Олег Блохін – прудконогий бомбардир зі знаменитої команди підкорювачів Європи! (+ відео)

Олег Блохін – прудконогий бомбардир зі знаменитої команди підкорювачів Європи! (+ відео)

Як же швидко летить час. Скільки років пройшло, а перед очима нечувано сміливий вчинок футбольного генія, перед яким спасували кращі на той момент захисники світу. Як же це було нещодавно, як же це було давно.

...Є події, які врізаються в пам'ять назавжди. У вже далекому 1975 році в СРСР все загалом було тихо і спокійно. Громадяни комуністичної країни бадьоро поспішали на роботу, впевнені в своєму завтрашньому дні, а, відпрацювавши зміну на підприємстві, поверталися додому в свої вистраждані по черзі, але безкоштовно надані малометражні "хрущовки", щоб ввечері, рівно о 21.00 увімкнути чорно-білі телевізори і дізнатися стандартний набір новин з програми «Время». Телеефір, який розповідав про чергову перемогу в соцзмаганні металургів, шахтарів чи машинобудівників, того року реально був підірваний тричі.

У липні країна, затамувавши подих, спостерігала за стикуванням «Союзу» з американським «Апполоном», а в останній день року із задоволенням поглинала олів'є і шампанське під телевізійний хіт епохи «Іронія долі, або з легкою парою!» За кілька днів до першого виходу на телеекрани культової комедії Ельдара Рязанова в передноворічній передачі «Старт» небайдужі до спорту громадяни країни Рад отримали ще один привід для радощів і гордощів. 23-річний форвард київського «Динамо» Олег Блохін у результаті референдуму, який традиційно проводиться французьким тижневиком France Football, був названий кращим футболістом Європи 1975 року. Після повідомлення ведучого, який, зв'язавшись у прямому ефірі з головним редактором журналу в Парижі, оголосив для всіх сенсаційну новину, ще довго горіло світло в київській квартирі на Чоколівці, в якій Катерина Захарівна і Володимир Іванович приймали численні привітання, щиро радіючи з усіма європейському визнанню таланту свого сина...

Велика перемога в ритмі танцю

Про те, що динамівці Києва вирушили в Мюнхен на першу зустріч розіграшу європейського Суперкубка, знали всі шанувальники команди, а от подивитися гру в країні не вдалося нікому. Радянське телебачення не знайшло місця в сітці свого мовлення і обмежилося лише скупим повідомленням в новинах, на яке чекали мільйони...

І на цю новину варто було чекати мало не до півночі! Диктор, немов живий манекен, без особливих емоцій оголосив: "У першому матчі за Суперкубок київське «Динамо» з рахунком 1:0 перемогло мюнхенську «Баварію». На 67-й хвилині гол забив Олег Блохін ".

За кадром однієї з головних подій 1975 року залишилася і мужність капітана динамівців Віктора Колотова, який з травмою дограв поєдинок до кінця, і завзятість вчорашніх дублерів, які буквально гризли газон «Олімпіаштадіона», і, нарешті, феноменальний переможний гол Олега Блохіна. 11-й номер «біло-синіх» на 67-й хвилині отримав м'яч в центрі поля, побіг у штрафний майданчик «Баварії», де його намагалися зустріти чотири захисники на чолі із самим «Кайзером» Францем Беккенбауером, а вже за мить 30.000 баварців і жменька працівників Радянського посольства здивувалися побаченому. Краще за всіх описати те, що трапилося вдалося наступного дня репортерові «Кельнер штандартцайгер». «Виманивши з воріт Майєра, молодий форвард киян забив м'яч у дальній кут в той момент, коли навколо нього буквально танцював увесь захист "Баварії". Це був чудовий гол!».

Трохи менше місяця потому атмосфера навколо гри була зовсім іншою. Мільйони телеглядачів щиро заздрили тим 102,000 щасливчиків, яким вдалося придбати квиток на київський Республіканський стадіон.

І почався бій! Як завжди, з перших хвилин почав розгойдуватися, наче маятник, Валерій Лобановський, а його колега Олег Базилевич навпаки, ховав свої емоції, немов вправний дипломат. Стадіон вирував, немов вулкан і, нарешті, за п'ять хвилин до перерви Олег Блохін отримує довгу передачу з глибини оборони, ривком тікає від Шварценбека і посилає м'яч у сітку повз Майєра, який кинувся йому назустріч - 1:0.

Другий тайм лише підтвердив перевагу киян над суперником, ряди якого рясніли безліччю імен чемпіонів світу. На 53-й хвилині Олег Блохін самотужки кинувся до воріт, хоча перед ним вишикувався щит з п'яти захисників. Однак їм вдається зупинити нашого форварда лише... збивши його з ніг. Баварці шикують стінку у штрафному майданчику, але вона виявляється «дірявою». Блохін, чудово розрахувавши траєкторію зі штрафного, відправив другий м'яч у ворота Зеппа Майєра!

До цієї гри і після неї в кар'єрі Олега Блохіна була велика кількість чудових матчів і забитих голів. Однак, саме ті два осінні спектаклі 1975 року назавжди залишили в пам'яті мільйонів прудконогого хлопця в біло-синій футболці з літерою «Д» на грудях...

Олег Задерновський

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер