Олег БЛОХІН: «Хто фаворити, покаже футбольне поле»

Олег БЛОХІН: «Хто фаворити, покаже футбольне поле»

Про шанси команди в чемпіонаті, суперників у групі та свій досвід на найбільших міжнародних турнірах розповідає старший тренер нашої збірної Олег Блохін.

Про першу гру та Євро

Перша гра завжди може скластися невідомо як. Як хлопців не готуєш, усе ж таки рівень чемпіонатів світу та Європи вищий, ніж навіть Ліга чемпіонів. Добре, що на ЧС-2006 у нас у групі на старті були іспанці, а лише потім Саудівська Аравія та Туніс. Якби були інші суперники, невідомо ще, як би все завершилося. Як би ти не налаштовувався на перший матч – це непередбачувано. Коли мене питали, до якої групи хочу, я дійшов висновку, що всі шістнадцять команд – найккращі в Європі. Тим паче, до Польщі та України прохідних команд не потрапило. Дванадцять із них посідають провідні місця й у світі: Іспанія, Голландія, Франція... Тому нинішній чемпіонат Європи – найсильніший!

Про суперників у групі

Жеребкування таке, яке є. Нічого страшного. У нашій групі англійці та французи вважають, що вони фаворити, але все покаже футбольне поле.

Про свій досвід у великих турнірах

Шкода, що не потрапляв на чемпіонат Європи. Як футболісту хотілося зростати й потрапляти на такі форуми, які відрізняються від єврокубків. Коли ми потрапили на чемпіонат світу до Іспанії (у 1982-му – прим.ред.), ці почуття не передати. Так склалося життя, що вперше зі збірною України мені довелося потрапити на чемпіонат світу. До цього максимум грали лише у кваліфікаційному плей-офф. До того ж, як гравець я не потрапляв на чемпіонати Європи. І тут уперше опинився, як тренер. Із боку можна заздрити. Але напруга колосальна. Чим ближчою справа буде до Євро, тим більше буде тиск.

Про кістяк команди

Навколо чогось потрібно будуватися. Я вважаю, що провідні гравці, які складають кістяк команди, завжди мають бути. Інакше це буде вже молодіжна збірна! Добре, що ще є такі ветерани, до них би додав ще Олега Гусєва, який пройшов уже певні етапи обкатки в іграх високого рівня. Перебудова збірної вже відбувається, незалежно від того, хочемо ми цього чи ні. Я вважаю, що зараз молоді хлопці поб’ються, і на відбірковий турнір чемпіонату світу 2014 року буде вже нова хороша команда!

Про шанси на перемогу

Дуже багато факторів грають роль – має все скластися. Мало хто вірив у те, що вісім років тому збірна Греції виграє чемпіонат Європи. Всі у фіналі ставили на португальців, всім здавалося, що збірна Греції не фаворит та не має зірок. Але у цієї команди все склалося в конкретний день! Будь-яка збірна із шістнадцяти може претендувати на найвищі місця. Другий такий приклад: ніхто не думав, що Росія на попередньому турнірі переграє голландців та дістанеться півфіналу. Все непередбачувано!

* Наведені витяги зі Спорт уик-энд

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер