Олександр Іщенко: «Ми маємо зберегти для України наші футбольні таланти»

Олександр Іщенко: «Ми маємо зберегти для України наші футбольні таланти»

Директор ДЮФШ "Динамо" Олександр Іщенко розповів про те, як клуб намагається зберегти футбольне майбутнє України, та прокоментував нову інформацію щодо умов виступу дитячо-юнацьких команд за кордоном:

- Вважаю, разом із керівництвом клубу ми доклали максимум зусиль, щоб відправити вихованців динамівської ДЮФШ у безпечне місце. Я зателефонував президенту "Динамо", отримав повну інформацію та керівництво до дії. Ми не мали права ризикувати, посадити дітей у великі автобуси і везти їх за кордон організовано, не знаючи, що на нас чекає попереду, адже ракетні удари завдавалися в тому числі і з території Білорусії, через чий кордон треба було їхати. Тож дозволили батькам забрати дітей. Достатньо скоро стало ясно, що росія розпочала повномасштабну війну проти України, і треба було думати не лише про те, щоб десь розмістити хлопців, а й про те, як проводити тренувальні заняття.

Діти – не лише наше майбутнє, а й футбольний генофонд. Потрібно було зробити все можливе, щоб зберегти його. Рятували не лише життя хлопців, а й їхню футбольну освіту, футбольне майбутнє. Спільно з керівництвом "Динамо" моніторили ситуацію та шукали подальші шляхи. У результаті було прийнято рішення працювати у двох напрямках - польському для молодших груп та угорському для старших. Разом із першим віце-президентом "Динамо" Віталієм Сівковим оперативно вирішили питання виділення автотранспорту, і наші клубні автобуси перевезли дітей до Польщі та Угорщини.

До Польщі відправили тренерів Валерія Радченка, Руслана Попова та Романа Шпицю, які добре знайомі з клубами "Вісла" (Краків) та "Гурник" (Забже). А я виїхав на Закарпаття, до Мукачево, щоб організувати переїзд старших дітей в академії "Кішварда" та "Пушкаш". Ми всі розуміли, що переживаємо дуже складні часи, але всі свято вірять у перемогу.

Ще нещодавно ми були впевнені в тому, що чотири академічні групи "Динамо"- U14 U15 U16 та U17 - гратимуть у чемпіонаті Угорщини, але 28-го березня вийшла ухвала ФІФА, що українські діти можуть брати участь у чемпіонатах інших країн лише в тому випадку, якщо набудуть статусу біженців. А це означає, що протягом мінімум шести місяців ми не зможемо повернутися до України. У мирний час ми завжди перед кожним домашнім матчем першої команди на НСК "Олімпійський" стоячи аплодували учасникам АТО. Зараз молитимемося, щоб наша армія перемогла, і ми могли не чекати ці шість місяців, а якнайшвидше повернутися додому. Свято віримо, що перемога настане набагато раніше.

У понеділок Григорій Суркіс спілкувався з керівництвом Федерації футболу Угорщини та академії Пушкаш та отримав тверді запевнення у тому, що кожен тиждень наших хлопців буде заповнений не лише тренуваннями, а й іграми з провідними командами Словаччини, Чехії, Румунії, Хорватії та Угорщини. Наші хлопці минулого тижня вже провели першу гру проти Академії Пушкаш U19. А найближчої середи запланований поєдинок двома віковими категоріями з віце-чемпіоном Словаччини - командою DAS. Також не забуватимемо про запрошення наших футболістів з команд U16 та U17 на дуже серйозний турнір "Suzuki Cup-22", який відбудеться наприкінці квітня. Серед учасників – сильні суперники з Бразилії, Німеччини та інших країн.

Команди гравців 2007-го та 2008-го року народження перебувають у Кішварді, перша команда якої практично забезпечила собі місце у єврокубках. Там створені всі умови для проживання та проведення тренувального процесу. 12 футболістів з нашої групи хлопців 2009 року народження перебувають в розташуванні чеської команди "Спарта" (Прага) а команда 2010 року народження - на базі польської "Вісли" (Краків). Вони вже проводять ігри під керівництвом старшого тренера Сергія Бондаря. Можна сказати, що майже 90% гравців повернулися до своїх команд. Керівництво щодня моніторить стан справ у цих колективах. У цьому процесі в Києві дуже допомагає тренер "Динамо" U16 Павло Черендніченко, а у Мукачево активну участь бере тренер "Динамо" U17 Андрій Фартушняк.

Ми всі пам'ятаємо, що сказав наш президент Володимир Зеленський: вже сьогодні треба думати про відновлення інфраструктури міст, у тому числі футбольної. Твердо впевнений, що ми маємо зберегти для України наше футбольне майбутнє, наші футбольні таланти, а вони у нас є. 

Ми віримо в наші ЗСУ пишаємося ними, молимося за них. Багато батьків наших дітей у ці дні зі зброєю в руках захищають цілісність України. Перемога буде за нами!

Слава Україні!

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер