Перший матч «Динамо» у чемпіонатах СРСР

Перший матч «Динамо» у чемпіонатах СРСР

Починаючи з 1936 року, титул футбольного чемпіона СРСР почали розігрувати не збірні колективи різних міст країни, а команди спортивних товариств і відомств. Вищим дивізіоном радянського футболу стала "Група А", другим - "Група Б" і так далі. Київське "Динамо", як найсильніша команда України, було включене до вищої ліги. Перший клубний чемпіонат СРСР являв собою одноколовий турнір, в якому брали участь сім команд.

24 травня 1936-го на київському стадіоні "Динамо" ім. В.А. Балицького підопічні Михайла Товаровського прийняли московське "Динамо" - майбутніх володарів чемпіонського титулу. Історичний матч викликав величезний ажіотаж - на трибунах зібралися 30 тисяч глядачів, які тепло вітали вихід на поле обох команд.

У першому таймі господарі не змогли впоратися з натиском і націленістю на ворота московських одноклубників, пропустивши до перерви три м'ячі. Протягом перших 15-ти хвилин дубль оформив Василь Павлов. Кияни відповіли потужним ударом Махині в штангу, але незабаром Василь Смирнов завершив швидку атаку москвичів третім голом.

До кінця першої половини зустрічі напад гостей знизив темп, і після перерви помітнішим на полі було вже київське "Динамо". Наша команда вперше грала у значно оновленому складі, укомплектованому з найкращих представників Києва, Одеси, Харкова та Дніпропетровська, тоді як суперники на той момент були набагато більш зіграними, не раз представляючи СРСР у закордонних вояжах.

У другому таймі москвичі забили ще два голи протягом п'яти хвилин: спочатку відзначився Михайло Семичастний, а п'ятий м'яч у ворота Миколи Трусевича, який замінив травмованого Антона Ідзковського, відправив Сергій Ільїн.

Єдиний гол господарів на 80-й хвилині забив Микола Махиня, результативно завершивши швидку та точну комбінацію. Цей м'яч також увійшов в історію, ставши першим голом киян у чемпіонатах СРСР.

Проте, не дивлячись на невпевнений старт, прем'єрний чемпіонат пройшов для київських динамівців успішно. У наступних турах "біло-сині" здобули чотири перемоги із загальним рахунком 16-3, програвши лише раз - московському "Спартаку", і зайняли за підсумками весняного розіграшу турніру почесне друге місце.

I Чемпіонат СРСР. 1-й тур

"Динамо" (Київ) - "Динамо" (Москва) - 1:5 (0:3)

24.05.1936. Київ. Стадіон "Динамо" ім. В.А. Балицького. 30 000 глядачів.

"Динамо" (Київ): Ідзковський (Трусевич, 72), Волін, Фомін (к), Тютчев, Лівшиць (Кузьменко, 68), Гребер, Шиловський, Комаров, Щегодський, Паровишніков, Махиня.

"Динамо" (Москва): Квасніков, Тетерін, Корчебоков, Лапшин, Єлісєєв, Рьомін, Семичастний, Якушин, Смирнов, Павлов, Ільїн (к).

Голи: Махиня (80) - Павлов (9, 14), Смирнов (25), Семичастний (72), Ільїн (77).

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер