Олександр Іщенко: «Необхідно, щоб хлопці отримували міжнародний досвід і росли»

Олександр Іщенко: «Необхідно, щоб хлопці отримували міжнародний досвід і росли»

Директор ДЮФШ «Динамо» ім. Валерія Лобановського Олександр Іщенко прокоментував виступ «Динамо» U16 на міжнародному турнірі «Champions Cup», присвяченому пам'яті Габора Ноймана, де кияни посіли третє місце.

А також підбив підсумки підготовчих зборів інших академічних груп, які брали участь у турнірі на честь Андрія Гаваші та «Перша столиця»:

- Насамперед слід відзначити рівень самого турніру. Такі дві гри, які ми провели з академією Пушкаша і хорватським «Хайдуком» (Спліт), по-футбольному дорогого коштують і за напруженням пристрастей, і за віддачею. Та й у матчі за третє місце з академією «Мункач» перший тайм закінчився з рахунком 0:0. Необхідно, щоб хлопці отримували міжнародний досвід, у таких поєдинках вони ростуть як футболісти. Зустріч з академією Пушкаша показала: не реалізовуєш моменти, значить, чекай неприємностей, на які ми нарвалися вже в компенсований час і опинилися поза фіналом. Звичайно, боляче переживати такі моменти, але це теж школа. Сподіваюся, зробимо правильні висновки.

- Розкажіть про те, як запрошували новачків команди - Коробова, Кузика і Дикого?

- Селекція - це постійна робота, яка багато кому не помітна. Напевно, немає жодної команди, яка задовольнялася би наявними кадрами і їй був би ніхто більше не потрібен. Так само працюємо і ми. На Коробова і Дикого ми давно звернули увагу, трохи пізніше - на Кузика. Ці троє гравців однозначно підсилили команду і її потенціал, з'явилася різноманітність у грі. Їм потрібно ще трохи часу, щоб повністю влитися в колектив, і тоді ми будемо мати цілісну, хорошу команду.

- Коли довгий час рахунок тримався 0:0, тренерський штаб підказував, щоб команда перебудувалася на схему 4-4-2, це стало вирішальним фактором у перемозі?

- Це результат роботи тренера. Олексій Дроценко - один із найсильніших тренерів академії. Звісно, рахунок 0:0 нас не влаштовував, тому він поставив двох нападників - висунув Кузика ближче до Пономаренка, і, як ви правильно помітили, це одразу дало результат. Чому ми не грали так із перших хвилин? Визначати тактику - це право тренер. Головне - щоб вона давала позитивний результат.

- Чому, на вашу думку, у товариському матчі динамівці обіграли «Мункач» 8:1, а на турнірі - «усього» 2:0?

- Цей момент потрібно розглядати комплексно. Не забувайте, що ми говоримо про дітей і їхню психологію. З одного боку наші заспокоюються, як U17 у фінальному матчі з «Шахтарем», а з іншого - для суперника ми дуже сильний подразник, тому хлопці з «Мункача» з величезним бажанням розминалися і виходили на гру. Це хороший, позитивний момент, який змушує футболістів налаштовуватися на те, що прохідних ігор не буде, і потрібно з перших хвилин «включати» повні оберти.

- Цей турнір, а також змагання на честь Андрія Гаваші, у якому брали участь динамівські команди U15 і U17, і турнір «Перша столиця», де грало «Динамо» U14, були етапом підготовки до нового сезону чемпіонату України ДЮФЛ. Які підсумки зборів можна підбити для кожної з чотирьох академічних груп?

- Ви бачили матеріальну базу академії «Мункача», вважаю, на ній створені оптимальні умови для підготовки команд до чемпіонату України, а команди U16 - і до чемпіонату Європи в Сербії. Радує, що керівництво знаходить кошти, щоб забезпечити якісну підготовку. Вважаю, що хлопці провели хорошу роботу, результати якої будуть помітні незабаром.

- Результати турнірів не мають першорядного значення, головне - набрати хорошу форму?

- Результати також мають значення. Ми повинні виховувати у футболістах дух переможців. Ми ставили, ставимо і ставитимемо перед собою лише найвищі завдання. Вихід двох команд до фіналу турніру на честь Гаваші та ще однієї – фіналу турніру «Перша столиця» ще ні про що не говорить. Про фіналістів ніхто не пам'ятає, пам'ятають про переможців. Ми постійно говоримо про це гравцям. Якщо вони подумали, що, обігравши «Шахтар» в минулому сезоні з рахунком 3:0 і 5:0, такою ж буде ще одна гра, то вони помилилися і поплатилися за це, програвши фінальний матч.

- Чи є заслуга академії «Мункач» у тому, що «Динамо» U16 взяло участь у турнірі «Champions Cup»?

- Так, «Мункач» є співорганізатором цього турніру. А щойно у мене відбулася зустріч з директором академії Пушкаша, який приїхав сюди з Будапешта. Ми домовилися про співпрацю. Сподіваюся, найближчим часом ми укладемо договір про обмін делегаціями і тренерським складом. Ті програми, які ми побачили один в одного, як раз і мають на увазі те, що взаємне співробітництво може принести хороші результати.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер