Який він, наш суперник із передмістя Порту?

Який він, наш суперник із передмістя Порту?

Гортаючи сторінки історії

Футбольний клуб «Ріу Аве» був заснований в 1939 році групою з п'яти осіб (Жоао Перейра душ Сантуш, Альбіно Морейра, Жоао Діаш, Ернесту Брага і Жозе Амару). На загальному голосуванні з вибору назви клубу фігурували такі назви, як ФК «Вілакондезе» і СК «Віла-ду-Конді», але в підсумку вибір припав на ФК «Ріу Аве», за назвою річки, яка тече через місто. Також команда має неофіційне прізвище – «Велика ріка» (Rio Grande). Традиційними кольорами клубу є білий та зелений, футболки основного комплекту форми мають вертикальні смужки білого та зеленого кольору.

Свій перший матч новоспечений клуб провів 6 травня 1939 року в Бейріші, де поступився місцевій команді. У вищому дивізіоні чемпіонату Португалії «Ріу Аве» дебютував лише через сорок років після заснування, проте у першому ж сезоні вилетів з нього.

Після повернення до еліти, у 1982 році «Ріу Аве» завершив сезон одразу на п’ятому місці, що й досі є найвищим результатом в національній першості в історії команди. У другому дивізіоні «біло-зелені» чотири рази фінішували на першому місці (1981, 1986, 1996, 2003).

У національному кубку команда з берегів Аве двічі добиралася до фіналу – у 1984 та поточному році. У минулому сезоні команда поступилася у вирішальному матчі іменитій «Бенфіці», проте вихід у фінал гарантував скромному клубові потрапляння до єврокубків (до речі, починаючи з наступного сезону, путівку до Ліги Європи отримуватимуть лише переможці національних кубків). 

Постановник гри і нинішній стан справ

Минулий сезон у Лізі Сагреш виявився для «Ріу Аве» не таким успішним, як у національному кубку. Команда посіла підсумкове 11-те місце (8 перемог, 8 нічиїх, 14 поразок, різниця м’ячів – 21:35).

Очолював команду Нуну Ешпіріту Санту, у минулому голкіпер, який розпочав тренерську кар’єру два роки тому, саме у «Ріу Аве». Проте у міжсезоння португальський спеціаліст відгукнувся на запрошення іспанської «Валенсії», нове керівництво якої несподівано звільнило Хуана Антоніо Піцці, вже добре знайомого київському «Динамо».

На зміну Нуну Ешпіріту прийшов Педру Мартінш, який розпочав тренерську кар’єру у 2006-му році. Він тренував команди «Уніат Ламаш», «Лузітанія» та «Ешпіньо», а у 2010-му році очолив спочатку дубль «Марітіму», а потім і основну команду, із якою працював чотири роки, до завершення минулого сезону. До слова, Мартінш завершив роботу у «Марітіму» перемогою над… «Ріу Аве» (1:0).

Для Мартінша вихід до групового раунду ЛЄ у якості тренера вже не є першим у кар’єрі, він вже здійснював це досягнення із «Марітіму» в сезоні 2012/2013, причому команда виступила там досить гідно, потрапивши до складної групи. Минулий сезон «Марітіму» під орудою Мартінша завершив на шостому місці, одразу за єврокубковою зоною.

Робота у «Ріу Аве» для Мартінша розпочалась дуже вдало – команда зуміла у своєму дебютному сезоні в європейських кубках пробитися до групового раунду Ліги Європи, а також лідирує у Лізі Сагреш після перших чотирьох турів. «Біло-зелені» перемогли «Вікторію Сетубал» (2:0), розгромили  «Ешторіл» (5:1) та «Боавішту» (4:0), після чого зіграли внічию з «Морейренсе» (1:1).

Під час паузі в чемпіонаті, пов’язаній з матчами національних збірних, на початку вересня «Ріу Аве» за зачиненими дверима переміг «Порту» (1:0).

Персоналії

Основним голкіпером команди на початку сезону є досвідчений 34-річний бразилець Кассіо, який у минулому сезоні захищав ворота новачка Ліги Сагреш, «Аруки». Його дублером є інший бразилець, 21-річний Емерсон.

У захисті пару центральних захисників складають ще один бразилець Марсело та ще один новачок – івуарієць Прінс-Дезір Жуано. Компанію в обороні їм частіше за все складають бразильський правофланговий захисник Ліонн, а також Тьягу Пінту, син знаменитого Жоао Пінту. До речі, він є колишнім одноклубником Мігеля Велозу – обидва свого часу грали разом у «Стортингу».

Одним із найяскравіших гравців у середині поля є добре знайомий київському «Динамо» по протистоянню з БАТЕ у Лізі Європи, бразилець за походженням, білорус за паспортом, Ренан Брессан. Щоправда, він не завжди грає у основі, а ось місце у складі капітана команди, досвідченого Тарантіні, майже не підлягає сумніву. Компанію йому можуть скласти молодий бразилець Філіпе Аугусто (до слова, єдиний у складі, хто заявлений за списком «Б»), а також орендований у «Порту» Педру Морейра.

Атакуюче тріо найчастіше утворюють єгиптянин Ахмед Хасан, венесуелець Хонатан дель Вальє, а також португалець з цікавим прізвищем Укра, який із чотирма м’ячами став кращим бомбардиром команди у минулому сезоні. Також доволі часто грає зовсім юний ганський нападник Еммануель Боатенг.

Домашня арена

Команда проводить домашні поєдинки на «Ештадіу ду Ріу Аве», збудованому в 1984-му році. Спочатку арена вміщувала 20,352 глядачі, проте після реконструкції місткість скоротилася до 12,815 глядацьких місць.

У минулому сезоні домашні матчі команди з невеличкого містечка, що входить до агломерації Великий Порту, збирали у середньому лише трохи більше двох тисяч глядачів. Дебютний матч Ліги Європи проти «Ґетеборга» відвідали 6,735 глядачів, проти «Ельфсборга» - 8,730. Можливо, перший в історії матч у груповому раунді Ліги Європи збере на «Ештадіу ду Ріу Аве» досі небачений аншлаг. 

Ігор Бондаренко

Copyright © 2014 FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер