Огляд преси. Інтерв'ю Ігоря Суркіса «Футбольному клубу»

Огляд преси. Інтерв'ю Ігоря Суркіса «Футбольному клубу»

- Чи є у вас відчуття втоми від тривалого карантину?

- Напевно, воно з'явилося не тільки у мене. Схожі почуття переживають зараз люди в усьому світі - незалежно від роду занять і соціального статусу. Непросто сидіти так довго без діла, але нічого не поробиш - карантин накладає певні обмеження. Усі хочуть скоріше повернутися до нормального життя, однак не можна забувати, що обмеження ці, при всій їхній суворості, дозволяють уникнути кризи, що з головою накрила весь світ.

- Футбольні люди, з якими довелося поспілкуватися останнім часом, говорять про нові звички і захоплення, що виникають на карантині від незвичного надлишку вільного часу. Чим захопилися ви? Або, може, зайнялися тим, на що раніше не вистачало часу?

- А я, чесно кажучи, завжди знаходив час для цікавих мені занять - хоч і вважав, що в добі іноді не вистачає 25-ої ​​години. Чимало турбот і тепер: інфраструктура клубу в будь-який момент повинна бути готова до відновлення повноцінного тренувального процесу. Поки гравці приїжджають на базу по одній-дві людини, строго дотримуючись карантинних норм, але при цьому ретельно дезінфікуються тренажерні зали, упорядковуються поля, щоб хлопці не відчували жодної тривоги з приводу своєї безпеки.

Дбати, утім, ми зобов'язані не лише про членів команди, а й про співробітників, які забезпечують роботу клубу. Зараз люди в основному працюють дистанційно, приїжджаючи за потреби. Складаються графіки, залучається додатковий персонал для виконання необхідних робіт. Повністю поділяю думку президента нашої країни: вкрай важливим є збереження робочих місць, щоб люди в цей непростий час не страждали.

Я постійно на зв'язку з першим віце-президентом клубу Віталієм Сівковим, який контролює зокрема й благодійний напрямок. Динамівські футболісти, як вам відомо, минулого тижня вкотре побували в Головному військовому клінічному госпіталі, де передали взуття, одяг і продукти харчування бійцям АТО, що проходять реабілітацію після поранень.

***

- Пауза через карантин триває в чемпіонаті півтора місяця - і, судячи з останніх заяв, затягнеться ще мінімум на місяць. Чи володієте ви більш точною інформацією щодо відновлення сезону - і чи підтримує взагалі УАФ необхідний контакт із клубами?

- У перші шість тижнів, за які, як мені відомо, УЄФА чотири або п'ять разів спілкувався в онлайн-режимі з керівництвом федерації, ми не отримували жодної інформації. Заява першого віце-президента УАФ Олега Протасова з'явилося лише після того, як обурився спочатку я, а потім тренери «Динамо» та інших клубів прем'єр-ліги. Але виглядало все так, ніби від нас хочуть відмахнутися: ми, мовляв, слідуємо рекомендаціям Європейського футбольного союзу, а ви стежте за новинами на нашому офіційному сайті.

Але я переконаний, що клуби, як повноцінні учасники процесу, повинні були із самого початку бути в курсі найдрібніших деталей, а не задовольнятися крупицями, які потрапляють в інтернет, і спиратися на дані з особистих джерел. Про те, що чемпіонат збираються відновити на початку червня, стало відомо завдяки проекту календаря, розісланому прем'єр-лігою. Але нам хотілося вивчити всі варіанти розвитку ситуації, які розглядає УЄФА. Зрозуміти, наприклад, як стануть розподілятися місця, якщо чемпіонат не буде дограний.

Складалося відчуття, що єдина турбота чиновників федерації - повісити собі медальки за досягнення гравців наших клубів у розташуванні збірної. Вони пишаються, що виплатили футболістам преміальні за вихід на Євро-2020, але гроші-то ці, ні для кого не секрет, узяті з надходжень від УЄФА, які в іншому незрозуміло як розподіляються. Особливо смішно чути про це президенту клубу, який виплачує своїй команді преміальні і зарплату з власної кишені й коштів партнерів.

- Напередодні УАФ провела робочу зустріч за участю представників федерації, прем'єр-ліги, ПФЛ і футбольних профспілок, а в середу - запросила на нараду представників клубів. Оголошено про готовність відновити сезон наприкінці травня, надавши командам усього два тижні для повноцінних тренувань. Чи не замало?

- Щоб зрозуміти, який час насправді потрібен для повернення кондицій, у кожному клубі необхідно протестувати гравців і підібрати оптимальну програму підготовки. Прагнення скоріше почати може дорого коштувати футболістам і вивести їх із ладу не тільки на цей сезон, але й на наступний. Кому, як не колишньому гравцеві і тренеру Протасову, це розуміти!

Тому радитися слід не з чиновниками, а з тренерами, які краще знають, скільки потрібно готуватися до рестарту сезону. Зберіть по скайпу наставників команд прем'єр-ліги і запитайте їхню думку - мало хто, переконаний, скаже, що двох тижнів після двох із половиною місяців простою їм вистачить. Наш клуб на робочій зустрічі представляв заступник генерального директора Сергій Мохник - не найбільший фахівець у тренувальному процесі. Якщо щось піде не так, з кого мені питати - з функціонера або з тренера?

Хотів би я подивитися, що сказали б у федерації, якби Андрій Шевченко отримав на підготовку до чемпіонату Європи два тижні або, того гірше, десять днів. Так, Євро-2020 перенесено через форс-мажорні обставини - але, коли клуби попросили потіснитися в інтересах головної команди країни і поламати календар, ніхто і слова не сказав. Значить, тренер збірної ясно розумів, що підготовка футболістів вимагає часу.

- З урахуванням позиції УЄФА про те, що національні чемпіонати повинні бути дограні, ви тепер повністю виключаєте, що УАФ піде за голландським і французьким шляхами?

- У випадку з нашою федерацією я нічого не можу виключати. Чимось мене здивувати вона вже навряд чи здатна. Європейський футбольний союз хоче завершити чемпіонати насамперед тому, що прагне до абсолютної прозорості й чесності. У нашій прем'єр-лізі справедливо було б або не починати другий етап, підвівши риску під першим, коли всі зіграли один з одним по два матчі, або провести всі передбачені регламентом 32 тури. В іншому випадку нам не уникнути скандалів і судових процесів, які УЄФА, природно, не потрібні.

Разом з тим, гаряче прагнення перезапустити сезон не повинно ставити під загрозу людські життя. Зрештою, футбол - це всього лише розважальний захід. Важливо, щоб до моменту виходу нашої улюбленої гри з карантину не зростала кількість хворих коронавірусом. Цілком допускаю, що перший час матчі будуть проходити без публіки, але потім на тому ж «Олімпійському» цілком можна буде розсадити п'ять або десять тисяч глядачів через кілька вільних крісел, щоб забезпечити необхідну дистанцію. Перельоти на виїзні матчі теж теоретично можуть нести загрозу зараження. Питань багато, але їх треба обговорювати, приходячи до єдиної думки, а не обмежуватися якимись відписками. Уявіть: у якийсь момент нам скажуть, що чемпіонат дограний не буде. Футболісти, весь час знаходячись на низькому старті, так і не відпочинуть, а там і новий сезон не за горами...

- Ви зі своїми гравцями спілкуєтеся?

- Постійно. У вівторок, наприклад, у мене в кабінеті були Беньямін Вербич, Томаш Кендзьора, Сергій Сидорчук та Денис Бойко. Пізніше заглянув Віктор Циганков. Хлопці розпитували про терміни повернення до повноцінних тренувань, але що я їм міг у той момент сказати?

- Психологічний настрій гравців наразі, мені здається, не менш важливий, ніж їхня фізична готовність. Як оціните моральний тонус своїх футболістів?

- Якби я вам зараз сказав, що психологічний стан у хлопців відмінний, ви, гадаю, мені б не повірили. І були б праві. Настрій у них зараз такий же, як і у будь-якої людини, що знаходиться вдома на карантині - у когось кращий, у когось гірший. Однак щойно з'явиться інформація про відновлення повноцінних тренувань, вони обов'язково підбадьоряться.

***

- Цього понеділка мали відбутися один раз уже перенесені звітно-виборні збори учасників прем'єр-ліги, на яких, серед іншого, планували підбити підсумки дворічної діяльності Томаса Грима на посаді президента і обрати його наступника. До нової дати, 25 травня, УПЛ буде залишатися без керівника більш ніж півтора місяця. Чи критично це в період карантину?

- У лізі достатньо фахових людей, здатних виконувати необхідні на цьому етапі чисто технічні функції. Складати, наприклад, проект календаря і розсилати його клубам. Важливі завдання, про які я вже говорив, - акумулювати думки представників клубів і приймати на їхній підставі зважене рішення про терміни відновлення сезону, - належать виключно до парафії федерації.

- Досвід показує, що чи не ключовий критерій для претендента на пост президента прем'єр-ліги - рівновіддаленість від основних наших футбольних полюсів. Хто, як вам здається, є оптимальним із цієї точки зору - іноземець або українець?

- Однозначно українець! Ба більш, українець, знайомий із реаліями нашого футболу.

- Після того, як дедлайн продовжили, до єдиного кандидата на вакантне крісло - голови Львівської обласної федерації Олександра Шевченка додався висунутий «Карпатами» їхній колишній віце-президент Олег Смалійчук. Якщо список претендентів не розшириться - кого будете готові підтримати?

- Не вивчивши програми людей, з якими особисто практично не знайомий, я не можу відповісти на ваше запитання. Але мушу сказати, що з повагою ставлюся до відчайдушних людей, готових сунути голову у киплячий котел. Адже обраний президент повинен прагнути здобути підтримку не від семи клубів, тобто простої більшості, а від усіх дванадцяти. Лише з цим стартовим капіталом він зможе об'єднати наш футбол і підняти його на якісно інший рівень.

Томасу Гримму, який два роки тому оголосив головною метою створення загального Телепулу, я відразу сказав, що здійснити її не вдасться. Не можна відбирати у клубів те, що завжди їм належало. Телевізійні права в усіх країнах є клубною власністю, і передаються вони в розпорядження загальної структури тільки одноголосно і лише в тому випадку, якщо клуби бачать у цьому реальну вигоду. А створювати пул, щоб президент ліги поставив собі галочку, немає жодного сенсу...

***

На завершення нашої розмови Ігор Суркіс привітав читачів із Всеукраїнським днем ​​футболу, побажавши тим, хто не уявляє свого життя без улюбленої гри, її якнайшвидшого повернення на поля країни.

Дмитро Ільченко

http://footclub.com.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер