Огнєн ВУКОЄВИЧ: «Потрібно набрати форму до матчу за Суперкубок»

Огнєн ВУКОЄВИЧ: «Потрібно набрати форму до матчу за Суперкубок»

І хоча півзахисник так і не вийшов на поле у складі збірної Хорватії, враженнями від поїздки на Мундіаль поділився з читачами офіційного сайту ФК «Динамо» (Київ).

- Огнєне, ви були на одному Кубку світу та двох чемпіонатах Європи. Чим запам'ятався турнір у Бразилії?

- У першу чергу, це було свято футболу. У країні, де всі люблять футбол, розбираються та грають у нього, приїхали найкращі гравці світу. Дуже красивим вийшло відкриття, на якому нам вдалося бути присутніми, побудували нові стадіони. Для мене це перший чемпіонат світу. Єдине, що трохи напружувало, – дуже довгі перельоти. Але з цим довелося зіткнутися майже всім збірним.

- У перших двох матчах збірна Хорватії виглядала дуже гідно. Що сталося у грі з Мексикою?

- Перші два матчі ми провели на хорошому рівні. Дуже хотіли пройти Мексику, серйозно готувалися до матчу, але не склалося. Хорватія та Мексика – дві приблизно рівні за силою команди. Шкода, що не пройшли, вболівальники чекали від нас більшого. Гравці нашої збірної виступають за «Реал», «Інтер», «Баварію», «Барселону», всі високого класу. Але я вважаю, у вирішальному матчі Мексика виявилася сильнішою. Вони перемогли нас 3:1 та заслужено пройшли далі.

- Можете назвати нинішню збірну Хорватії найсильнішою за весь час ваших виступів за неї?

- За іменами – так. Але найкращу якість гри ми показували на Євро-2012 у Польщі, де поступилися майбутньому чемпіону Іспанії. Нам дуже не пощастило тоді, могли пройти набагато далі.

- Ви піддали критиці тренера Хорватії Ніко Ковача, який залишив на лаві запасних у матчі з Бразилією нападника Едуардо. Вважаєте кадрові прорахунки однією з головних причин невдач?

- У тому матчі не зміг через дискваліфікацію зіграти Манджукич. Я сказав, що Едуардо міг би допомогти команді, він грав у рідній країні, добре знав збірну Бразилії. Але Ніко Ковач так вирішив, а в результаті ми програли.

- Як у Хорватії оцінили виступ збірної?

- Перед нами поставили завдання вийти з групи, яке виконати нам не вдалося. Зрозуміло, що вболівальники та преса залишилися незадоволеними.

- Багато хорватських уболівальників підтримували вас у Бразилії?

- Не дуже, все ж таки відстань дуже велика. Хороша підтримка в нас була на двох останніх чемпіонатах Європи в Австрії та Швейцарії, а також у Польщі та Україні. Там трибуни були в червоно-білих кольорах.

- Ви прийняли рішення завершити виступи за збірну. 30 років – чи не занадто рано, могли провести ще один цикл?

- Міг, тим паче за нового формату кваліфікації Хорватія практично гарантовано грала б у Франції. Але я так вирішив, про що повідомив у листі на ім'я президента федерації футболу Давора Шукера. Подякував за сім років виступів, за три великих турніри. Сказав, що хочу грати за клуб, та попросив мене більше до збірної не викликати. Також подякував київському «Динамо» та президенту Ігорю Суркісу за підтримку. У збірній я представляв «Динамо», це теж багато чого для мене значило.

- Це рішення остаточне, воно не було прийняте на емоціях від невдалого виступу збірної?

- Ні, я так вирішив. У мене буде більше можливостей готуватися до ігор за клуб. Плюс мали місце особисті моменти, про які я би зараз не хотів розповідати. У мене попереду ще не один рік кар'єри на високому рівні. З'явиться час на відпочинок, зможу принести своєму клубу ще більше користі. Про рішення я повідомив президента. Своє слово я тримаю, а нашій збірній бажаю всього найкращого.

- Як провели відпустку після повернення збірної з Бразилії?

- Було лише десять днів, відпочив у Хорватії на морі. Більше часу не було – подзвонили з «Динамо» та сказали приїхати на другий збір. Потрібно набрати форму до матчу за Суперкубок, добре розпочати чемпіонат. Зараз в Австрії у нас багато роботи.

- Ви в «Динамо» виступали під керівництвом багатьох тренерів. Погоджуєтеся, що підхід до роботи Сергія Реброва відрізняється від його попередників?

- Так, Ребров тренер молодий, у нього своє бачення футболу та велике майбутнє. Ми всі намагаємося йому допомогти, працюємо на тренуваннях, добре готуємося до матчів.

- В інтерв'ю нашому сайту ви спростували всі чутки щодо ймовірного трансферу з «Динамо». Були цікаві варіанти?

- У мене є пропозиції з Туреччини, Німеччини, Греції, ОАЕ. Але я в своїй заяві зазначив, що маю ще рік контракту з «Динамо» та порушувати його не буду. Всі свої обов'язки виконую й хотів би з командою виграти чемпіонат України. Зараз хочу залишитися в Києві, але якщо надійде дуже хороша пропозиція, офіційна, будемо думати. Мою долю вирішить президент клубу, головне, щоб у підсумку виграло й «Динамо», й моя футбольна кар'єра. Вважаю, це чесно та правильно. «Динамо» мені багато дало в футболі, я не можу залишити клуб, якщо йому мої послуги будуть потрібні.

- У команді ви сьомий рік, як знаходите мотивацію не зупинятися в розвитку?

- За весь цей час я лише одного разу був чемпіоном України, у 2009 році. Той сезон вважаю одним із найкращих у своїй кар'єрі, ми розгромили в двох матчах «Спартак», потім вийшли до півфіналу Кубка УЄФА. На мій погляд, головним завданням «Динамо» в новому сезоні має бути перемога в чемпіонаті України. І вихід до Ліги чемпіонів. Ми дуже довго пропускаємо вперед «Шахтар», пора ставити на цьому крапку.

Copyright © 2014 FC Dynamo Kyiv

* фото В.Раснера

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер