Переможні вояжі-1974. Ще одна перемога у Вальядоліді

Переможні вояжі-1974. Ще одна перемога у Вальядоліді

Про перший тріумф "біло-синіх" у Вальядоліді під керівництвом Олександра Севідова ми писали в окремому матеріалі. Рік потому командою на турнірі вже керував Валерій Лобановський. Уперше в ранзі головного тренера Валерій Васильович вивів “Динамо” на поле в жовтні 1973 року. У січні 1974-го до Лобановського приєднався колишній партнер по “Динамо” Олег Базилевич, який після закінчення кар'єри тренував “Шахтар”. Так сформувався тренерський тандем, який уже готував команду до найвищого досягнення в історії клубу - завоювання престижного європейського трофея. Але це буде за рік, а 1974-го "Динамо" виграло на міжнародній арені інший, куди більш скромний, неофіційний трофей.

У півфіналі динамівці розправилися з "Гранадою", яка завершила сезон 1973/1974 на високому для себе шостому місці в Ла Лізі. На 14 очок “Гранада” відстала від чемпіона - "Барселони”, зате випередила мадридський "Реал" на два очки. "Динамо" забило двічі в середині першого тайму. Рахунок відкрив Леонід Буряк, а подвоїв перевагу киян Володимир Трошкін. Наприкінці зустрічі Володимир Мунтян довів рахунок до розгромного, однак іспанці спромоглися на м'яч престижу.

"Гранада" (Гранада, Іспанія) - "Динамо" (Київ, СРСР) 1:3 (0:2)

28 серпня 1974. Міжнародний турнір на Кубок міста Вальядоліда. Півфінал. Вальядолід, Іспанія. Стадіон "Естадіо Хосе Соррілья".

"Гранада": Іско, Тоні, Кастельянос, Фаліто, Лоренсо, Едерра (Санті, 60), Чіррі, Гранде (Сьєрра, 60), Куілес, Томас Парітс, Монтеро Кастільо.

"Динамо" К: Євген Рудаков, Леонід Буряк, Віктор Матвієнко, Михайло Фоменко, Стефан Решко, Володимир Трошкін, Володимир Мунтян, Володимир Онищенко (Віктор Маслов, 73), Віктор Колотов, Володимир Веремєєв, Олег Блохін (Анатолій Шепель, 46).

Голи: 0:1 Буряк (25), 0:2 Трошкін (30), 0:3 Мунтян (86), 1:3 Куілес (88).

У фінальному поєдинку з господарями турніру події розвивалися не так швидко. Навчені гірким досвідом річної давності, кастильці грали обережно. Однак клас суперників був незрівнянний - на той момент "Динамо" вже перетворилося на одну з топ-команд на європейському континенті. Точні постріли Володимира Онищенка та Олега Блохіна принесли киянам упевнену перемогу, а з нею і другий трофей міста Вальядолід.

"Реал Вальядолід" (Вальядолід, Іспанія) - "Динамо" (Київ) 0:2 (0:0)

30 серпня 1974. Міжнародний турнір на Кубок міста Вальядоліда. Вальядолід, Іспанія. Стадіон "Естадіо Хосе Соррілья".

"Реал Вальядолід": Мартінес, Астрайн, Докал, Меріно, Пуїг Віньєта, Легуісамон, Каландрія, Лісарральде, Альварес, Сантос, Амарільо.

"Динамо" К: Євген Рудаков, Леонід Буряк, Віктор Матвієнко, Михайло Фоменко, Стефан Решко, Володимир Трошкін, Володимир Мунтян, Володимир Онищенко (Анатолій Шепель, 89), Віктор Колотов, Володимир Веремєєв, Олег Блохін.

Голи: 0:1 Онищенко (57), 0:2 Блохін (72).

Більше в турнірі динамівці не брали участь, дозволивши господарям тріумфувати в рідному місті частіше за всіх у наступних розіграшах Кубка Вальядоліду - 24 рази. На другому місці за кількістю виграних турнірів київське "Динамо" і три іспанські клуби - "Атлетіко" Мадрид, "Сарагоса" і "Хетафе".

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер