Перемога над «Кривбасом» виводить «біло-синіх» в одноосібні лідери чемпіонату!

Перемога над «Кривбасом» виводить «біло-синіх» в одноосібні лідери чемпіонату!

Напередодні матчу в Кривому Розі головний тренер киян Юрій Сьомін прийняв рішення залишити в Києві одразу вісьмох виконавців, п'ять з яких (Данило Сильва, Бетао, Вукоєвич, Кранчар, Нінкович) дуже ймовірно вийдуть на поле з перших хвилин у матчі третього кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів з «Феєноордом». Також у столиці залишилися травмовані Алмейда і Кравець, а Адмір Мехмеді, який напередодні повернувся до табору «Динамо» після виступів за збірну Швейцарії на Олімпіаді, поки не готовий допомогти команді.

У свою чергу шанси дебютувати в новому клубі отримали захисник Тайє Тайво, півзахисник Раффаель і форвард Рубен. Забігаючи наперед відзначимо, що всі троє вийшли на поле з перших хвилин зустрічі.

У стартовому складі «біло-синіх» на зелений газон стадіону «Металург» вийшли лише три футболісти, які грали з перших хвилин у зустрічі з «Феєноордом», а також Олег Гусєв, який замінив у перерві зустрічі з голландцями Ніко Кранчара. Саме Гусєв виводив свою команду на поле в якості капітана, оскільки Тарас Михалик, який виконував цю роль в чотирьох попередніх зустрічах, разом з кращим бомбардиром «Динамо» в новому сезоні Брауном Ідейє, опинився в запасі.

Незважаючи на всі кадрові перестановки, наставник «Динамо» не зрадив собі, обравши на цей матч вже традиційну схему 4-2-3-1 з Рубеном на вістрі і Раффаелем «під» форвардом. На лівому фланзі атаки розташувався Денис Гармаш, а на правому - Олег Гусєв. На позиції опорного розмістились Мігель Велозу і Лукман Аруна.

Головним питанням залишалося, кого ж Юрій Сьомін випустить на правий фланг захисту, адже Данило Сильва та Бетао залишилися в Києві, а Олег Гусєв все ж більш тяжіє до атаки. Тренер вирішив цю проблему за допомогою номінального лівого захисника Горана Попова, в той час як на «рідній» позиції македонця розташувався Тайво. З двох центральних захисників ближче до Тайє грав його співвітчизник Юссуф, який по можливості повинен був допомагати дебютанту. Також з перших хвилин на поле вийшов і Євген Хачеріді, який не допоможе «Динамо» ще у двох матчах єврокубків через дискваліфікацію.

І якщо у «Динамо» ротація складу була необхідним маневром напередодні відповідального поєдинку Ліги чемпіонів, то у головного тренера «Кривбасу» Олега Тарана просто не було іншого виходу. У попередньому матчі чемпіонату Україна червоні картки отримали одразу два гравці «червоних» півзахисник Младен Бартулович і капітан команди, захисник Віталій Лисицький, а орендований у «Динамо» Кирило Петров не міг грати проти «біло-синіх».

Місце в центрі захисту криворіжців посіли Уча Лобжанідзе і Богдан Шершун, який з'явився на полі з капітанською пов'язкою, а замість Бартуловича вийшов Іржі Єслінек. Також наставник господарів поля вирішив залишити в запасі форварда Сергія Самодіна, віддавши перевагу більш швидкому Олексію Антонову.

З перших хвилин зустрічі кияни взяли ініціативу в свої руки, але створити небезпеку біля воріт «Кривбасу» гостям вдалося не відразу. В основному обидві команди атакували через центральну зону і лише зрідка через фланги.

Перший по-справжньому небезпечний і, правду кажучи, єдиний гольовий момент у першому таймі на дві команди, виник на 19 хвилині. Денис Гармаш закинув м'яч у штрафний майданчик криворіжців, захисники спробували вибити м'яч, але зробили це прямо на Гусєва. Олег, перебуваючи в 15-ти метрах від воріт, пробив у нижній лівий кут воріт «Кривбаса», але Штанько був на місці.

Надалі всі атаки, як киян, так і криворіжців, обривалися на підступах до штрафного майданчика суперника. Абсолютно розчинився на полі новачок Раффаель, а оскільки він повинен був постачати гострими передачами Рубена, то і Марко три чверті години відбігав практично без м'яча.

У дебюті другого тайму Юрій Сьомін, розуміючи, що в атаці у «Динамо» є певні проблеми, прийняв рішення випустити на поле Андрія Ярмоленка та Артема Мілевського, які замінили трохи втомленого Гусєва і Раффаеля відповідно.

Але другу половину зустрічі активніше розпочали господарі. Особливо старався Бабатунде, який за рахунок швидкості та хорошої техніки, раз по раз завдавав клопоту обороні гостей. Нігерієць заробив і перше попередження в матчі, заваливши на газон у центрі поля Андрія Ярмоленка, зупинивши тим самим потенційно небезпечну атаку киян. Але вже за шість хвилин Мішель сам став причиною жовтої картки. Цього разу свого співвітчизника на підступах до штрафного майданчика «Динамо» ціною фолу змушений був зупиняти Юссуф.

Також небезпечними були дальні удари криворіжців Канкави і Дедечка, але Максим Коваль в цьому матчі грав надійно. А найнебезпечніший момент біля воріт «Динамо» виник на 69-й хвилині поєдинку. Одразу два футболісти «Кривбаса» виявилися фактично наодинці з голкіпером у штрафному майданчику «біло-синіх», але ані Єслінеку, ані Бабатунде пробити не вдалося, а Хачеріді зумів розрядити обстановку.

Декількома хвилинами раніше Юрій Сьомін вирішив вивести з гри другого опорного півзахисника Аруну і випустити на поле ще одного форварда Ідейє. Завдяки додатковому гравцю в атаці «Динамо» крайні захисники господарів стали частіше відходити в центр, надаючи все тому ж Ярмоленку і Тайво більше простору на флангах. Саме Тайє, який чудово провів цей поєдинок, міг стати автором гольової передачі, вирізавши м'яч зовнішньою стороною лівої ноги прямо на голову Ідейє, але цього разу Браун з пари метрів пробив просто у воротаря.

«Динамо» продовжувало чинити тиск на ворота Штанька, але голкіпер та захисники були на висоті. На 81-й хвилині зустрічі Канкава зірвав чергову атаку гостей, збивши з ніг Велозу, за що й отримав жовту картку. Гол у ворота «Кривбаса» назрівав, і на 86-й хвилині таки відбувся. Артем Мілевський з лінії штрафного майданчика господарів елегантно закинув м'яч на Ярмоленка за спини захисників, і Андрій, зігравши на випередження з воротарем, відправив сферу в сітку воріт. Цей гол став першим для форварда в нинішньому сезоні, за що він і подякував Богу, ставши на коліна і піднявши дві руки вгору.

«Динамо» могло і розвинути свій успіх на першій хвилині компенсованого часу, але знову удару головою Ідейє не вистачило точності. Варто відзначити також, що Браун встиг ще й заробити гірчичник, зірвавши небезпечну контратаку «Кривбаса» на останніх секундах гри.

В результаті вже третя перемога «Динамо» в новому чемпіонаті з рахунком 1:0, але, незважаючи на це, команда йде по турнірній дистанції без втрат, і у відмінному настрої готуватиметься до матчу з «Феєноордом».

Епіцентр-Чемпіонат України. 4-й тур

3 серпня 2012 Стадіон «Металург». 7,800 глядачів

«Кривбас» - «Динамо» - 0:1 (0:0)

«Динамо»: Коваль, Хачеріді, Попов, Тайво, Юссуф, Гусєв (Ярмоленко, 45), Гармаш, Аруна (Ідейє, 63), Велозу, Рубен, Раффаель (Мілевський, 45).

«Кривбас»: Штанько, Пашаєв, Лобжанідзе, Шершун, Федорів, Бабатунде, Дедечко, Канкава, Валєєв, Еслінек (Баліч, 74), Антонов (Самодін, 84).

Гол: Ярмоленко (86, гольовий пас Мілевський).

Попередження: Юссуф (66), Ідейє (90 +4) - Бабатунде (60), Канкава (81), Лобжанідзе (90 +1).

Андрій Недбайло

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер