«Петрокуб» (Молдова): представляємо суперника

«Петрокуб» (Молдова): представляємо суперника

Передостаннім, дев’ятим суперником київського «Динамо» на зимовому зборі у Туреччині стане представник Молдови – команда «Петрокуб», яка представляє місто Хінчешті. Зустріч відбудеться у п’ятницю, 16-го лютого (початок – о 16:00 за київським часом).

Представляємо нашого майбутнього суперника.

Візитка

Повна назва: Fotbal Club Petrocub Hîncești

Дата заснування: 1994 рік

Стадіон: Муніципальний стадіон Хінчешті (2 672 місць)

Президент: Михаїл Усатій

Головний тренер: Андрей Мартін

Поточна позиція в чемпіонаті Молдови: 2-га

Титули

Кубок Молдови: 1 титул (2019/2020)

Переможець дивізіону B: 2 (2004/2005, 2013/2014)

Історія

Молдовський «Петроклуб» було засновано у 1994 році, раніше він представляв село Серата-Галбене Хинчештського району. Зараз виступає у Суперлізі Молдови.

Утворився клуб з назвою «Петрокуб-Кондор Серата-Галбене», пізніше носив назву «Спікул Сарата-Гальбене», і потім ще не раз змінював ім’я: «Петрокуб-Спікул Серата-Гальбене» (1998-2000), «Петрокуб-Кондор Серата-Гальбене» (2000-2001). З 2001 по 2005 роки клуб носив назву «Хінчешті» за місцем свого походження, далі достатньо довго – протягом 8 років протрималася назва «Петрокуб Серата-Гальбене» (2005-2013), після чого команда два роки навіть називалася «Рапід-2 Петрокуб». Але, схоже, суперник динамівців, нарешті визначився, і нинішня назва - «Петрокуб Хінчешті» - не змінюється вже дев’ятий рік.

Найбільше досягнення підопічних Андрея Мартіна у чемпіонаті Молдови – срібні нагороди, які «Петрокуб» завойовував тричі: у 2021, 2022 та 2023 роках. Ще тричі команда здобувала бронзу: у 2017, 2018 та 2019 роках. Крім того, колектив одного разу став володарем Кубка Молдови – у сезоні 2019/2020.

Поточний сезон

Нинішній сезон у молдовській Суперлізі поки що складається для «Петрокубу» звично. Команда перебуває на другій сходинці у турнірній таблиці – місці, на якому суперник динамівців закінчував чемпіонат протягом трьох останніх років. Наразі підопічні Андрея Мартіна провели 14 поєдинків, здобули 8 перемог, 4 рази зіграли унічию та зазнали двох поразок. Різниця забитих та пропущених м’ячів – 29:7.

Найкращі бомбардири команди в національній першості – Михаїл Платіка, Владімір Амброс та Нікі Клещенко, на рахунку яких по п’ять забитих м’ячів.

У Кубку Молдови «Петрокуб» пройшов першу стадію – 1/8 фіналу. На цьому етапі команда з розгромним рахунком 9:1 перемогла «Саксан». Матчі 1/4 фіналу відбудеться у березні, на цій стадії наш суперник зіграє з командою «Ставчени».

А ось у Лізі конференцій молдовани не змогли досягти успіху. У цих змаганнях вони провели всього два поєдинки. У другому кваліфікаційному раунді за сумою двох матчів команда поступилася ізраїльському «Маккабі» (Тель-Авів) – 0:3 на виїзді та 0:2 вдома.

Підготовка. Зима-2024

Зимова підготовка «Петрокуба» проходить у турецькій Анталії, причому, матч із «Динамо» - поки що єдиний контрольний поєдинок для молдовської команди на зимовому зборі, про який наразі відомо.

Перший офіційний матч після зимової паузи «Петрокуб» проведе 2-го березня, коли в рамках 1/4 Кубка Молдови зіграє вдома з командою «Ставчени».

Тренер

У серпні минулого року «Петрокуб» отримав нового головного тренера, ним став 49-річний молдовський фахівець Андрей Мартін. Це колишній футболіст, який виступав на позиції півзахисника, грав у Національному дивізіоні Молдови з початку 1990-х до 2011 року за кілька клубів, зокрема, найбільш відомий своїми виступами за кишинівську «Дачію».

Раніше він працював помічником тренера Дорінела Мунтяну в азербайджанському клубі «Габала» (червень–грудень 2014), а також в румунському клубі «Астра Джурджу» (з березня по квітень 2015 року). А його попереднім клубом була «Дачія» (Буюкані). Зазначимо, що лише в «Дачії» Андрей Мартін спробував самостійну тренерську кар’єру, а до цього він незмінно був асистентом.

Крім того, він тричі був помічником головного тренера збірної Молдови.

Андрій Мартін має тренерську ліцензію УЄФА категорії PRO.

Історія протистоянь

«Динамо» та «Петрокуб» ще жодного разу не зустрічалися в офіційних чи товариських поєдинках під час зборів. Майбутня гра стане першою в історії протистоянь цих команд.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер