордж Беррі та Жан Лусіано.

Виступаючи у нижчих дивізіонах, команда завоювала чотири чемпіонства у другій лізі Франції (1947/48, 1964/65, 1969/70, 1993/94) та два – у третій (1984/85, 1988/89). Свій останній трофей «Ніцца» здобула ще в 1997 році, обігравши в фіналі Кубка Франції «Генгам» (1:1, по пенальті 4:3). Найкращим досягненням «орлят» у 21-му сторіччі є фінал Кубка Французької ліги у 2006 році.

Минулий сезон

Попередній сезон «Ніцца» завершила на 9-й позиції Ліги 1, набравши 52 очки у 38-ми матчах. Команда здобула 15 перемог, 7 разів зіграла внічию та зазнала 16-х поразок (різниця м’ячів 50:53).

У Кубку Франції «гімнасти» зупинилися на стадії 1/16 фіналу, поступившись «Монако» (0:2). Виступ у Лізі Європи команда розпочала одразу з групового етапу, але в квартеті з «Байєром», празькою «Славією» та «Хапоелем» (Бєер-Шева) фінішувала на останній позиції, здобувши лише одну перемогу над ізраїльським клубом.

Склад

«Ніцца» є однією з наймолодших команд Ліги 1 – середній вік футболістів складає всього 23,1 роки. У команді виступають шестеро гравців збірних – зокрема, нападник Каспер Дольберг, який дійшов зі збірною Данії до півфіналу Євро-2020 та відзначився трьома голами на турнірі. Окрім того, національні команди представляють вінгер Келвін Стенгс (Нідерланди, перейшов до «Ніцци» з АЗ у липні), правий захисник Юсеф Аталь і центральний хавбек Хішам Будауі (Алжир), лівий захисник Хассан Камара (Кот-д'Івуар) та правий оборонець Джордан Лотомба (Швейцарія).

Найкращим бомбардиром «Ніцци» у минулому сезоні став 21-річний Амін Гурі, який записав до свого активу 12 забитих голів (вдвічі менше забив Дольберг – 6 м’ячів). За сумісництвом молодий французький центрфорвард є й найкращим асистентом команди – 7 результативних передач.

Окрім Стенгса, цього літа «Ніцца» підписала контракт із центрбеком Жан-Клером Тодібо, який протягом півроку грав за «орлят» на правах оренди з «Барселони», а також із юним хавбеком «Расінг Абіджан» Жаном Н’Гессаном, який одразу вирушив в оренду до «Лозанни». Окрім того, склад «Лозанни» поповнили ще кілька гравців «Ніцци» – Хішам Маху, Армель Зохурі та Тразі Томас.

Також «гімнасти» попрощалися з хавбеками П’єром Ле-Мелу та Віланом Сіпрієном, які перейшли до «Норвіча» та «Парми» відповідно. До «Ле-Мана» на правах оренди вирушив захисник Ібрагім Сіссе, а до «Ешторіл-Прая» – ще один оборонець Расін Колі.

Тренер

Наприкінці червня 2021 року новим головним тренером «Ніцци» був призначений 54-річний Крістоф Галтьє. На цій посаді французький фахівець замінив румуна Адріана Урсеа, який, у свою чергу, останні півроку очолював команду після звільнення за незадовільні результати Патріка Вієйра.

У минулому захисник «Марселя», «Лілля» та ряду інших французьких клубів, Галтьє розпочав тренерську кар’єру у 1999 році в рідному «Марселі», ставши асистентом Бернара Казоні. У подальшому працював помічником головного тренера у грецькому «Арісі», французькій «Бастії», еміратському «Аль-Айні». У 2005-му став асистентом Алена Перрена в англійському «Портсмуті», і з тих пір продовжив співпрацю з Перреном у «Сошо», «Ліоні» та «Сент-Етьєні», де в 2009-му році замінив його на посаді наставника «зелених». Протягом восьми років роботи в «Сент-Етьєні» Галтьє поступово поліпшував результати команди та в 2013-му виграв перший за понад 30 років трофей – Кубок французької ліги. Наступні три сезони «святі» фінішували у верхній частині турнірної таблиці та здобували путівку до Ліги Європи.

У 2017 році Крістоф Галтьє очолив «Лілль», змінивши на цій посаді Марсело Б’єлсу. Врятувавши проблемну команду від вильоту з еліти, у наступному сезоні зайняв із нею другу позицію, яка гарантувала пряму путівку до Ліги чемпіонів. У минулому сезоні Галтьє привів «Лілль» до першого за 10 років чемпіонського титулу, перервавши гегемонію «ПСЖ». Сам наставник був визнаний найкращим французьким тренером року – втретє у своїй кар’єрі.

Підготовка

У рамках підготовки до нового сезону «Ніцца» вже провела два спаринги – з французьким «Родезом» (1:1) та швейцарською «Лозанною» (0:3). Напередодні матчу з «Динамо» «гімнасти» зустрінуться з «Бастією», а на завершення проведуть ігри з «Сент-Етьєном», берлінським «Уніоном» і «Міланом». Новий сезон стартує для «Ніцци» 8 серпня – домашнім матчем проти «Реймса».

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер