Перший збір – ніби іспит

Перший збір – ніби іспит

На курортному березі Марбельї, одного з найбільш фешенебельних центрів відпочинку в Іспанії, нині тиша та благодать. Через відсутність туристів багато готелів закриті, відсутній попит на пропоновані буквально на кожному кроці апартаменти. Зиму в орієнтованому на курортників регіоні й тут називають «мертвим» сезоном. Вечори прохолодні, температура часто опускається до 10 градусів вище нуля, нерідко йдуть дощі. Днем сонячно, але не спекотно. Що чуже шанувальникам пляжного відпочинку, цілком до вподоби футбольним командам. Для них тут створені всі умови для плідних тренувань та ігор. У футбольному центрі Марбельї, де тренуються гравці «Динамо», чотири натуральних поля й усі вони розписані на тижні наперед. Зараз, наприклад, окрім, «Динамо» займаються збірна Марокко, швейцарські «Базель» та «Грассхопперс». Через два дні їдуть марокканці, їхнє місце займе «Дніпро». І так далі.

Перший зимовий збір для кожного з гравців на кшталт іспиту. Хто склав його, допущений до наступного. У цей період особлива місія відведена тренеру з фізпідготовки Вінченцо Пінколіні. Від його успішної роботи, правильно складеного графіка фізичних вправ багато в чому будуть залежати виступи команди в короткостроковій другій частині сезону. Навесні «Динамо» доведеться провести лише десять ігор, і в кожній потрібно брати максимум очок. Про це гравцям нагадують тренери, вимагаючи якісного виконання всіх тренувальних серій. Від досвідченого ока Юрія Сьоміна не вислизає жодна деталь. «Так, напевно, на курортах конспекти від Пінколіні лежали глибоко в тумбочці, – жартома підбадьорює тренер втомлених гравців після чергового забігу. – Важко, але нічого. В іграх легше не буде». У вівторок на ранковому тренуванні заняття на футбольному полі чергувалися з тренажерним залом. Команда ділилася на дві групи, кожна під наглядом тренера виконувала комплекс вправ. Зручно, що біля поля розташований доволі великий зал із необхідними тренажерами.

Найбільше позитивних емоцій упродовж тренувань у гравців викликають двосторонні ігри. На початковому етапі підготовки це міні-футбол, але з кожним тренувальним днем розміри поля будуть збільшуватися. «Звичайно, грати у футбол – найулюбленіше наше заняття, – розповів Алієв після того, як його команда з Гармашем, Мілевським, Рибалкою та Лухтановим у складі перемогла суперників 7:5. – Але й до решти роботи потрібно ставитися з розумінням. Тим паче, ми готуємося до тривалого сезону, розбитого на дві частини. Спочатку з «Динамо» потрібно стати чемпіоном України, а потім добре зіграти у складі збірної на Євро. Обидва завдання складні, думки про них змушують зараз ще більш відповідально виконувати всі вимоги тренерів».

Поступово освоюється в команді Мехмеді. На зборі його поселили до одного номеру з Гораном Поповим. Обидва знають албанську мову й уже встигли потоваришувати. Поки цілісне враження про новачка скласти складно, він ще й тижня не тренується. Видно, гравець думаючий, комбінаційний, шукає у двосторонніх іграх нестандартні ходи. Не випадав із загальної групи під час півгодинного кросу, поділену на ділянки дистанцію якого потрібно було бігти в різних ритмах. Не відстає залучена з другої команди й молодіжного складу молодь (Макаренко, Буяльський, Лухтанов). Фізично хлопці готові непогано, а ось до більш високого рівня гри партнерів, до швидкого прийняття рішень на полі потрібно ще звикнути. У будь-якому випадку, проведений збір з першою командою піде їм лише на користь.

«Дякую за роботу», – так реагує на свисток про завершення тренування Бетао. Почуттю гумору бразильця можна позаздрити, він майже досконало вивчив нашу мову, всі тонкощі її спілкування та автоматом видає оригінальні висловлювання. «Мілоше, ти чемпіон», – подякував бразилець Нінковичу за гольовий пас, відданий через усе поле. Підготовчий збір «Динамо» в Іспанії увійшов до робочого русла...

Дивіться фотогалерею тренування

Інформаційний відділ ФК «Динамо» (Київ)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер