Переможні вояжі. Перший міжнародний турнір та трофей. Тріумф у Вальядоліді - 1973

Переможні вояжі. Перший міжнародний турнір та трофей. Тріумф у Вальядоліді - 1973

І якщо зараз подібними турнірами на міжнародній арені нікого не здивуєш, то до певного часу будь-який міжнародний матч викликав неабиякий інтерес. Що вже казати про участь у комерційних турнірах клубів з Радянського Союзу, які довго ігнорували їх через ідеологічний аспект та зовнішню політику країни. 

Уперше в неофіційному міжнародному турнірі динамівці Києва взяли участь у 1972 році. Турнір відбувся у Відні, проте він проводився не за традиційними правилами великого футболу, а у форматі міні-футбольного турніру. 

Перший повноцінний футбольний міжнародний турнір за участі київського “Динамо” відбувся рік потому, у серпні 1973-го. Він мав назву “Кубок Сьюдад де Вальядолід” та проводився в однойменному місті на півночі Іспанії. Це був другий розіграш турніру, який був започаткований у 1972-му і проводиться донині. Першим переможцем турніру стали господарі - “Реал Вальядолід” - які у матчі за головний трофей перемогли угорський “Вашаш”. А у 2019 році переможцем вже 45-го за ліком трофею став… знову-таки “Реал Вальядолід”, який здолав у фіналі румунський “Газ Метан”. 

Це був міні-турнір, який тривав усього три дні - з 28 до 30 серпня. Формат турніру теж дуже простий - півфінал та фінал. У півфіналі динамівці зустрілися з уругвайським “Пеньяролем”. У першому таймі суперники з різних континентів придивлялися до манери гри один одного, а у другому за справу взялися київські майстри. Відкрив рахунок на 55-й хвилині Володимир Трошкін, а Віктор Колотов та Олег Блохін зробили перевагу киян очевидною - розгромна поразка уругвайців. 

"Динамо" (Київ, СРСР) - "Пеньяроль" (Монтевідео, Уругвай) 3:0 (0:0)

28 серпня 1973. Міжнародний турнір "Кубок Вальядоліда". Півфінал. Вальядолід, Іспанія. Стадіон "Естадіо Хосе Соррілья".

"Динамо": Євген Рудаков, Олександр Дамін, Віктор Матвієнко, Михайло Фоменко, Стефан Решко, Володимир Трошкін (В'ячеслав Семенов, 78), Володимир Мунтян, Леонід Буряк, Віктор Колотов, Володимир Веремєєв (Сергій Доценко, 70), Олег Блохін.

"Пеньяроль": Вальтер Корбо, Родольфо Сандоваль, Уго Фернандес, Едуардо Рівера, Альфредо Ламас (Омар Каетано), Маріо Гонсалес, Нельсон Акоста, Даніель Кеведо, Фернандо Морена (Орландо Вірхілі), Хуан Сілва, Лоренцо Уньяне.

Голи: 1:0 Трошкін (55), 2:0 Колотов (64), 3:0 Блохін (75).

У фінальному поєдинку на “Естадіо Хосе Соррілья” динамівці помірялися силами з господарями змагань. У попередньому сезоні - 1972/73 - “Вальядолід” фінішував на 5-му місці в Сегунді. Для того, аби потрапити до Примери, команді треба було набрати принаймні на шість очок більше. 

“Динамо” ж 1973-го року вперше вийшло до чвертьфіналу Кубка європейських чемпіонів, де поступилося мадридському “Реалу” (0:0 в Одесі, 0:3 в Мадриді). Відзначимо, що загалом 1973 рік стане не надто успішним для київського клубу - срібло чемпіонату СРСР, де динамівці поступилися “Арарату” (до слова, у цьому сезоні в разі нічиїх команди пробивали післяматчеві пенальті) та фінал Кубка СРСР, програний тому ж “Арарату”. Утім, в історії “Динамо” цей рік усе ж був особливим - восени команду очолив Валерій Лобановський. 

Під час турніру у Вальядоліді “Динамо” ще очолював Олександр Севидов. Однак це вже був той самий “золотий” склад, який за два роки здобуде перемогу вже у престижному офіційному європейському турнірі - Кубку Кубків, а потім завоює ще й Суперкубок УЄФА. 

Першою ж репетицією можна назвати перемогу в скромному турнірі у Вальядоліді, яка втім не далася надто легко. Господарі поля відкрили рахунок вже на четвертій хвилині зустрічі зусиллями Альвареса. Але динамівці переломили хід гри. На 40-й хвилині рахунок зрівняв блискучий Віктор Колотов, а перемогу в турнірі, а разом із нею трофей “Динамо” приніс гол Володимира Веремєєва в середині другого тайму. За рік динамівці повернуться до Вальядоліду, щоб повторити свій успіх

"Реал Вальядолід" (Вальядолід, Іспанія) - "Динамо" (Київ, СРСР) 1:2 (1:1)

30 серпня 1973. Міжнародний турнір "Кубок Вальядоліда". Фінал. Вальядолід, Іспанія. Стадіон "Естадіо Хосе Соррілья".

"Реал Вальядолід": Льясер, Сальві, Докап, Перес Гарсія, Берріосабаль, Пуїг Віньєта, Фрасао, Лоренсо, Альварес, Карденьйоса (Техедор), Амарілья (Лізарральде).

"Динамо": Євген Рудаков, Олександр Дамін, Віктор Матвієнко, Михайло Фоменко, Стефан Решко, Володимир Трошкін, Володимир Мунтян, Леонід Буряк, Віктор Колотов, Володимир Веремєєв, Олег Блохін.

Голи: 0:1 Альварес (4), 1:1 Колотов (40), 1:2 Веремєєв (73).


 

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер