Свято Олега Базилевича

Свято Олега Базилевича

Опівдні конференц-зал стадіону «Динамо» ім. Валерія Лобановського був повнен гостей. На тлі величезних букетів і безлічі подарунків поздоровлення приймав винуватець свята – Олег Базилевич. Керівник науково-дослідницького центру ФК «Динамо», легендарний футбольний тренер і відомий футболіст відзначає сімдесятий день народження!

В неділю в одному із столичних ресторанів Олега Петровича привітали близькі та рідні, а в понеділок не було відбою від колег по футбольному цеху. Від імені Федерації футболу України ювіляра привітав перший віце-президент Олександр Бандурко: «Досвід цінується вище, ніж працездатність», – говорять мудрі люди. Це про Вас, шановний Олеже Петровичу. Мені запам’яталися слова вашого сина, Олега, який упевнений, що останнє слово ви ще не сказали. Хай воно принесе користь клубу вашого життя в боротьбі за найвищі європейські п’єдестали».

До 70-річча Олегу Базилевичу присвоєно звання «Заслужений працівник фізичної культури і спорту». А від футбольного клубу «Динамо» було вручено колекційний годинник. За словами першого віце-президента клубу Віталія Сівкова, володарів таких цінних «хранителів часу» можна перерахувати на пальцях рук: «Це Президент України Віктор Ющенко, найвищі керівники УЄФА, заслужений динамівець Михайло Коман. Тепер і у вашій колекції буде унікальний раритет». Віце-президент «Динамо» Леонід Ашкеназі подарував Олегу Петровичу іменну футболку динамівця під номером 70!

Привітали ювіляра друзі юності Андрій Біба й Володимир Мунтян, директор клубної ДЮФШ Анатолій Шепель, керівник міської федерації футболу Ігор Кочетов, а також інші відомі у світі футболу люди.

А клубний агроном Анатолій Колоша в пориві творчості написав чудовий вірш, який сам же продекламував:

Вы помните, каким он парнем был?
Он и сейчас всех этих "звезд" не хуже.
Бежал по полю из последних сил
Как говорят, и в летний зной, и в стужу.

Не ныл в игре, пренебрегая боль,
Был злым на поле, не смотря на судей,
Таким, наверно, славился футбол,
Таким всегда он для «Динамо» будет.

Теперь у нас меняют часто бренд,
А дни летят, как тренеры в команде,
И он бы мог заслужено сидеть
За чашкой чая дома на веранде.

Но жизнь зовет, наращивая бег,
Хотя уже дистанция короче,
Стремиться в даль динамовец Олег.
В быту Базиль, у нас - Олег Петрович.


У цей день Олег Базилевич був нарозхват. Але в паузі між привітаннями люб’язно поділився враженнями із кореспондентом www.fcdynamo.kiev.ua.

- Коли ви прокинулися вранці в день 70-річча, про що подумали в першу чергу?

- Ви знаєте, я ще не усвідомив цю дату.

- Що для вас означає «Динамо»?

- Для когось це бренд, а для мене – все життя. Я в клубі з 1958 року – був гравцем, тренером, футбольним функціонером. Світла пам’ять про «Динамо» залишиться в моєму серці назавжди.

- Вам було приємно побачити тут Андрія Бібу й Володимира Мунтяна?

- Я їх часто бачу. Ми другий день відзначаємо ювілей, тож вони привітали мене ще вчора.

У цей момент поряд знаходився Володимир Мунтян, який знайшов теплі слова для друга:

- Олег Петрович – дуже скромна й інтелігентна людина. Гадаю, хороше виховання він отримав від батьків. Це відчувалося ще коли він був гравцем. Свої позитивні якості він передавав нам. Конкретно бачив, як він та Андрій Біба поводилися в колективі, брав із них приклад. Людські якості, а також скромність, яку я б назвав відкритою скромністю, допомагали всім нам. Можливо, в сучасному житті, щоб досягти якоїсь мети, такі риси є не зовсім відповідними.

- Як би Ви могли охарактеризувати ювіляра в трьох словах?

- Він Олег Петрович Базилевич, і цим все сказано.

- А як його називали в команді?

- Ми, молоді хлопці, називали його просто Петрович. І ставилися до нього, як і до старших хлопців, з повагою.

- Коли ви чуєте ім’я Олег Базилевич, які асоціації виникають?

- Моделювання тренувального процесу.

Здоров’я і щастя вам, шановний Олеже Петровичу, на довгі роки!

* * *

Фотогалерея свята Олега Базилевича

Базилевич Олег Петрович 
Народився 6 липня 1938 року в Києві.
Нападник. Виступав за команди "Динамо" (Київ), "Чорноморець" (Одеса), "Шахтар" (Донецьк). У чемпіонатах СРСР провів 228 матчів, забив 69 м'ячів. Чемпіон СРСР 1961 року, срібний призер 1960 и 1965 рр. Володар Кубка СРСР 1964 року. Шість сезонів поспіль (1960 - 1965) входив до числа 33 найкращих футболістів Радянського Союзу. Заслужений тренер України (1972) и СРСР (1975).
Тренував команди "Десна" (Чернігів), "Шахтар" (Кадиєвка), "Шахтар" (Донецьк), "Динамо" (Київ) та збірну СРСР (разом із В. Лобановським), "Динамо" (Мінськ), "Пахтакор" (Ташкент), ЦСКА, "Зоря" (Луганськ), "Славія" (Софія), збірну Болгарії (тренер-консультант), національну збірну України, олімпійську збірну Кувейта.
Під керівництвом В. Лобановського й О. Базилевича київське "Динамо" в 1975 році стало першим радянським клубом, що виграв Кубок володарів Кубків і Суперкубок Європи. Зараз – керівник науково-дослідницького центру ФК "Динамо" Київ. Кандидат педагогічних наук.

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер