Олександр ІЩЕНКО: «Футболісти отримують неоцінений досвід міжнародних ігор»

Олександр ІЩЕНКО: «Футболісти отримують неоцінений досвід міжнародних ігор»

- Я би оцінював її з кількох напрямків. Напевно, найголовніше, що хлопці отримують неоцінений досвід міжнародних ігор на такому рівні. Як підтвердження моїх слів – перші тайми матчів із «Порту» та «Челсі», які показали, що нам не вистачає подібних ігор у вітчизняній першості. Другий момент – уже на цьому етапі переходу від дитячого до дорослого футболу можна порівняти рівень підготовки гравців. Матчі же в Юнацькій Лізі УЄФА показують, наскільки важлива робота за всіма напрямками – проведення навчального процесу, тактична підготовка, психологія тощо, тим самим указуючи, де нам потрібно допрацювати, яким компонентам приділити більше уваги. Третій момент, також важливий, – хочеться посісти високе місце та пройти якомога далі. Перебуваючи разом із командою, про всі проблеми знаю не з розмов, тому можу сказати, що якщо хлопцям вдасться подолати сумніви у власних силах та можливостях, то вони розкриють свій потенціал – як команда загалом, так і кожен футболіст окремо. А він у них є, що показали окремі відрізки матчів із «Порту» та «Челсі», коли відразу ціла група гравців (Циганков, Шепелєв, Дубінчак, Тимчик тощо) продемонструвала, що може взяти на себе лідерські функції.

- З того складу «Челсі», який минулого року виграв Юнацьку Лігу УЄФА, відразу дванадцять гравців було віддано в оренду до клубів Голландії та Бельгії, аби вони продовжували розвиватися та грали на дорослому рівні. Як ви оцінюєте подібну практику?

- Не можу сказати, що у нас подібної практики не існує взагалі. Приміром, велика група гравців «Динамо» виступає за ужгородську «Говерлу», грають наші футболісти за харківський «Металіст», одеський «Чорноморець», запорізький «Металург». Ця практика в Європі не нова, й це цілком правильно. В такому віці гравцю мало лише тренуватися з основною командою – він має грати та вдосконалювати свій рівень.

- А як не проґавити цей момент, коли видно, що гравець за своїм потенціалом готовий виступати на високому рівні, але поки що не здатний конкурувати за місце в основі свого клубу, й вчасно, як кажуть, «випустити у світ»?

- Ви самі бачили, що з цього складу «Динамо» (U-19), який виступає в Юнацькій Лізі УЄФА, в основній команді уже дебютував Богдан Михайличенко. Також є група гравців, яка виступає в команді U-21 – на хорошому рахунку Тимчик, багато забиває Щебетун. Це ті футболісти, які вже стукають у двері основного складу й реально претендують на те, аби потрапляти бодай до заявки основної команди. Після того, як «Динамо» очолив Сергій Ребров, ми всі бачимо, що процес пішов, і молоді футболісти все активніше залучаються до тренувань та ігор основної команди. Чого, на жаль, не було за попередніх тренерів упродовж років десяти. Мене, як керівника Академії, цей факт не може не радувати. Єдине – ми маємо розуміти, що футболіста не можна перетримати. На моє тверде переконання, така ситуація сталася з Яремчуком, через певні психологічні моменти давно не видно в основному складі Бурди, який минулого сезону стабільно грав у першій команді, причому на різних позиціях. Чого варта лише його гра на лівому фланзі (при тому, що він центральний захисник) проти «Шахтаря», коли він практично нейтралізував Дугласа Косту, який зараз виступає в мюнхенській «Баварії»!

- Створенням Юнацької Ліги УЄФА європейська організація хоче показати, що опікується розвитком дитячого та юнацького футболу в Європі й тим самим дає можливість показати себе молодим хлопцям і на серйозному міжнародному рівні?

- Напевно, в УЄФА сидять доволі кмітливі люди, які знають, як підвищити статус і молодіжного футболу загалом, і окремих гравців, тим самим надавши їм можливість зростати.

Приміром, я зараз виступив із офіційною пропозицією до Дитячо-юнацької футбольної ліги України, щоб створити свою Елітлігу. На даний момент із десяти суперників, із якими ми граємо в групі ДЮФЛ, лише два-три – «Дніпро», «Шахтар» та одна-дві вікові групи «Металіста» – можуть скласти нашим командам справжню конкуренцію. Коли ж у матчах забивається по десять м’ячів, то потім на тренерській нараді мені немає на чому акцентувати увагу, та й футболісти стають занадто самовпевненими у своїх силах. Якщо подібна ліга буде створена в нашій країні, то вона буде виконувати практично ті ж самі функції, що й чемпіонат U-19.

Це питання буде піднято вже на найближчій конференції, де я виступатиму зі своєю доповіддю, й до грудня буде прийняте рішення. Незважаючи на всі наші труднощі, прийшов момент для прийняття подібного рішення, що дасть поштовх для розвитку дитячого та юнацького футболу, й кожна гра, а не дві-три на рік, вимагатиме від хлопців демонстрації максимуму своїх можливостей на футбольному полі.

Copyright © 2015 FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер