Представляємо суперника: «Локомотив» (Пловдив, Болгарія)

Представляємо суперника: «Локомотив» (Пловдив, Болгарія)

Обидва клуби є практично ровесниками. Як ви всі чудово знаєте, «Динамо» «народилося» в 1927 році, а «Локомотив» на рік раніше – у 1926-му. Проте, клубні музеї обох колективів неможливо порівняти.

За свою тривалу історію «залізничники» виграли три трофеї – по одному разу Кубок Болгарії (1983) та Суперкубок (2004), а також чемпіонство (2004). Є в колекції ще срібні (1973) та бронзові нагороди (1969, 1974, 1992, 2005) національної першості, а також медалі фіналістів Кубка Болгарії (1960, 1971, 1982, 2012).

Зараз же «Локомотив» можна назвати твердим середняком чемпіонату Болгарії, який час від часу бореться за місце в зоні єврокубків та може попсувати нерви комусь ыз лідерів першості.

Востаннє на європейській арені колектив із Пловдива виступав у сезоні 2012/13, але за сумою двох матчів не зміг подолати голландський «Вітесс» у другому раунді кваліфікації.

Із 2010 до 2011-го року тренером «Локомотива» був видатний болгарський футболіст Христо Бонєв, який забив за свою професійну кар'єру більше 200 м'ячів на всіх рівнях. Окрім того, його досягнення в 47 голів за національну збірну (1967-1979) зовсім нещодавно вдалося перевершити лише Димитару Бербатову.

Нинішнім наставником є Олександр Станков, який очолив колектив улітку 2013-го. Раніше 49-річний фахівець, окрім як у Болгарії, встигнув попрацювати тренером другої команди російських «Крильєв Совєтов» (2005) і, напевно, знайомий із екс-динамівцем Андрієм Гусіним.

Що стосується нинішнього складу «залізничників», то серед гравців «чорно-білих» є чимало цікавих особистостей. Кольори клубу з Пловдива захищають відразу п'ятеро досвідчених виконавців, які мають за плечима чимало поєдинків у національній збірній Болгарії – воротар Йордан Господинов, захисник Олександр Тунчев, півзахисник Йордан Тодоров, а також нападники Мартин Камбуров та Здравко Лазарів. Щоправда, за збірну вони вже не грають. Окрім того, основним гравцем «Локомотива» вважається півзахисник Дієго Фераресо – 21-річний бразилець, який прийняв болгарське громадянство та захищає кольори місцевої молодіжної збірної.

Є в «Локо» й іноземці, а конкретніше – французи, яких тут четверо. Влітку 2013-го клуб поповнив 23-річний півзахисник, вихованець англійського «Кристал Пелес» Аласай Н'Діайє, який чимало поїздив Туманним Альбіоном. У вересні минулого року з «Марселя» до «Локомотива» перейшов талановитий півзахисник Крис Гаді, а в грудні лави «залізничників» поповнив екс-форвард «Ле Мана» Джозеф Мендес.

Четвертим і найбільш відомим «французом» у складі «Локомотива» є 26-річний Тіжані Белаїд.

Футболіст є вихованцем міланського «Інтера», щоправда, зіграв лише в одному матчі за відомий італійський клуб ще в 2005 році. Проте, бронзова нагорода Серії А в його колекції є. Поїздивши по Голландії, Чехії (два чемпіонства зі «Славією»), Англії, Кіпру, Німеччині та Португалії, Болгарія є вже восьмою країною у клубній футбольній географії Белаїда. До цього ще варто приплюсувати й Туніс, адже, маючи на руках французький паспорт, Тіжані награв 18 матчів за збірну своєї етнічної батьківщини.

«Локомотив», як і «Динамо», готується до другої частини чемпіонату Болгарії, яка стартує 22 лютого. Набравши 41 очко, підопічні Станкова реально претендують на третє місце, адже до «Левськи», яке розташувалося на ньому, лише два пункти. Про перші два рядки поки говорити не доводиться – із серйозним відривом попереду «Літекс» та «Лудогорець». Останні, до речі, є потенційними суперниками «Динамо» у плей-оф Ліги Європи. Але щоб зустрітися один із одним, киянам необхідно пройти «Валенсію», а болгарам – римський «Лаціо».

Перший етап підготовки до сезону «Локомотив» провів на Канарських островах, де взяв участь у турнірі «Маспаломас-2014» та посів останнє місце. Суперниками болгар були голландський ПСВ (0:3) та китайський «Шанхай Іст Ейша» (2:2, по пенальті 4:5).

На другому зборі в Іспанії пловдивці провели ще три контрольних зустрічі в рамках турніру «Казино Марбелья Кап-2014». 22 січня було здобуту нічию в поєдинку з угорським «Відеотоном» (1:1), потім, 24 січня, прийшов успіх у зустрічі з латвійською «Юрмалою» (3:0) та гучне фіаско від «Дніпра» (0:5) 28 січня.

Матч динамівців із «Локомотивом» розпочнеться 31 січня у Сан Педро на тренувальному полі футбольного центру в Марбельї о 17.30 за київським часом.

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер