Олександр ІЩЕНКО: «Створення дитячої еліт-ліги – це крок уперед»

Олександр ІЩЕНКО: «Створення дитячої еліт-ліги – це крок уперед»

- Цього року випускається група хлопців 2000 року народження. Які в них перспективи, на ваш погляд?

- Більшість із них уже в полі зору команди U-19, а деякі, наприклад Олександр Мельник, виходили на поле, у тому числі, проти «Наполі» й «Бешикташа» в Юнацькій лізі УЄФА. Також залучаються Дмитрук, Білошевський та інші, на яких звернули увагу Юрій Мороз та Унаї Мельгоса, що відповідає за ці дві молодіжні команди та контролює академічні випуски. Добре, що шість-сім футболістів випускної академічної групи вже є в команді U-19. Це стимул для хлопців, вони відчувають, що випуск уже близько, і з психологічної точки зору це також піде їм на користь. Це ще одне свідчення того, що напрям взаємодії між усіма командами «Динамо» виправдовує себе.

- Які плани на зиму? Чи будуть зміни в тренерському складі?

- Наша обойма не складається лише з тренерів академічних груп. У нас достатньо молодих кваліфікованих спеціалістів, яких ми запросили, і в молодших групах, бо вони мають перспективу зростання, тому в разі чого тренери зможуть замінити один одного.

- Чи правда, що нарешті буде створена дитячо-юнацька еліт-ліга, про яку всі давно говорять? Розкажіть про неї докладніше.

- Так, її вже створено. Ми над нею дуже довго працювали, і, незважаючи на всі перепони, більшістю голосів вдалося вирішити це питання позитивно. Тепер із сезону 2017/2018 матимемо повноцінний чемпіонат із 16 команд, схожий на той, що є в колективів Прем’єр-ліги. Там дійсно гратимуть найкращі команди, не буде прохідних матчів. Кожен поєдинок вимагатиме повної віддачі сил та максимального прояву своїх найкращих якостей. Вважаю, такий формат чемпіонату допоможе нам виховувати футболістів ще вищої якості. Словом, я дуже радий, що в нас це вийшло.

- Який саме формат матиме еліт-ліга?

- На початку буде дві зони по вісім команд у кожній за територіальним розподілом: південний, східний (Запоріжжя, Дніпро, Одеса, Київ + «Шахтар») та західний. Команди грають два кола кожна з кожною. За підсумками цього етапу по чотири кращі команди формують першу вісімку, яка визначатиме чемпіона, а решта – другу вісімку. Дві команди, що посядуть останні місця, вилетять до вищої ліги, формат якої залишився таким, як і раніше: чотири зони по 10 команд. Тож улітку 2017 року фінали ДЮФЛ відбудуться востаннє за старою схемою. Вважаю, така структура проведення чемпіонату дозволить якісно підвищити рівень підготовки молодих гравців. На тлі сильних суперників і ми ставатимемо сильнішими, інакше й бути не може. Це великий крок уперед. Він став можливим завдяки нинішньому президенту ДЮФЛ Віталію Борту. Я, не лише як керівник дитячої школи, а і як віце-президент ДЮФЛ, також сприяв цьому. Ми спільними зусиллями знайшли підтримку провідних українських клубів і нарешті створили чемпіонат, про який багато говорили впродовж останніх п’яти років.

Copyright © FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер