Про нововведення у висвітленні матчів Ліги чемпіонів УЄФА

Про нововведення у висвітленні матчів Ліги чемпіонів УЄФА

Про свої враження Богдан розповів офіційному клубному сайту.

- Цей форум проводився вже в четвертий раз. Від самого початку він планувався виключно для представників клубів-учасників Ліги чемпіонів, але другий рік на нього запрошують і прес-аташе від учасників Ліги Європи. Причому, робочі зустрічі проводяться на загальних засадах, немає такого, що Ліга чемпіонів засідає в одному залі, а Ліга Європи – в іншому. Усе це робиться УЄФА задля того, аби збільшити популярність Ліги Європи як турніру, й саме на подібних форумах більш досвідчені учасники європейських турнірів діляться власним досвідом зі своїми колегами.

Проведення подібного форуму було запроваджене чотири роки тому задля того, аби якомога краще, якісніше та оперативніше висвітлювати перш за все поєдинки Ліги чемпіонів, і лише останні два роки на нього запрошуються й представники учасників Ліги Європи. При цьому всі витрати – переліт учасників форуму, проживання, харчування тощо – УЄФА бере на себе.

- Як проходив цьогорічний форум, яким був його формат?

- Він проходив два дні у форматі лекцій та виступів представників УЄФА, які ділилися нововведеннями у висвітленні європейських турнірів, що спрямовані на спрощення роботи прес-аташе клубів. Зокрема, це стосується профайлів команд-учасниць на офіційній сторінці УЄФА, який тепер можна заповнювати, просто завантаживши інформацію на так звану «хмару». Причому, тепер кожному клубу доступна не лише своя інформація, а й можна безперешкодно завантажити дані по будь-якій команді-учасниці турніру.

Загалом, цей форум є дуже хорошою можливістю налагодження контактів із представниками клубів, з якими доведеться грати. Оскільки з’явилася ще Юнацька Ліга УЄФА, зокрема вдалося обговорити певні нюанси з представником «Маккабі», юнацька команда яких буде проводити свої матчі в Тель-Авіві, а основний склад гратиме у Хайфі.

- Які ще нововведення нам варто очікувати з цього сезону?

- Загалом, зараз в УЄФА настає новий цикл – 2015-2018 рр., перед яким змінилася символіка, додалися нові вимоги. Усі нововведення попередньо обговорювалося УЄФА у травні цього року на спеціальній зустрічі з представниками трьох клубів провідних європейських чемпіонатів – «Баварії» (Мюнхен), «Челсі» (Лондон) та «Барселони». Були обрані саме ці три клуби, тому що вони належать до категорії топ, і рівень їхніх чемпіонатів дуже високий, за престижністю не поступаючись Лізі чемпіонів. Зроблено це було для того, аби у форматі дискусії в тіснішому колі, а не з 50-ма людьми, які збираються на форумі, обговорити можливі нововведення у найпрестижнішому клубному турнірі Європи.

Серед найбільш значущих новинок можна виокремити введення передматчевих інтерв’ю. Кожна команда перед початком виступів на груповій стадії заявляє одну відповідальну особу – головного тренера, когось із керівників вищої ланки тощо, – яка під час розминки команд спілкується з бродкастерами. При цьому приймаючий клуб сам обирає локацію, де буде записуватися інтерв’ю – головне, що місце було зручним для представників обох команд. Цей сезон стане тестовим: якщо воно приживеться й матиме позитивні відгуки від самих клубів та бродкастерів, тоді ми будемо дивитися передматчеві інтерв’ю й у наступних сезонах, у іншому випадку – ні.

Також у попередніх сезонах на кожному матчі Ліги чемпіонів працювали директор матчу, людина, яка співпрацює безпосередньо з бродкастерами, а також медіа-офіцер. Зараз же УЄФА буде призначати медіа-офіцера лише на ті матчі, які матимуть підвищений інтерес. Також у цьому році передбачається можливість транслювання у прямому ефірі передматчевих прес-конференцій та тренувань (регламентовані 15 хвилин). Якщо бродкастер виявить бажання, ми повинні посприяти їм у цьому.

На післяматчевих заходах від цього року вводиться поняття «переможці» та «переможені». З тієї команди, яка виграє, й попит буде більшим – якщо від переможених на флеш-інтерв’ю йдуть одна-дві людини, то від переможців бродкастери мають право запросити чотирьох-п’ятьох. Також окремо буде записуватися флеш-інтерв’ю з гравцем матчу, кандидатуру якого визначає УЄФА. Вихід гравців до флеш-зони буде проводитися поетапно – якщо раніше всі гравці мали чекати своєї черги в одному місці, то зараз одна група футболістів приходить до флеш-зони відразу після матчу, інша же може прийняти душ, переодягнутися, й після цього прийти на інтерв’ю.

Також підіймалося питання можливості трансляції матчів на Youtube-платформах. Із цього приводу в УЄФА категоричні – клуби, а також телевізійники, які не є бродкастерами, не лише не мають право транслювати матчі, але й показувати все те, що відбувається впродовж поєдинку в чаші стадіону, навіть уболівальників. Те ж саме стосується й приїзду команд на стадіон – знімати можна, але викладати на загальнодоступний ресурс можливо лише після завершення матчів Ліги Європи – починаючи з 00.00 п’ятниці.

Copyright © 2015 FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер