Олег БЛОХІН: «Жодної ейфорії немає»

Олег БЛОХІН: «Жодної ейфорії немає»

- Чи присутнє почуття ейфорії після першої перемоги та як це впливає на підготовку?

- Не розумію, чому ми маємо відчувати ейфорію, ми виграли лише один матч, а якщо програємо два наступні – це досягнення й уся робота буде даремною. Отже, жодної ейфорії немає.

- У збірної був вихідний. В якому настрої команда зараз? Які останні новини з табору команди?

-Після гри я відвіз гравців на базу, наступного дня в одних були відновлювальні заходи, в інших – тренувальна робота, після чого я відпустив хлопців додому. Команда сьогодні о 10 ранку знову зібралася на базі, пройшла медичне обстеження, й можу сказати, що всі повернулися в нормальному стані. Щодо психології, щойно в нас був розбір гри зі шведами. І це була не дуже приємна розмова. За останні 10 хвилин матчу команда могла звести нанівець усі зусилля, яких докладала до цього. Але нам просто не вистачило часу, щоб попрацювати над цим. Тим паче, вони грали на тлі втоми, й 70 тисяч уболівальників гнали команду вперед. Гравці порушували ігрову дисципліну й не виконували настанов тренера, намагаючись забити третій м’яч у додатковий час. А у фізиці та інших компонентах ми ні в чому не поступалися шведам. Ми їх перебігали за кілометражем, більше володіли м’ячем – 66% проти 34%. Є дрібні проблеми, але до гри з французами команда буде готовою.

- Чи відомо вже, де буде перебувати команда між матчами з Францією та Англією?

- Ми залишимося в Донецьку.

- Багато хто вже скинув Шевченка з рахунків. Чи здивувала Вас його гра в понеділок? І як збираєтеся використовувати його в майбутньому?

- Мене, як тренера, також списували свого часу. Чому списали Шевченка, я не знаю. А як використовувати його в наступних матчах, ми вирішимо найближчим часом. Варто враховувати, що ми граємо через три дні на четвертий, окрім цього, в Донецьку на нас чекає спека близько 36 градусів. А минулого матчу хлопці набігали дуже великий кілометраж. Отже, потрібно буде добре подумати.

- Що ще ваша команда має робити краще, окрім дотримання дисципліни?

- Я казав про останні 10 хвилин матчу. Загалом же, я задоволений тим, як команда грала. Варто враховувати, що на чемпіонаті Європи інші команди нам не дадуть створити стільки моментів, як шведи. Іноді один момент вирішує долю матчу. Тому потрібно покращити реалізацію. Адже ми не можемо в кожному матчі створювати по три-чотири хороші моменти.

- Після перемоги над Швецією, чи ставите Ви завдання переграти французів, щоб достроково вийти з групи? І кого саме остерігаєтеся у складі французів?

- Навіщо виходити на поле, якщо не ставиш такого завдання? І ми нікого не боїмося. Я знаю французів, і ми ще будемо розбирати цю команду. Все буде залежати від того, як зіграє моя команда.

- 24 роки тому у складі збірної СРСР, яка дісталася фіналу Євро-88, грало 10 футболістів з України. Чи можете повторити це досягнення на нинішньому Євро?

- Якби в мене зараз була можливість формувати збірну з гравців одного базового клубу, я би так і зробив. Але зараз це неможливо. А повторити успіх – чому б ні?

- Збірні Англії та Франції завжди в центрі уваги, але, можливо, Ви дізналися для себе щось нове за їхнім першим поєдинком?

- Так, я побачив, що обидві команди ходили пішки по полю в другому таймі. Коли в англійців вісім людей стоїть позаду – це цікаво. Також очевидно, що Ходжсон покращив дисципліну в команді, а, можливо, команда просто в такому стані. Але, з іншого боку, грати в Донецьку о сьомій вечора дуже важко. Можливо, такий фізичний стан, а, можливо, наслідок спеки. Побачимо, якими будуть найближчі матчі в нашій групі.

- Експерти назвали матч зі шведами одним із найкращих в історії збірної України…

- Буває, граємо краще, буває гірше. Добре, що так склалося, нам вдалося перемогти. Журналісти оцінюють по-своєму, я по-своєму. Ми наробили багато помилок. Деякі можна виправити, а деякі ми просто не встигаємо. Я радію, що ми принесли задоволення мільйонам глядачів. Як тренер, я ніколи не буду задоволений грою. Тому хлопці трохи здивувалися, коли сьогодні у нас відбулася серйозна розмова. Зарано літати в небесах, ми ще нічого не зробили. Потрібно опускатися на землю.

- Нещодавно Шевченко потрапив у невелику ДТП. Чи все з ним гаразд?

- Андрія я відпустив, оскільки його дружина летіла додому. Він розповів мені про те, що сталося, вранці. На щастя, нічого страшного не сталося, ніхто не постраждав.

- На матчі зі Швецією був присутній президент України Віктор Янукович. Чи вважаєте Ви його тепер фартовим?

- Не буду відповідати на це питання (посміхається). Можу сказати одне: за 15 хвилин після завершення матчу Віктор Федорович подзвонив до роздягальні та привітав команду з перемогою. Це було дуже приємно.

- Відомо, що збірна Франції, яка базується в Донецьку, використовує манішки з кригою, щоб боротися зі спекою. Чи будете ви використовувати подібний метод?

 -Вони і грати будуть із нами в таких манішках? (сміх у залі). Ми тоді візьмемо відро криги (посміхається). Як можна було, наприклад, у Мексиці пристосуватися? Там було 37 градусів та висота 2000 метрів. Ми готували пакетики з холодною водою, яку потім виливали на себе. До спеки практично неможливо пристосуватися.

- Як оцінюєте шанси збірної України на вихід із групи?

- Я вже це пояснював. Переможемо ще в двох матчах – вийдемо з групи.

- Чи багато буде кадрових змін перед матчем із французами?

- Я все одно не назву вам склад, тому що ще сам не знаю (посміхається).

- Як відомо, в Донецьку збірна виступає не дуже вдало. Як збираєтеся з цим впоратися?

- Не знаю. Погані традиції рано чи пізно добігають свого завершення. Будемо сподіватися, що за два матчі ми її зламаємо, я в це вірю. Крім того, в Донецьку чудовий стадіон, якщо підтримка буде такою ж, як у Києві, все буде гаразд.

- Перед початком турніру всі гадали, що з групи вийдуть Англія та Франція. Після першого туру ситуація змінилася?

- Перед стартом турніру нас багато критикували в пресі за те, що програли Австрії та Туреччині, казали, що команда не грає, що її просто немає. Я, як тренер, висловив свої претензії. Хлопці читають пресу, й ним це також не подобається. Тренер французів Блан казав, що вони аутсайдери групи, але це не так. Франція задає тон у світовому футболі. У нас непроста група. Я хочу подивитися, як ті ж французи або англійці переграють Швецію. Це міцний горішок.

- На матчі Англія – Франція зібралося не так багато вболівальників, як очікували. Чи хвилює Вас питання відвідування?

- Я навіть не сумніваюся, що буде повний стадіон. Гадаю, донецькі вболівальники хочуть подивитися на Україну, а не на Англію або Францію.

- За добу до матчу зі Швецією Ви сказали, що знаєте склад на гру. А перед матчем із французами ще не визначилися? Це значить, що у вас буде ніч без сну?

- Я ще не займався французами впритул. У мене виникає план у голові, але його ще потрібно допрацювати.

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер