Олімпійський стадіон в Афінах: прозорий дах, фінали єврокубків та перший переможець марафону

Олімпійський стадіон в Афінах: прозорий дах, фінали єврокубків та перший переможець марафону

Поєдинок відбудеться у столиці Греції, Афінах, на Олімпійському стадіоні - домашній арені команди. Він також відомий, як Афінський олімпійський спортивний комплекс імені Спіроса Луїса, або OAKA. Ми вирішили докладніше дізнатися про цей стадіон.

Із 30-х років минулого століття аж до 2003-го року домашньою ареною AEKа був «Нікос Гумас». Потім він був демонтований, і з тих пір команда проводить свої домашні матчі на стадіоні «Спірос Луїс» в Афінах, точніше, у передмісті, який вміщує 71 030 глядачів.

Афінський олімпійський спортивний комплекс або OAKA - один із найбільших спортивних комлексів у Європі. Він названий на честь Спіроса Луїса – олімпійського чемпіона з марафонського бігу перших олімпійських ігор сучасності 1896 року в Афінах.

Основний Олімпійський стадіон був збудований 1979 році і був урочисто відкритий для проведення 13-го Чемпіонату Європи з легкої атлетики у 1982 році. У наступні роки до головного стадіону були прибудовані й інші спортивні споруди: Олімпійський велодром (відкритий у 1991 році). Олімпійська крита зала (1995), Олімпійський тенісний центр (2004), а також інші спортивні об'єкти.

Не дивно, що тут відбувалися найбільш значущі спортивні та культурні події Європи. У 1983 та 1994 роках стадіон приймав фінал Кубка європейських чемпіонів, у 1987 – фінал Кубка володарів кубків УЄФА У Афінському олімпійському спортивному комплексі проводились Середземноморські ігри 1991 року, чемпіонат світу з легкої атлетики 1997 року, чемпіонат світу з баскетболу 1998 року.

У 2003-2004 роках відбулася реконструкція стадіону до Олімпійських Ігор. Автором сучасного проекту арени став іспансько-швейцарський архітектор і скульптор, автор багатьох футуристичних будівель в різних країнах світу Сантьяго Калатрава Вальс. Його стиль та естетику визначають як «біо-тек». Примітною особливістю нової споруди стали чотири похилі колони, які розміщені в кожному з кутів. Основним архітектурним видозміненням арени стала нова форма покрівлі. У первісному вигляді дах повинен був бути зі скла. Однак виконати роботу з цього матеріалу було досить важко через занадто велику вагу, а також складності з вигинами скла. У результаті знайшлася альтернатива -полікарбонат, який вже успішно використовували в конструкції даху стадіону «Австралія». Властивості цього матеріалу аналогічні склу, він дуже прозорий, але набагато легший.

Дах стадіону - досить динамічна структура. Головною її особливістю є дві металевих арки, кожна довжиною по 300 метрів, що закінчуються вершиною на висоті 78 метрів. Арки в поздовжньому напрямку ніби охоплюють стадіон, і кожна має купол. Загальна вага конструкції покрівлі -17000 тон, вона займає площу у 25000 квадратних метрів. Між собою арки пов'язані тонким кабелем, до якого зокрема і кріпляться листи полікарбонату.

У результаті оновлений спорткомплекс приймав церемонії відкриття і закриття літньої Олімпіади у 2004 році, пісенний конкурс Євробачення 2006 і фінал Євроліги 2007 року, а також інші спортивні змагання та культурні заходи.

Також зазначимо, що цей стадіон є домашнім для збірної Греції з футболу. А 23 травня 2007 року тут проходив фінал Ліги Чемпіонів УЄФА, у якому «Мілан» обіграв «Ліверпуль» 2:1.

Олімпійський комплекс розташований у районі Маруссі, північному передмісті Афін, приблизно у 9 км. від центру міста. Комплекс обслуговують станції Лінії 1 Афінського метрополітену та залізниці «Проастіакос» - «Іріні» та «Нерандзіотіса», які були відкриті у 2004 році.

Зазначимо, що під час єврокубкових матчів олімпійський стадіон імені Спіроса Луїса зазвичай заповнений більше ніж на половину, а домашні матчі АЕКа у чемпіонаті Греції традиційно збирають до 20 тисяч глядачів.

Copyright © FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер