Олександр Заваров: «Важливо завершити рік без травм і на першому місці»

Олександр Заваров: «Важливо завершити рік без травм і на першому місці»

Легендарний гравець «Динамо» Олександр Заваров поділився очікуваннями від завершального матчу «біло-синіх» у 2021 році.

- Олександре Анатолійовичу, які враження у Вас залишив матч киян з «Бенфікою», який відбувся у Лісабоні посеред тижня?

- Передусім, хочу сказати, що динамівцям треба було використовувати свої гольові моменти. Тоді гра пішла би зовсім по-іншому. А пропустивши практично на початку гри два м’ячі, вже було важко відігратися, навіть зрівняти рахунок. Це футбол. Але вірю, що команда буде прогресувати.

- Мірча Луческу після матчу був занепокоєний тим, що команда заграла розкуто лише після пропущених м’ячів. Проблема у психології гравців?

- Ймовірно, хоча у складі «Динамо» нехай і багато молодих за віком гравців, але їх уже можна вважати зрілими, адже вони грають за першу команду не перший рік, вже мають досвід виступів у Лізі чемпіонів. Напевно, молоді гравці тушуються, виходячи на поле проти іменитих клубів, таких як «Барселона» чи «Баварія», але, на мою думку, їм вже час припиняти це робити. Якщо всіх боятися, то навіщо тоді виходити до Ліги чемпіонів?! Футболісти мають грати, як вони вміють, демонструвати свій футбол. Тим більше, що ігровий прогрес у них є. Не треба нікого боятися.

- Як і «Динамо», «Зоря» серед тижня теж зайнята єврокубковими справами. Чи позначиться це на грі обох команд у неділю?

- Слід враховувати, що «Зоря» грає на день пізніше. Невідомо, наскільки гравці зможуть відновитися. Хоча вони грають на своєму полі, а у «Динамо» дальній переліт. Як правило, після матчів єврокубків слідує певний спад. Однак киянам у жодному разі не можна розслаблятися, адже на поєдинки проти «Динамо» всі суперники налаштовуються і грають «через не можу». І навіть якщо десь не вистачає вміння, все одно всі намагаються себе проявити у матчах проти киян. Тому динамівцям слід бути обережними.

Гадаю, все ж втома буде відчутна у недільній грі. До того ж, це завершальний матч перед зимовою перервою. Головне, щоб ніхто замість підготовки до гри вже не планував собі відпочинок і не думав лише про те, куди він відправиться після 12 числа. Не можна допускати відпускного настрою.

- Аби стати «зимовими чемпіонами», киянам треба здобути результат, бодай на один м’яч кращий, аніж «Шахтар», який грає днем раніше. Це важливий фактор – зимувати на першому місці?

- Звісно. Це дуже важливо у психологічному плані – піти у відпустку без травм і на першому місці. Спокійно відпочити, підготуватися – і тоді вже після зимової паузи зосередитися на боротьбі за чемпіонство та Кубок України. Вважаю, що для «Динамо» важливо завершити рік лідерами в турнірній таблиці. Але і «Зоря» - непростий суперник, який демонструє прийнятні результати, веде боротьбу за місця у єврокубковій зоні. Тож гра буде цікавою. Єдине, що команди можуть не повністю відновитися після єврокубків у моральному і фізичному плані.

- У минулому сезоні «Зоря» за кількістю набраних очок була набагато ближчою до другого місця, аніж до четвертого, грала у фіналі Кубка України, а у цьому має серйозну конкуренцію у боротьбі за «бронзу»… Це спад у «Зорі» чи прогрес суперників?

- Гадаю, причина в тому, що поступово інші команди нашого чемпіонату починають набирати, приводити себе у порядок після останніх кризових років. Тому нашим ведучим клубам стає все важче набирати залікові бали. А у неділю все залежатиме від настрою, з яким команди відійдуть від єврокубкових баталій, а також від того, як швидко їм вдасться відновити сили.

- Віктор Скрипник скаржився, що багато основних гравців покинуло клуб влітку через більш вигідні фінансові пропозиції. Як ви вважаєте, він вже знайшов ким замінити цих виконавців?

- Напевно, тренерський штаб ще перебуває у процесі стабілізації гри. Навіть якщо команду залишає один ключовий гравець, йому важко знайти заміну, а якщо три-чотири – це катастрофа. Зараз «Зоря» у процесі налагодження цих зв’язків. Сподіваюся, що клуб рухається в правильному напрямку і тільки прогресуватиме.

- Який ваш особистий прогноз на результат поєдинку?

- 2:1 на користь «Динамо». 

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер