Поле стадіону «Динамо»: готовність № 1

Поле стадіону «Динамо»: готовність № 1

У суботу “Динамо” проведе першу домашню гру другої частини футбольного сезону. Як відомо, у березні матчі багатьом нашим командам даються нелегко, багато в чому, через поганий стан полів. Щоб дізнатися, наскільки добре буде підготовлений газон динамівського стадіону, ми звернулися до замісника директора стадіону Анатолія Калоші:

- Як відомо, цього року під час зимової перерви погодні умови були дуже важкими. Перш за все, це пов’язано з відсутністю снігу взимку, що дуже погано вплинуло на газон. В ідеалі поле повинно знаходитись хоч під тонким шаром сніжного покрову. Крім того, минулий сезон для “Динамо” виявився дуже складним. Ви пам’ятаєте, за яких погодних умов ми завершували першу частину футбольного року у грудні. Тому говорити про високу якість поля сьогодні не доводиться. Газону потрібна реабілітація, він зараз “відходить” від усіх потрясінь, а для цього необхідний час.

Тим не менш, ми вже встигли багато тут зробити, провели “проколювання” поля, увімкнули електропідігрів, внесли пісок, виконали весінній підсів насіння, удобрили газон. Зараз він знаходиться під агроплівкою. Під час ігор найбільше постраждала центральна частина трав’яного покриття, тому зараз ми проводимо часткове дернування поля. Одним словом, ведуться звичні роботи, але набагато складніші, ніж минулого року.

- Що дає покриття газону агро плівкою?

- Ми стараємося убезпечити наше поле від несприятливих погодних умов. Ви бачили, що взимку спочатку мрячив дощ, а потім вдарили морози. Такі періоди заморозків та відтаювання є найважчими для газону. Зараз трава поступово “відходить”. Те покриття, яке ви зараз бачите, - нове, декілька сантиметрів трави ми виростили в цьому році.

Велику роль відіграють і мікрокліматичні умови. Біля трибун до сих пір можна побачити сніг, який ще не розтанув, в той час, як в інших місця його більше ніде немає. Це через те, що ми знаходимося у своєрідній ямі. Але що стосується щільності поля, то воно не м’яке. За цим показником газон не поступається літньому періоду. Тому на ньому можна без проблем проводити ігри.

- Яка зараз температура трави та ґрунту під плівкою?

- Невисока. Ми підтримуємо її на рівні +12 градусів. За рахунок того, що знизу тепло, а зверху холодно, повітря конденсується і утворюється волога.

- У цьому році підготовка поля чимось відрізнялася від попередніх сезонів?

- Принципово нічим. Ніяких нових технологій ми не використовували. Хоча у зв’язку з погодними умовами і глобальним потеплінням, думаю, скоро доведеться вносити  корективи. Адже ми звикли, що взимку поле завжди знаходиться під надійним сніжним покровом товщиною у 10-15 сантиметрів. У таких умовах воно «живе» і добре себе почуває. А коли сніг тане – продовжує свій розвиток. В цьому році такого не було і близько.

- А європейський досвід ви переймаєте?

- Я спостерігаю за тим, у якому стані в європейських чемпіонатах поля виходять із зимового періоду. В Англії та Німеччині цей процес проходить дуже складно. А в Голландії, на футбольній арені «Аяксу», дернове покриття змінюють 5-6 разів на рік, тому що воно просто гине.

- Ваше враження від дніпропетровського газону під час першого матчу «Динамо» з «Дніпром». Він поступався нашому?

- Ми не можемо порівнювати ці стадіони, бо у Києві і Дніпропетровську різні кліматичні умови. На мій погляд, у Дніпропетровську вони значно кращі. Їх поле мало нормальний зовнішній вигляд. Я постійно підтримую зв'язок з директором «Метеора» Володимиром Огановим і знаю, що газон підготували дуже добре ще й за рахунок підігріву, який працював з січня. Єдиний недолік – він був м’яким. Тим більше, перед грою пройшов дощ.

- Як скоро динамівське поле буде у відмінному стані?

- Думаю, гарний газон ми матимемо до травня, не раніше. Але вже з 8 по 28 березня на ньому треба провести п’ять ігор. Це достатньо велике навантаження як для цього часу.

- 26 березня на «Динамо» також буде грати збірна України. До матчу поле  готуватимуть особливим чином?

- Звичайно. Після 8 березня ми плануємо провести ще один підсів насіння, яке швидко сходить, щоб «наситити» травостій. Крім того, проведемо ремонт, укатку, дренування. Якщо не буде дощів – будемо поливати поле.

- Як ви вважаєте, не краще б було перенести декілька турів чемпіонату України з березня на грудень?

- У першій частині сезону команди і так провели більше турів, ніж у другій. І думаю, це правильно, так як ніколи не знаєш, якою виявиться весна і в якому стані буде газон. Але було б ще краще, якби ці матчі були сконцентровані не у північних, а у південних регіонах країни. Наприклад, у Криму чи в Одеській області, де кліматичні умови набагато кращі. Скажімо, у Сімферополі можна цілий рік підтримувати газон у гарному стані. Хоча, давати рекомендації з приводу місця проведення матчів ми, звичайно, не можемо. Але в наших силах вдосконалювати структуру полів, використовувати нові види трав, які добре переносять ці погодні умови. Особливу увагу слід приділити фітосанітарному стану газону, так як саме в цей період у трави розвиваються різні хвороби, особливо при використанні підігріву, який сприяє послабленню кореневої системи. Ось над цим і треба працювати.

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер