Представляємо наступного суперника «Динамо» (Київ): ФК «Баку»

Представляємо наступного суперника «Динамо» (Київ): ФК «Баку»

Суперником нашої команди стане колектив зі столиці Азербайджану – ФК «Баку».

Почнемо, напевно, з того, що «Баку» як клуб було організовано відносно нещодавно – в 1997 році шляхом злиття двох інших команд – «Гартал-95» та «Поліцейської Академії Чинар», отримавши назву «Поліцейська Академія».

Така назва протрималося зовсім недовго й наприкінці все того ж 1997-го команда з «Баку» отримала куди більш звучне ім'я – «Динамо». Був ще період, коли клуб мав назву «Динамо-Баку» (2000-01), але приставка «Динамо» протрималася лише до 2004 року.

Таким чином, 10 років тому керівництво прийняло рішення в черговий раз змінити назву на «Баку». Схоже, такий варіант влаштував абсолютно всіх, від уболівальників до президента.

За свою 27-річну історію ФК «Баку» виграв два чемпіонських титули (2005/06 та 2008/09) та тричі перемагав у національному Кубку (2004/05, 2009/10, 2011/12), ставши в новій історії клубного футболу Азербайджану одним із найсильніших у країні.

На європейській арені справи йдуть гірше. У 2009 році ФК «Баку» дістався третього раунду кваліфікації Ліги чемпіонів, але, поступившись болгарському «Левськи», опустився до плей-оф раунду Ліги Європи, де у двоматчевому протистоянні поступився швейцарському «Базелю». Ближче, ніж тоді, до групового раунду одного з європейських кубків майбутні суперники «Динамо» більше не підбиралися.

Головним тренером ФК «Баку» є відомий серб Мілінко Пантич. Чимало погравши у себе на батьківщині та в Греції, як виявилося, свої найкращі роки майбутній наставник азербайджанців провів у мадридському «Атлетико», за який забив 18 м'ячів у 106 поєдинках. Варто також додати, що Пантич був одним із ключових гравців команди Радомир Антича, яка в сезоні 1995/96 виграла чемпіонат та Кубок Іспанії.

Саме друга команда мадридського «Атлетико» була останнім місцем роботи Пантича до ФК «Баку». Свій нинішній клуб сербський фахівець очолив у 2013-му.

Склад же у ФК «Баку» дуже багатонаціональний. Кольори колективу зі столиці Азербайджану захищають футболісти з Македонії, Латвії, Бразилії, Іспанії, Кіпру, Словенії, Хорватії, Литви, Боснії, Сербії, Аргентини, Туреччини, Голландії, Румунії та, звичайно ж, Азербайджану. Причому, додамо, що в деяких відразу по два громадянства.

Якщо відзначати когось поіменно, то за ФК «Баку» зараз виступає 31-річний титулований вихованець мадридського «Реала» Рубен Гонсалес Роча, який вигравав навіть Лігу чемпіонів у сезоні 2001/02 у складі «вершкових» та чимало поїздив Іспанією. Чудово знайомий українському вболівальнику й литовець Міндаугас Калонас, який грав у запорізькому «Металурзі» (2009-2011). Є й вихованець каталонської «Барселони» Маріо Альварес, останнім клубом якого був «Бетис». Також, напевно, добре відомий і 32-річний півзахисник Дейвидас Чеснаускіс, який виступав свого часу за московське «Динамо», а його брат пограв і за наш клуб.

Відзначимо, що в команді багато гравців, які перебувають на провідних ролях, а саме шестеро, вік яких від 30 років та старше.

Після першої половини сезону в чемпіонаті Азербайджану ФК «Баку» йде в середині турнірної таблиці (5-е місце), відстаючи від лідера ФК «Карабах» на дев'ять пунктів. Відзначимо, що одним із конкурентів столичної команди є клуб «Габала», посаду головного тренера якої зараз займає екс-наставник «біло-синіх» Юрій Сьомін.

У своєму останньому матчі на зборах в Іспанії ФК «Баку» впевнено переміг бухарестський «Стяуа» – 2:0.

Нагадаємо, що контрольний поєдинок «Динамо» (Київ) – ФК «Баку» відбудеться у п'ятницю, 24 січня, в місті Естепона. Початок о 17:30 за київським часом.

Як завжди, на вас чекають на офіційному сайті всі новини, що стосуються цієї гри, онлайн та фоторепортаж, відео звіт, післяматчеве інтерв'ю тренера та футболістів нашої команди.

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер