Представляємо суперника: «Естеглаль» (Іран)

Представляємо суперника: «Естеглаль» (Іран)

Гра відбудеться на стадіоні «Динамо» ім. В. Лобановського й розпочнеться о 19:00.

Гортаючи сторінки історії

Тепер саме час познайомитися з достатньо багатою на події історією клубу «Естеглаль», заснованого в 1945 році. Спочатку команда називалася «Дочаркех Саваран», але вже за чотири роки була перейменована на «Тадж».

Свою нинішню назву «Естеглаль», що в перекладі з перської означає «незалежність», він отримав у 1979 році, після ісламської революції. «Незалежні» мають кілька неформальних назв, найбільш поширені серед яких – «сині» та «корона». Синій колір є основним для домашньої екіпіровки (хоча на вечірнє тренування напередодні матчу з «Динамо» футболісти вийшли в яскраво-зеленій формі).

«Естеглаль» – один із найпопулярніших та найтитулованіших клубів Ірану. Чемпіоном країни тегеранці ставали вісім разів, уперше в 1971 році, а найсвіжіший успіх датований минулим сезоном. За цим показником «Естеглаль» поступається лише землякам із «Персеполіса», на рахунку яких дев'ять чемпіонських титулів. Вісім разів «Естеглаль» задовольнявся срібними медалями першості Ірану. Шість разів команда вигравала національний кубок.

Також столичний клуб є постійним учасником останніх розіграшів Ліги чемпіонів АФК (до об’єднання з Кубком володарів кубків Азії називався Кубком чемпіонів Азії). Двічі в історії «Естеглаль» ставав найкращим на континенті.

Вперше ця вершина підкорилася команді в далекому 1970-му, коли нею керував югославський фахівець Здравко Райков. Так «Естеглаль» став першим клубом з Ірану, який виграв Кубок чемпіонів Азії. Повторити континентальний успіх «синім» вдалося в 1991-му. Ще двічі, в 1992-му та 1999-му, вони програвали у фіналах головного клубного турніру в Азії. Завдяки цим досягненням «Естеглаль» є найуспішнішою іранської командою на азіатській арені.

Постановник ігри

Головним тренером команди є Амір Галеної, якому в день матчу з київським «Динамо», 9 липня, виповниться 49 років. «Генерал», як його називають на батьківщині, більшу частину своєї кар'єри футболіста присвятив клубу, який він тепер тренує.

Народившись у Тегерані, він грав спочатку в місцевих командах «Рах Ахан» та «Шахин». Після виступів за «Аль-Садд» із Катару, він у 1989 році повернувся до Ірану, де виступав за «Естеглаль» до завершення кар'єри, пов'язаної з травмою, будучи капітаном команди. У складі «синіх» Амір став володарем Кубка чемпіонів Азії. Залучався до ігор за молодіжну та національну збірні Ірану.

Азам тренерської науки Галеної навчався на тренерських стажуваннях у «Байєр» (Леверкузен) та «Манчестер Юнайтед», перший тренерський досвід отримав у тегеранських командах «Кешаварз» та «Барг».

Небезуспішно попрацювавши в «Естеглаль Ахваз», Галеної вперше очолив «Естеглаль» перед сезоном 2003/2004.

Уже в 2006 році клуб під його керівництвом уперше за п'ять років став чемпіоном Ірану. Після цього успіху Галеної було призначено головним тренером національної збірної Ірану. У чвертьфіналі Кубка Азії 2007 року Іран під його керівництвом програв по пенальті Південній Кореї, а самого тренера місцева преса нещадно розкритикувала за заміну голкіпера прямо перед серією післяматчевих 11-метрових ударів.

Повернувшись у 2008 році до «Естеглаля», який на той момент був не в найкращому стані, Галеної знову приводить клуб до чемпіонства в 2009-му. Потім він очолив «Сепахан», із яким також виграв чемпіонський титул, а перейшовши через конфлікт до «Трактор Сазі», в 2012 році привів цю команду до її найвищого досягнення – 2-го місця в національній першості.

Третє повернення Галеної до «Естеглаля» сталося минулого року, й у першому ж сезоні знову завершилося чемпіонським титулом.

Нинішній стан справ

Таким чином, всі останні досягнення «Естеглаля» незмінно пов'язані з персоною Аміра Галеної.

У минулому сезоні «Естеглаль» набрав 67 очок (19 перемог, 10 нічиїх, 5 поразок, різниця м'ячів – 42:18), на два бали випередивши попередній клуб «Генерала», «Трактор Сазі». У Кубку Ірану «сині» зупинилися в півфіналі, програвши в серії післяматчевих пенальті майбутньому володарю трофею – «Сепахану».

У Лізі чемпіонів АФК команда вийшла до чвертьфінальної стадії, матчі якої відбудуться в серпні та вересні. Суперником іранців буде команда «Бурирам Юнайтед» із Таїланду. В 1/8 фіналу «Естеглаль» здолав «Аль-Шабаб» із Саудівської Аравії, а свою групу завершив на першому місці.

Більше за всіх матчів у минулому сезоні провели голкіпер Мехді Рахматі, крайні захисники Амір Садегі та Хосро Хейдарі, а також нападник Араш Бохані, який до того ж у минулому сезоні став найкращим бомбардиром команди.

Переважно в «Естеглалі» розраховують на власних вихованців. У минулому сезоні у складі «синіх» було лише чотири легіонери – два бразильці, Родриго Тосі та Фабіо Жануаріо, який завершив цього літа кар'єру, болівійський півзахисник Вінсент Арц, а також тринідадський захисник Самуель Джей-Ллойд. До слова, останній тривалий час виступав в англійській Прем'єр-лізі, а також залучався свого часу до ігор за молодіжну збірну Англії.

Вісім гравців «Естеглаля» регулярно викликаються до національної збірної Ірану, серед яких найбільший досвід має один із ключових гравців команди, 32-річний півзахисник Джавад Некунам, який шість років виступав за іспанську «Осасуну» й награв за цей час у Примері близько 150-ти матчів . Також значний досвід виступів за національну збірну у 30-річного голкіпера Мехді Рахматі.

До слова, іранці в повному складі відвідали вирішальну гру «Об'єднаного турніру» на НСК «Олімпійський» між київським «Динамо» та московським «Спартаком», про що з натхненням розповіли нашим колегам зі свого офіційного сайту.

9 липня, щоправда вже на іншій київській арені, вони зможуть уже безпосередньо на футбольному полі помірятися своїми силами з динамівцями.

Запрошуємо відвідати цю гру. Зустріч обіцяє бути цікавою!

© www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер