Від них у матчі «Динамо» - «Металіст» залежатиме багато…

Від них у матчі «Динамо» - «Металіст» залежатиме багато…

Незважаючи на те, що Олег Гусєв прийшов у «Динамо» в 2003-му році, він, завдяки своїй самовідданій і непоступливій грі, бойовому характеру і майстерності, зумів за короткий період часу закохати в себе тисячі «біло-синіх» сердець. Постійно зосереджений на футболі, людина яка віддає перевагу тому, щоб досягати результату не словами, а діями, Олег, як і капітан Олександр Шовковський, став мало не ідеалом динамівця, яким його хочуть бачити вболівальники. Це можуть підтвердити і глядачі на «Олімпійському», які, незважаючи ні на що, при оголошенні диктором прізвища футболіста вітають його бурхливими оваціями. І так уже дев'ять років!

Як і Гусєв, Клейтон Шав'єр за короткий період зумів досягти визнання і вже в другому своєму сезоні виступів за харків'ян почав виводити свою команду на поле у ​​якості капітана. Але це й не дивно, адже в Україну Клейтон переїхав як один з кращих футболістів бразильської серії А і лідер «Палмейраса» - восьмиразового чемпіона країни і 22-разового чемпіона штату Сан-Паулу. Шав'єр завжди заряджений на боротьбу, «заражаючи» своїм настроєм партнерів. Характерним для бразильської зірки став поєдинок із «Зорею» в серпні минулого року, коли він у першому своєму матчі в якості капітана, приніс своїм ударом перемогу «Металісту» з рахунком 3:2. А його гол у ворота «Дніпра» в сезоні 2010/11, відправлений у сітку воріт дніпропетровців у кінцівці зустрічі з лінії штрафного майданчика ударом в падінні п'ятою через себе, був визнаний авторитетним британським футбольним порталом Goal.com одним з кращих в світі в минулому сезоні.

Безумовно, в плані титулів і нагород Олег Гусєв має велику перевагу над своїм опонентом. У «Динамо» він тричі ставав чемпіоном України (2004, 2007, 2009) і стільки ж разів перемагав у Кубку (2005, 2006, 2007) і Суперкубку (2006, 2009, 2011) країни. У сезоні 2008/09 разом з «біло-синіми» він виступав у півфіналі Кубка УЄФА, а в 2006-му у складі національної збірної України пробився до чвертьфіналу чемпіонату світу в Німеччині, де на стадії 1/8 реалізував вирішальний пенальті в серії 11 - метрових зі Швейцарією.

Колекція Клейтона Шав'єра набагато скромніша: два чемпіонські титули штату Ріу-Гранді-ду-Сул (2003, 2004), чемпіон штату Санта-Катаріна (2008) та дві «бронзи» ​​чемпіонату України (2011, 2012). Відзначимо, що за національну збірну своєї країни Шав'єр не провів жодного матчу, хоча виступав за збірну Бразилії U-23, разом з якою завоював друге місце на Панамериканських іграх-2003.

Цікаво також, що як українцю, так і бразильцеві, зараз по 29 років, але Шав'єр старший за свого опонента на 33 дні. Клейтон народився 23.03.1983, а Гусєв - 25.04.1983.

Минулий сезон, як для Олега Гусєва, так і для всього «Динамо», видався дуже непростим. Номінальний правий атакувальний півзахисник змушений був, в інтересах команди, діяти на позиції крайнього захисника (як правого, так і лівого) і впорався із завданням на відмінно. Щоправда, довелося принести в жертву результативність. У минулому сезоні Олег взяв участь в 22-х поєдинках чемпіонату України, забивши при цьому три м'ячі і записавши на свій рахунок п'ять результативних передач.

У свою чергу для Шав'єра минулий сезон став кращим у складі «Металіста». Бразилець - класичний приклад висококласного центрального півзахисника, який може зіграти як на атаку, так і, при гострій необхідності, опуститися в опорну зону. У сезоні 2011/12 він забив десять голів і віддав п'ять результативних передач, посівши за системою «гол + пас» десяте місце серед всіх гравців чемпіонату України.

У нинішньому сезоні Олег знову готовий закрити проблемні позиції, які періодично виникають в «Динамо». «Біло-сині» зіткнулися зі складнощами у вигляді флангових захисників, тому універсал Гусєв змушений був повернутися в оборону. Здавалося б, після того, як проблема з лівим оборонцем була частково вирішена завдяки Тайво, додаємо з кожним матчем, а на правому фланзі впевнено діє Данило Сильва, Гусєв зможе знову сконцентруватися на грі в атаці, але поки Олег захищав честь збірної України в матчах відбору до ЧС-2014 з Молдовою і Чорногорією, бразилець встиг отримати травму. Коли він відновиться - поки не відомо. Тому в матчі з «Металістом» вихід на поле Гусєва на правий фланг оборони не стане несподіванкою. У нинішньому сезоні, як завжди дуже мотивований, сконцентрований і майстерний, Гусєв уже провів у чемпіонаті України 10 матчів і забив один гол.

Клейтон Шав'єр, у свою чергу, є системо утворюючим гравцем «Металіста». За два сезони 2010/11 і 2011/12, Клейтон провів у чемпіонаті України 51 матч з 60-ти можливих, а в поточній першості взяв участь у всіх 11-ти поєдинках і забив п'ять м'ячів. Варто відзначити цікавий факт: ще жодного разу за два з половиною сезони в Україні Шав'єр не виходив на поле з лави запасних, починаючи усі матчі з перших хвилин!

Безумовно, бразилець є чудовим майстром, але прихильники «Динамо», не без підстав сподіваються, що на будь-якого Шав'єра в рядах «біло-синіх» знайдеться свій Вукоєвич або Гармаш, а от чи зможуть харків'яни нейтралізувати Олега Гусєва, обраного шанувальниками клубу найкращим футболістом клубу минулого місяця - це питання, і на нього відповідь дасть лише гра...

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер