Перші успіхи Дениса Гармаша

У вересні 2007 року, під час «ювілейного» товариського матчу «Динамо» - «Мілан», столична публіка вперше побачила в ділі молодого півзахисника Дениса Гармаша. Тоді навіть віце-президент «Мілана» відзначив динамівця, побажавши йому подальших успіхів. Через два роки Денис, який набрався досвіду, у складі юніорської збірної України переміг на Євро-2009 (U-19). Потім Валерій Газзаєв звернув увагу на футболіста, перевівши до першого складу «Динамо». У січні Денис Гармаш поїде на підготовчий збір команди до Ізраїлю.

- Моє захоплення футболом почалося завдяки батьку, який працював учителем фізкультури. Спочатку тренувався вдома, а в 13 років потрапив до спортивного інтернату в Луганську. Саме там почав професійно займатися футболом. У 2007 році переїхав до Києва, тут мене помітив тренер Олександр Васильович Петраков і забрав до РВУФК. З нього перейшов до школи «Динамо», а вже через півроку почав тренуватися з «Динамо-2». Отже вважаю себе вихованцем динамівської школи.

- Як батьки поставилися до твого переїзду до Києва?

- Позитивно. Мама неодноразово казала, що мені потрібно їхати, тренуватися. А ось мені було важко. Адже спочатку я в Луганську вчився, а Мелове – моє рідне місто – було зовсім поряд. Тому не особливо хотів так далеко їхати, не хотів залишати рідних, друзів. А зараз звик до Києва. Живу тут три роки, адаптувався.

- З якого віку почав виступати в півзахисті?

- Із самого дитинства. Всі тренери бачили в мені виключно півзахисника. Ось я і граю. Із гравців мені імпонують футболісти «Барселони». Це Хаві, Іньєста. У Лізі чемпіонів бачив гру іспанців на власні очі. З динамівського півзахисту можу виокремити Нінковича. Хороший гравець.

- Які сильні сторони бачиш у своїй грі?

- Собі, звичайно, складно давати оцінку. Але, кажуть, що в мене швидкість висока, бачення поля. Із м'ячем добре працюю, дриблінг. Але над цим ще варто працювати і працювати!

- А зараз про слабкі сторони…

- Гру лівою ногою варто поліпшити, вона слабка. Ну й відомий факт – стриманості не вистачає.

- Є рецепт, як боротися з надмірною емоційністю?

- Вже не так часто розмовляю. Хоча емоції на полі інколи переповнюють, стримувати себе дуже важко. Та й червону картку не хочеться заробляти. Сам себе заспокоюю і думаю, що наступного разу супернику, який на мені порушив правила, помщуся! (сміється)

- Юрій Калитвинцев штрафував за дисципліну?

- Так, було таке. За розмови із суддями. Сам тренер неодноразово підказує, як себе в руках тримати, заспокоюватися. Суддя завжди правий, навіть, якщо він неправий! (посміхається). Якщо вже засвистів, то нічого не доведеш, можна навіть не намагатися.

- Що тобі дала участь в Євро-2009?

- По-перше, на Євро були команди сильніші, ніж суперники «Динамо-2» в першій лізі, вони вимагали більш професіональної гри та значної впевненості.

- Якій команді на Євро було складніше за інших протистояти?

- Гадаю, збірній Англії.

- І як в англійців юніори, гідна заміна зростає?

- У них свій стиль гри. Звичайно, гучних імен, як Террі, Джеррард – немає. Але ми ж їх обіграли!

- Говорив, що за преміальні від Євро хочеш купити машину. Вдалося?

- Ні ще. Можливо влітку складеться.

- Цього року ти потрапив до основного складу «Динамо». Як до тебе ставляться «старші» партнери?

- Нормально. Підтримують, підказують, допомагають.

- Конкурентів у вас бачать?

- Немає такого, щоб нас сприймали як підростаючих конкурентів. Все добре. Навпаки, буває – поступаються моментами. Я прагну спілкуватися з усіма. Але більше все ж таки з однолітками – Коркішком, Петровим, Зозулею, Ярмоленком. Тримаємося разом.

- Яке враження справив Валерій Газзаєв?

- Хороший тренер, але ми з ним не дуже багато розмовляли. Він дає шанс проявити себе молоді. Раніше Валерій Георгійович працював у ЦСКА, багатьох молодих футболістів світу відкрив. Наприклад, Алан Дзагоєв, він теж 90-го року народження. Отже Валерій Георгійович розуміє молодь, а там уже все залежить від нас.

- Як збираєшся провести новорічні свята?

- Поїду відпочивати до Єгипту, з друзями.

- Підбий підсумок 2009 року …

- По-перше, наша збірна виграла Чемпіонат Європи 2009. Ми дуже довго готувалися до цього, ще з минулого року. По-друге – мене перевели до першого складу «Динамо». Це ті досягнення, які приніс 2009 рік. Попереду нові випробування, буду працювати, старатися, доводити!

Яна Котик, спеціально для Інформаційного відділу ФК «Динамо» (Київ)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер