Підкорювачі іспанських грандів

Підкорювачі іспанських грандів

У 1981-му році "Динамо" отримало запрошення для участі в престижному турнірі Trofeo Teresa Herrera. Це був 36-й традиційний розіграш трофея, переможцем якого раніше були тільки іспанські команди. За жеребом динамівці грали в півфіналі з "Барселоною", а мадридський "Атлетіко" з господарем стадіону - "Депортіво".

7 серпня в присутності 30-ти тисяч глядачів динамівці зійшлися з грізною "Барсою", склад якої захищали зірки європейського рівня - Алан Сімонсен, Бернд Шустер, Мартінес, Кіні, Мігелі та інші.

Уже на першій хвилині спільна помилка Дем'яненка та Конькова призвела до голу Аллана Сімонсена - володар "Золотого м'яча"-1977 швидко зорієнтувався в ситуації та відкрив рахунок. Але швидкий пропущений м'яч не особливо вплинув на виконання плану на гру від "біло-синіх" і підопічні Валерія Лобановського продовжували гнути свою лінію.

У другому матчі перевага динамівців була істотною і на 50-й хвилині Буряк після передачі з флангу від Веремєєва красивим ударом відновив рівновагу. Через 10 хвилин свою помилку допустила оборона "Барси" - реактивний Блохін перехопив поперечну передачу, вийшов один на один із голкіпером і приніс динамівцям перемогу 2:1.

7 серпня 1981 року

Trofeo Teresa Herrera, півфінал

"Барселона" - "Динамо" 1:2

Голи: Сімонсен 1 - Буряк 50, Блохін 60

"Барселона": Артола, Рамос, Мігелі, Aлесанко, Oльмo, Шустер, Мартінес Діас (Моран, 63), Естебан, Рафаель Зувірія (Маноло, 63), Сімонсен, Кіні

"Динамо": Mихайлов, Koньков, Балтача, Баль, Дем'яненкo, Лозинський (Хапсаліс, 82), Буряк, Бойко, Веремєєв (Євтушенко, 87), Блохін, Хлус

***

У фіналі динамівців чекав "Атлетіко". У сезоні 1980/1981 мадридці на 3 бали відстали від чемпіона країни та випередили "Барсу", яка фінішувала на 5-му місці. Конкуренція та щільність чемпіонатів Іспанії того часу вражали - перше та п'яте місця розділили дві перемоги.

У "Атлетіко" того часу була одна з топових атак в Іспанії, лише "Барса" і "Реал" забили більше в сезоні, який передував турніру. Але кияни щільно "прихопили" напад "матрацників", створивши більше моментів і не дозволивши суперникові забити хоча б раз.

Заради справедливості відзначимо, що на моменти Хлуса та Блохіна (Олег потрапив у штангу) "Атлетіко" відповів своїм супершансом - нереалізованим пенальті у виконанні легендарного Дірсеу, а також небезпечним ударом Кабрери, після якого ефектний сейв зробив голкіпер "Динамо" Михайлов.

Долю фіналу вирішив єдиний гол у виконанні Олега Блохіна. Лідер атак "Динамо" ефектно перекинув м'яч через голкіпера на 25-й хвилині. Блохін, так само як Михайлов, Коньков, Дем'яненко та Веремєєв отримали від іспанської преси найвищі оцінки в складі "Динамо".

Уперше за всю історію проведення Trofeo Teresa Herrera трофей дістався іноземній команді.

9 серпня 1981 року

Trofeo Teresa Herrera, фінал

"Атлетіко" - "Динамо" 0:1

Гол: Блохін 25

"Атлетіко": Aгінaгa, Руїз, Артече, Бальбіна (Маріан, 78), Хуліо Альберто, Хуан Хосе, Дірсеу (Хуліо Прієто, 58), Мінгес, Маркос, Кабрера (Рубен Кано, 70), Педро Пабло

"Динамо": Михайлов, Лозинський, Балтача, Коньков, Дем'яненко, Хлус, Баль, Буряк, Веремєєв, Бойко (Хапсаліс, 20; Євтушенко, 73), Блохін (Олефіренко, 82)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер