Повна версія інтерв'ю Александара ДРАГОВИЧА австрійському порталу Sportnet

Повна версія інтерв'ю Александара ДРАГОВИЧА австрійському порталу Sportnet

Він насолоджується часом у колі своїх близьких. Також Драгович узяв участь у благодійному матчі та дав велике інтерв'ю нашим австрійським колегам із порталу www.sportnet.at, яке в повному обсязі ми пропонуємо до вашої уваги.

- Рік, що минає, був для тебе непростим в Україні, беручи до уваги всі обставини...

- Зараз у Києві все спокійно, а ось у березні був нестійкий період. Я нікого не боявся та не боявся подій, які відбувалися. До того ж, клуб добре про нас дбав із точки зору безпеки, й я ніколи не боявся за своє життя.

- Твоя батьківщина – одна з найбільш процвітаючих країн у світі. Що значить для тебе багатство?

- Насамперед, це здоров'я. Якщо його немає, то всі гроші марні. Окрім того, важливе значення має сім'я. На щастя, мої бабуся та дідусь мене виховали так, що я не думаю про багатство. Головне залишатися порядною людиною.

- Ти неодноразово згадував у своїх інтерв'ю про свого дідуся. Він твій найбільший шанувальник?

- Це насправді так, але й найбільший критик. Коли я в цьому сезоні отримав свою першу червону картку, то він злився на мене цілих два дні!

- У чемпіонаті України серед лідерів київське «Динамо», «Шахтар» та «Дніпро». А що-небудь здивувало тебе впродовж першості?

- Ще перед стартом ми знали, що наша команда сильніша, ніж «Металіст». На зимову перерву ми пішли без поразок. Це показує, наскільки хороша наша команда й наскільки продуктивно з нею працює тренерський склад.

- Алексе, багато експертів вважають тебе центральним захисником топ-рівня нової хвилі. Як ти відчуваєш, це насправді так?

- Мені потрібно ще багато працювати. Я наполегливо тренуюся, хочу стати кращим та сильнішим. Найголовніше на цьому шляху – досягти стабільності виступів на високому рівні, як, наприклад, показав своїм прикладом Серхіо Рамос. Усього можна досягти, йдучи крок за кроком.

- Це правда, що ти однодумець Грегора Шлірензауера (олімпійський чемпіон у стрибках на лижах із трампліну 2010 року у Ванкувері – прим.ред.)?

- Так, він справжній професіонал. Його думки мені імпонують. Він, безумовно, більший профі, ніж багато футболістів.

- Щоб бути успішним, спортсмену потрібно бути постійно в тонусі...

- Звичайно. Прикладом є саме Грегор, який враховує систему харчування та інші фактори. Я вже казав, що у футболі є багато людей, які після тренування геть забувають про свою професію...

- Яку пораду стосовно харчування ти від нього отримав?

- Найважливіше – це їсти повільно, що дуже добре для травлення.

- Який захисник в європейському футболі є орієнтиром для тебе?

- Мені імпонує Серхіо Рамос. Якщо ж давати відповідь про те, хто на даний момент найкращий, то це, на мою думку, Рафаель Варан із мадридського «Реала».

- Чи відчуваєш себе на одному рівні з ними?

- Це важко сказати. Звичайно, це гравець відчуває, досягаючи певного рівня. Але як це може проявитися у великому клубі, де є тиск та конкуренція – це зовсім інше питання. Але я хочу сказати, що готовий до подібних порівнянь.

- Тобі хотілося би, щоб збулася твоя дитяча мрія, й лондонський «Арсенал» тобі сказав «так»?

- «Арсенал», «Арсенал», краще вже тоді «Реал» (сміється). Звичайно, навколо мене точиться багато чуток, але в мене ще на три з половиною роки контракт із київським «Динамо». Якщо буде пропозиція, я її буду розглядати, але я ні на що не можу вплинути. Хоча, так, «Арсенал» – це моя дитяча мрія.

- Яку роль у твоєму майбутньому має агентство StarManagementsSignings? Була інформація, що ти з ними співпрацюєш...

- Влітку я одного разу з ними поспілкувався, але надалі жодних контактів не було.

- Ти, як і раніше, вважаєш, що для просування кар'єри не потрібен постійний менеджер?

- У цьому питанні для мене все просто. Клуби виникають на горизонті природним шляхом. Інтерес є тоді, коли гравець показує високий рівень гри.

- Які в тебе критерії щодо вибору клубу? Як це було з «Динамо» Київ?

- Вибір на користь київського «Динамо» був для мене справжнім викликом. Команда в останні роки багато поступалася «Шахтарю». Для мене було важливо прийняти такий виклик, оскільки це в моєму характері.

- Матіас Заммер (спортивний директор мюнхенської «Баварії» – прим.ред.) сказав, що Драгович – це цікаво, але у клуба зараз достатньо центральних захисників...

- Я чую про це вперше. Звичайно, інтерес подібного клубу мені лестить, але мені ще потрібно підвищити свій рівень. Наприклад, я не дуже залишився задоволеним своєю грою за збірну проти Бразилії... Мене це турбує, й я знаю, над чим потрібно працювати, щоб грати краще.

- Футбол на кшталт «бий та біжи» не відповідає твоїй філософії?

- Звичайно. Але я центральний захисник, і моє головне завдання – чисто та надійно зіграти в обороні, хоча сучасний захисник має вміло підключатися до атак своєї команди.

- Що для тебе красивий футбол?

- Це бути на порядок вищим за інших, як, наприклад, та ж «Баварія».

- Протягом останніх двох сезонів прикладом ефективної футбольної філософії стала тактика активного пресингу та контратак, прикладом якої стала дортмундська «Борусія». Яким ти бачиш майбутній розвиток футболу?

- Я думаю, все буде трохи інакше. Гвардіола вже зараз грає за іншою системою. Тактики будуть постійно змінюватися. Гвардіола любить короткий пас, а Моуріньйо, наприклад, віддає перевагу оборонній схеми та компактності.

- Скільки годин на день ти проводиш без футболу?

- Дуже мало, тому що мій дідусь ще більший його шанувальник, ніж я. Він може дивитися навіть матчі австрійської регіональної ліги. Також він може дивитися повтори матчів, навіть ті, які сам відвідав на стадіоні. Я розмовляю з ним про футбол у режимі нон-стоп. Сам же я просто люблю футбол. Із задоволенням дивлюся поєдинки в Лізі чемпіонів, футбольні трюки на youtube, постійно хочу дізнатися щось нове.

- Наскільки складно грати проти такого футболіста, як Неймар?

- Він володіє блискучою технікою. Віч-на-віч його важко зупинити, але це можна зробити за допомогою підстраховки.

- У чемпіонаті України виступає Луїс Адріано. Важко проти нього захищатися?

- Він – метушливий гравець, робить багато прихованих фолів. За своїм рівнем загалом він міг би грати в будь-якому топ-клубі світу. Подивимося, яке на нього чекає майбутнє.

- Наостанок скажи, хто найкращий нападник, проти якого тобі доводилося грати?

- Златан Ібрагимович. Великий, компактний та неймовірно сильний. Для мене він найкращий форвард.

* переклад з німецької Олег Задерновський

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер