Шляхами Івана Грозного

Киплячий казан – саме таке походження назви міста Казань відповідно до однієї з легенд. Мудрець порадив булгарам побудувати місто там, де без вогню буде кипіти заритий у землю казан. В результаті, таке місце знайшли на березі озера Кабан. Звідси й пішла назва міста Казань.

Казань і сьогодні нагадує киплячий і вируючий казан. Не встигло місто бурхливо відсвяткувати друге поспіль чемпіонство своєї команди, як у гості до них у рамках Ліги чемпіонів приїхало київське «Динамо». Місто живе в передчутті майбутнього матчу, від якого багато в чому залежатиме доля путівки до плей-оф. Незважаючи на те, що афіші про поєдинок «Рубін» – «Динамо» вдалося відшукати лише в безпосередній близькості від Центрального стадіону, про гру тут знає кожен. Навіть продавець у сувенірній лавці, побачивши групу журналістів на екскурсії, поцікавилася: «А ви, випадково, не на футбол приїхали?». Отримавши ствердну відповідь, додала із гордістю в голосі: «Ми теж із чоловіком сьогодні йдемо».

В архітектурі Казані все ж таки є щось динамівське: відома мечеть Кул-Шариф, яка входить до комплексу місцевого Кремля, виконана в синьо-білих кольорах. А принцеса Сююмбіке, на честь якої за легендою була названа одна з найвищих в Європі падаючих башт, була донькою ногайського хана Юсуфа, чиє ім’я практично ідентичне до прізвища нинішнього півзахисника «Динамо» Айїли Юссуфа.

В цілому, у Казані є багато спільного з українськими містами, починаючи від архітектури, обслуговування і закінчуючи рекламою на біг-бордах, а також асортиментом товарів у магазинах. Біля стадіону в день матчу також обстановка схожа. Біля кас перекупники пропонують «зайвий квиток» на хороші місця, тоді як у самих касах у продажу залишилося лише сімсот квитків. Враховуючи те, що стадіон вміщує 25 тисяч глядачів, можна легко припустити, що сьогодні ввечері очікується аншлаг. Ціна квитків найрізноманітніша – 500, 1000, 1500, 3000, 5000 і 10000 рублів залежно від сектора. Тобто, від 130 до 2800 гривень. Враховуючи розмір середньої зарплати місцевих жителів у 17300 рублів, ціни цілком прийнятні.

Цікаво, що в магазині клубної атрибутики «Рубіна», разом із чашками, брелоками і спортивною формою з емблемою казанської команди, висять шарфи і кепки пітерського «Зеніта».

У місцевій спортивній пресі багато уваги приділяється не тільки сьогоднішньому протистоянню, але й нещодавньому чемпіонству «Рубіна», що, втім, недивно. За версією «Советского спорта», який виходить у Татарстані, місце у воротах «Динамо» займе Шовковський, а пару центральних захисників, над якими доведеться добре поламати голову Газзаєву, складуть Юссуф та Михалик. Тим часом Бетао зіграє справа, а Єременко зліва.

Як вийде насправді, дізнаємося ввечері, а поки будемо сподіватися, що у київських гостей залишаться найприємніші враження не тільки від подорожі містом, але й від результату футбольного матчу. Іван Грозний, роль якого блискуче виконав Юрій Яковлєв у незабутньому фільмі «Іван Васильович змінює професію», казав: «Казань брав, Астрахань брав, Шпака – не брав». Астрахань і пан Шпак у даному випадку неактуальні, а от від взяття Казані наставник «Динамо» Валерій Газзаєв зі своїми підопічними очевидно не відмовляться.

Інформаційний відділ ФК «Динамо» (Київ), з Казані

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер