Перемога над «Спартою» на початку шляху до півфіналу Ліги чемпіонів

Перемога над «Спартою» на початку шляху до півфіналу Ліги чемпіонів

У цей день рівно 25 років тому відбувся історичний для київського «Динамо» поєдинок. Наша команда у матчі-відповіді кваліфікаційного етапу Ліги чемпіонів на виїзді зустрічалася із чеською «Спартою» (Прага). Перша гра завершилася перемогою чехів з рахунком 1:0, а основний час нинішньої – з таким же результатом, але вже на користь киян – на 89-й хвилині автогол забив Габріель. У додатковий час забитих м’ячів не було, тож доля переможця визначалася у серії після матчевих пенальті, яку краще виконали українці – 3:1.

Ця перемога дозволила нашій команді потрапити до групового раунду Ліги чемпіонів сезону 1998/1999 та показати найкращий результат в історії у найпрестижнішому клубному турнірі – дійти до півфіналу.

Щойно розпочався поєдинок, як чехи, яких бурхливо підтримували свої фани, одразу кинулися вперед. Але усі їхні спроби успіхом не увінчалися. Щоправда, особливою винахідливістю атакуючі дії пражан не відрізнялися: як правило, вони застосовували навісні передачі в розрахунку на вдалу гру на другому поверсі височенного Локвенца, проте наші футболісти впевнено нейтралізували цього класичного центрфорварда таранного типу. Кілька разів намагався урізноманітнити гру «Спарти» Баранек, але й у нього нічого вартого не виходило. Динамівці ж входили в гру важкувато, але хвилини до 15-ї підопічні Лобановського вже остаточно освоїлися на полі. Вони довше контролювали м'яч і стали проводити комбінаційні дії, внаслідок чого у грі намітився невеликий перелом. Дмитрулін, обігравшись з Косовським, увірвався до штрафного майданчика, де був зупинений Вотавою. Наприкінці першого тайму Герасименко двічі намагався загострити ситуацію завдяки індивідуальним діям на лівому фланзі, але захисники «Спарти» зіграли чітко.

У другому таймі на полі теж було багато боротьби, сутичок, але не гольових моментів. У середині тайму динамівці зуміли ще більше підняти і без того високі швидкості, і відразу ж виразно стало видно перевагу наших футболістів у класі. «Спарта» вже майже перестала думати про контратаках і зосередилася виключно на захисті своїх воріт. Спочатку ледь не вдався небезпечний простріл Коновалову, потім, коли був поданий Ребровим кутовий з правого флангу, м'яч після удару головою Гусіна пролетів за лічені сантиметри від штанги. Незабаром захисники дивом завадили завдати удару Шевченку, близький був до успіху Каладзе.

Нарешті, після цього динамівцям вдалося забити такий потрібний гол. На превелику радість мільйонів уболівальників нашого клубу як в Україні, так і за її межами, на 89-й хвилині залізна «Спарта», як називають цю команду в Чехії, не витримала найвищої напруги цього матчу, і дала слабину. Маковський з лівого флангу зробив чудову передачу Шевченку, і той, невловимим рухом звільнившись від суперника, опинився віч-на-віч із голкіпером і... пробив прямо в нього. Але на наше щастя м'яч рикошетом від Поштулки вдарив у Габріеля, який щойно вийшов на заміну, і по неймовірній траєкторії м'яч влетів у ворота.

У додатковий час жодна з численних перспективних атак киян до логічного завершення доведена не була, як і два хороші моменти чехів. У серії одинадцятиметрових ударів голкіпери відбили п'ять поспіль пенальті. Але останнє слово залишилося за нашою командою, коли вирішального удару завдав Дмитрулін.

 «Останнім часом у двораундових єврокубкових поєдинках фактор свого та чужого поля вже не такий важливий, - зазначив після гри тренер Олексій Михайличенко. - Для того, щоб успішно виступати, потрібно добре грати як удома, так і на виїзді. Сьогоднішній матч промовисте тому підтвердження. У цій зустрічі наші футболісти виконали тренерський план на гру. Так, не все виходило, але хлопцям у підсумку таки вдалося забити такий потрібний гол. Ще хочу сказати, що зустріч вийшла гострою і обидві команди грали з повною самовіддачею, але наші гравці виявилися сильнішими і цілком заслужено перемогли. Всі хлопці, які брали участь у грі, заслуговують на найкращі слова, але на особливу подяку заслуговує Шовковський, який став справжнім героєм матчу».

Попередній етап Ліги чемпіонів

«Спарта»(Прага, Чехія) – «Динамо» (Київ) - 0:1 (1:3 по пен.)

26.08.1998 р. Прага, стадіон «На Літні», 17 998 глядачів

«Спарта»: Поштулка, Вотава, Гашек, Хорняк, Чижек, І.Новотни, Локвенц, Зигль, Млейнські (Страчени, 93), П.Новотни (Габріель, 88), Баранек.

«Динамо»: Шовковський, Лужний, Герасименко (Маковський В., 84), Головко, Ващук (Коновалов, 67), Дмитрулін, Каладзе, Гусін, Косовський (Белькевич, 70), Шевченко, Ребров.

Гол: 0:1 Габріель (89, автогол)

Пенальті: 0:1 Ребров, 1:1 Чижек, 1:2 Каладзе, 1:2 Вотава (воротар), 1:2 Шевченко (воротар), 1:2 Страчені (воротар), 1:2 Коновалов (воротар), 1 :2 Баранек (воротар), 1:3 Дмитрулін.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер