Олег БЛОХІН: «Нас складно змусити грати в захисний футбол»

Олег БЛОХІН: «Нас складно змусити грати в захисний футбол»

- Ми, як хороший кінь, уже застоялися в стійлі. Всі вже грають, а ми чекаємо. Хлопці вже б’ють ратицями, хочуть грати. Чим більше матчів вони дивляться, тим більшою стає напруга.

- Чи буде, на Ваш погляд, завтра справжня битва, або більш відкрита гра без великої кількості фолів? На що Ви чекаєте?

- Виходячи з того, що я бачив, легкої гри не буде. Сьогодні Швеція – це хороша грамотна команда, яка вже шість років грає одним складом. Судячи з усього, зміни очікують на неї після Євро. Повторюю, я не чекаю на легку гру. А яким буде футбол – відкритим чи закритим – побачимо.

- Кажуть, що в Україні є прислів’я, «почувати себе, як шведи під Полтавою»…

- Давайте не будемо вдаватися до історичних порівнянь. Завтра буде інша битва. Будуть грати дві команди, до чого тут армія, політика та решта? Потрібно, щоб команди показали хороший футбол, який ми вже бачили на цьому Євро.

- Ви вже визначили основний склад, чи на Вас чекає безсонна ніч?

- Зі складом уже визначився.

- Зараз часто підіймають тему расизму…

- В Україні немає расизму! Про що тут розмовляти? Я вважаю, що ця тема суто політична, вона не стосується футболу. Не думаю, що в нашій країні може бути щось подібне. Головне, щоб дві команди грали у футбол.

- Чи могли би Ви провести паралелі між чемпіонатом світу 2006-го року та Євро-2012?

- У 2006-му команда була більш організована та налаштована на оборону. Це було пов’язано зі складом, ми не могли грати в інший футбол. Зараз команда змінилася, у нас дуже багато футболістів із молодіжної збірної, також є ветерани, які, можливо, після домашнього Євро завершать свої виступи за національну збірну. Нинішня команда дуже перспективна. Найскладнішим було знайти вірний баланс досвіду та молодості. Іноді молодим гравцям хочеться зробити більше, ніж вони вміють. Якщо найближчим часом на чемпіонаті Європи у мене з’явиться два-три лідери, я буду лише радіти. Зараз у мене атакувальна команда, змусити її грати в захисний футбол дуже складно. Хлопці молоді, гарячі, прагнуть багато чого довести. Та й у своїх клубах більшість із них грає переважно на атаку. Побачимо, як буде завтра, перша гра на турнірі завжди найскладніша, по собі знаю. Тому в цьому плані Швеція має певну перевагу.

- Чи дивитеся Ви шоу за участю своєї доньки? Наскільки вона близька у своїй професії до рівня футболіста Блохіна?

- У кожного своя робота. Я не думав, що Іра буде коментувати Євро-2012. Вона в останню мить повідомила мені про це, й постійно змушувала прийти на передачу. Але, повторюю, я маю займатися своєю роботою, а вона своєю. Мені, як тренеру, ще є чому навчатися, так само їй, ведучій програми. Вона йде своїм шляхом. Але якщо буде всього досягати лише завдяки прізвищу Блохіна, нічого не буде. Вона розумна дівчина, і, я впевнений, вона піде своїм шляхом. Я їй не помічник.

- Зараз у залі присутній представник Швеції. Чи доводилося Вам ходити на прес-конференції в якості глядача?

- Ніколи, але, якщо покличете, то прийду (посміхається).

- Минулого року ви двічі зустрічалися зі Швецією. Які висновки зробили після тих матчів? Що хотіли би змінити у грі своєї команди?

- Якщо не помиляюся, з того складу в нашій команді лишилося лише чотири футболісти. Тож немає сенсу говорити про зміни, адже у нас майже цілком нова команда. У Швеції тоді не брав участі в поєдинку Златан Ібрагимович, але стиль гри команди від цього не змінився. Система гри лишається тією ж, незалежно від того, відходить Златан у глибину чи ні, він усе одно один із найкращих. Також важлива присутність чи відсутність на полі Елмандера. Якщо Ібрагимович діє з глибини, на вістрі діє Тойвонен. Але, головне, як зіграємо ми. Якщо ми будемо оглядатися на суперника, буде дуже складно. Ми маємо грати у свій футбол, оцінюючи сильні та слабкі якості Швеції. Якщо хтось вважає шведів аутсайдерами групи, він помиляється.

- Здалося, що Андрій Шевченко та Анатолій Тимощук трішки нервували на прес-конференції. Який зараз настрій у команді?

- Я не ходжу по кімнатах гравців. На тренуваннях хлопці жартують. Кожен налаштовується по-своєму. Не можу сказати, що хтось підготувався краще, а хтось гірше. Не думаю, що вони хвилюються. Якщо Шевченко та Тимощук будуть хвилюватися, то що казати про молодих? Тоді у нас немає шансів (посміхається). Ветерани мають вести за собою та показувати приклад. Поки що я не бачу особливого хвилювання в команді.

- Виходячи завтра на поле, ви вже будете знати результат матчу Англія – Франція. Чи позначиться це на грі?

- Хочу закрити одну тему, яка мені не подобається, як тренеру. Кажуть, якщо ми не обіграємо Швецію, то у нас не буде шансів на вихід із групи, з Англією та Францією можна взагалі не грати. Але мова йде про чемпіонат Європи. Якщо Нідерланди програли Данії, для них завершилося Євро? Ми налаштовуємося на весь турнір та тривалу боротьбу. В усіх трьох матчах команда буде битися. А як складеться – це вже інше питання. Будувати стратегію, коли у тебе в групі такі команди, не варто. Ми не будемо звертати уваги на результат паралельного матчу.

- Чи можете Ви виокремити у збірній Швеції ще когось, окрім Ібрагимовича?

- Можу назвати всю команду. Я вже згадав про Елмандера. Також у них є Калстрем, двоє досвідчених центральних захисники, швидкі крайні беки, хороші крайні півзахисники. Це хороша, злагоджена команда, котра грає щільно, не жаліючи ані себе, ані суперника. Якщо ми наробимо помилок, буде дуже складно. Буде помилкою виокремлювати лише Ібрагимовича. Звісно, Златан «зірка», але він один нічого не зможе зробити, за виключенням окремих епізодів. Вони довго грають разом, тому знають маневри один одного.

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер