Представляємо суперника: «Мальме» (Швеція)

Представляємо суперника: «Мальме» (Швеція)

«Мальме» (Швеція)

Заснований: 24.02.1910;
Кольори: білий, блакитний;
Стадіон: «Сведбанк», 24 000 глядачів;
Президент: Андерс Полссон;
Головний тренер: Уве Реслер;
Минулий сезон у чемпіонаті Швеції: 3 місце;
Середній вік гравців: 28,62* років
Вартість складу: 19,7* мільйонів євро.

Матчі:

19.09.2019. «Динамо» - «Мальме»
28.11.2019. «Мальме» - «Динамо»

«Мальме» представляє однойменне шведське місто, а історія клубу налічує вже більше століття. Разом із «Гетеборгом» і АІКом, «Мальме» входить в еліту шведського футболу, до так званої «Великої трійки». З моменту фактичного заснування вищої ліги Швеції, «Мальме» завойовував золоті нагороди 20 разів - рекордний показник у країні. Останнє чемпіонство датується 2017 роком. Аналогічно, майбутні суперники «Динамо» - рекордсмени своєї країни за кількістю здобутих національних Кубків. Їх у колекції «Мальме» аж 14.

Найбільшим досягненням «Мальме» на європейській арені є фінал Кубка європейських чемпіонів сезону 1978/79. У тому сезоні саме шведи, керовані Бобом Хафтоном, вибили з боротьби київське «Динамо», обігравши «біло-синіх» за сумою двох матчів (0:0, 0:2) у другому раунді турніру. Цікаво, що тоді домашні матчі в єврокубку кияни проводили в Харкові.

Обігравши на ранній стадії «Монако» і подолавши «Динамо», на шляху до фіналу турніру «Мальме» пройшов також краківську «Віслу» і віденську «Аустрію». У вирішальному матчі, в битві двох англійських тренерів - Брайана Клафа і Боба Хафтона, сильнішим виявився «Ноттінгем Форест» - 1:0. До слова, через рік підопічні Клафа знову виграють КЄЧ.

Іконою клубу, завдяки якій про «Мальме» знають навіть ті футбольні вболівальники, які не цікавляться шведським і навіть європейським футболом, є Златан Ібрагімович. Він є уродженцем Мальме і вихованцем місцевої футбольної академії. За першу команду «Мальме» виступав у сезонах 1999-2001 і забив 16 голів, після чого перебрався до «Аякса».

З українськими клубами «Мальме» перетинався відносно нещодавно. У 2011-му «Мальме» грав проти «Металіста» в Лізі Європи, програвши обидва матчі (1:4, 1:3). А в 2015-му, в групі Ліги чемпіонів, зустрічався з «Шахтарем» і навіть обіграв «гірників» в домашньому матчі - 1:0 (єдиний гол забив Розенберг), програвши у Львові (0:4).

Що стосується нинішнього стану справ, то після 23-х турів чемпіонату Швеції «Мальме» розташувався на третьому рядку в таблиці. В останньому турі (15 вересня) на своєму полі обіграли «Норчепінг» - 1:0. Єдиний точний удар на рахунку Сорена Рікса.

Головний тренер - Уве Реслер. 50-річний німецький фахівець, який виступав на позиції нападника і більш за все відомий своїми виступами за «Манчестер Сіті» в середині 90-х - 176 матчів (64 голи). За підсумками сезону 1994/95 він став кращим бомбардиром команди (22 голи) і отримав приз Гравцеві року. У 2009 році був включений в Зал слави клубу. У 2002 році, після переїзду в Норвегію, у нього був діагностований рак лімфовузлів, який, завдяки підтримці близьких і армії уболівальників «Манчестер Сіті», для яких він став кумиром, Реслер зумів подолати.

Тренерську кар'єру почав у Норвегії в «Ліллестремі». З 2011 по 2018 рік працював у різних клубах Англії, після чого очолив «Мальме». У минулому сезоні він вивів клуб до 1/16 Ліги Європи, де шведи поступилися «Челсі». А вже на стадії 1/8 «Челсі» залишив за бортом турніру і «Динамо».

До слова, «Динамо» і «Мальме» зустрічалися зовсім нещодавно - взимку, на зборі в Марбельї. 8 лютого у контрольному матчі було зафіксовано рахунок 0:0.

Титули:

Чемпіон Швеції: 23 титули
Володар національного Кубка: 14
Володар Суперкубка Швеції: 2
Фіналіст Ліги чемпіонів УЄФА: 1978/79

Трансферне вікно в Північній Європі трохи відрізняється від звичного. Перше вікно у Швеції відкрито з 10 січня по 2 квітня, а друге - з 15 липня по 11 серпня.

Минулого літа команда поповнилася лише двома новими гравцями - з «Вердера» прийшов захисник Фелікс Бейм, а з «Іпсвіча» - ще один захисник, данець Йонас Кнудсен.

Що стосується гравців, які покинули клуб, то, не беручи до уваги оренди, «Мальме» попрощався лише з одним гравцем - норвезьким захисником Андреасом Віннхеймом, якого придбала празька «Спарта».

В іншому ж, команда за літо практично не змінювалася і продовжує боротьбу за чемпіонство у Швеції.

* - дані Transfermarkt.com.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер