Олександр Іщенко: «У Польщі зіграли дуже хороші спаринги проти сильних суперників»

Олександр Іщенко: «У Польщі зіграли дуже хороші спаринги проти сильних суперників»

Директор ДЮФШ «Динамо» ім. Валерія Лобановського Олександр Іщенко підбив підсумки міжнародних товариських матчів, які динамівські команди вікових категорій U15 та U17 провели у Польщі. Нагадаємо, кияни зустрілися з краківськими «Віслою» та «Гутником», а також «Гурником» (Забже):

- На жаль, через COVID-19 у нас випало два роки участі у міжнародних турнірах – у всьому світі одна й та сама проблема. Тому ми із задоволенням прийняли пропозицію краківської «Вісли», з якою дружимо вже багато років, організувати та провести міні-турнір за участю трьох польських команд вікових категорій U15 та U17. Ми усвідомлювали, що ці матчі вимагатимуть від нас хорошої напруги і змусять хлопців проявити себе за повною програмою. І ми не помилилися у своїх очікуваннях. В Україні таких матчів, як були тут, ми можемо зіграти лише один-два, максимум – три принаймні на попередніх етапах.

Тут же з першої до останньої хвилини на наших хлопців чинився пресинг, точилася боротьба на кожній ділянці поля. Ми знаємо, що польські команди завжди дуже непоступливі, а тут ми мали справу з найкращими колективами. Ми зіграли у жорсткому графіку, але свідомо його вибрали, оскільки фінальні ігри ДЮФЛ проходять у такому ж режимі: матчі два дні поспіль, день відпочинку і потім ще один поєдинок. У Польщі ми зіграли майже так само. За винятком другої гри «Динамо» U15 проти «Гутніка», в якій команда не зуміла психологічно налаштуватися на матч і після пропущеного м'яча з пенальті вже не змогла чинити жодного опору в другому таймі, решта поєдинків, не дали мені приводу дорікнути хлопцям у недостатньому бажанні чи віддачі.

Навіть сьогодні ви бачили, що протягом перших 15-ти хвилин команда U17 мала забити два чисті м'ячі. Гусєв, який миттю раніше не влучив у порожні ворота, грубо помилився і ми пропустили м'яч. Але це одна зі складових футболу. Загалом, головне завдання для себе та для хлопців ми виконали – зіграли дуже хороші спаринги проти сильних суперників. Наші хлопці відчули, що на такому рівні позіхати ніколи, інакше обіграють, відберуть, обікрадуть і відірвуть (посміхається). Тож ми отримали хорошу поживу для подальшої нашої роботи та підготовки до другої частини регулярного чемпіонату.

- Тобто ця поїздка була дуже доречною під час зимової перерви?

- У плані підготовки це було саме те, що потрібно. Повторюся, я дуже задоволений напруженістю ігор, їхнім змістом. Ми побачили, наскільки футбол став більш інтенсивним та щільним. Всі команди, які грали проти нас, використали високий пресинг, і для нас це було гарною основною, як слід будувати свою гру з урахуванням усіх тих вимог, які висуває сучасний футбол.

- Команді U17 було складніше через те, що вона після виходу з відпустки не так довго готується, а U15 вже провела шість ігор у Зимовому Кубку ДЮФЛ?

- Вони тренуються вже більше місяця, просто контрольну гру провели лише одну і ту в манежі. А на повітря вони справді вийшли вперше. Але давайте не шукатимемо виправдання. Ці три класні спаринги, які провела випускна група динамівців, є чудовою підмогою, їх можна занести в актив хлопцям. А у молодшій групі у четвер, 17 лютого, запланована гра з київським «Арсеналом» на Зимовому Кубку ДЮФЛ, і суперник знову буде на рік старший. Думаю, ця команда ще побореться за перемогу.

- Чи означає це, що подібний досвід ви використовуватимете і з командами ДЮФШ «Динамо» іншого віку?

- Звичайно, у нас є програма міжнародних ігор, саме вони значно підвищують рівень підготовки футболістів та рівень вимог до них, і самі хлопці це відчувають. Одна річ, коли чогось вимагаємо ми, і зовсім інша – коли вони ці вимоги відчувають на собі під час матчів, розуміють, наскільки потрібні ті чи інші складові. Вони мають бути готові до цього, тому ми хочемо якнайчастіше брати участь у міжнародних поєдинках. Незабаром у нас запланований турнір у Португалії, також я веду переговори з угорською академією Пушкаша та празькою «Спартою», щоб ми зіграли і з цими командами дуже високого рівня. Адже чим сильніші суперники, тим вища якість підготовки наших футболістів. Зробити так, щоб наші гравці при випуску з академії були затребуваними та цікавими для молодіжної та першої команд «Динамо» – наше основне завдання, про яке ми завжди пам'ятаємо.

- Чи помітили ви у грі польських команд компоненти, яких немає у наших чи навпаки?

- Ми дуже схожі та маємо тісні контакти. Я спілкувався з тренерами та керівництвом команд – «Вісли» та «Гурніка», які є одними з найкращих академій Польщі, - напрямок розвитку майже ідентичний, як і наповнюваність груп, зміст гри. Бачив і тренувальну роботу, вона також багато в чому схожа на нашу. Тож це більше, ніж гідні суперники, добре, що ми маємо можливість побачити щось нове і цікаве для нас, що може стати в нагоді в подальшій роботі.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер