Представляємо головного тренера «Баварії». Юліан Нагельсман

Представляємо головного тренера «Баварії». Юліан Нагельсман

Розповідаємо про наставника найближчого суперника київського «Динамо» в груповому раунді Ліги чемпіонів - Юліана Нагельсмана, який очолив у цьому сезоні «Баварію».

Нагельсман родом із містечка Ландсберг-на-Леху, розташованого недалеко від Мюнхена, і з дитинства підтримував «Баварію». Ігрову кар'єру Юліану довелося закінчити, фактично її і не почавши. На молодіжному рівні Нагельсман виступав на позиції захисника за скромні «Мюнхен 1860» і «Аугсбург», але вже в 19 років хронічна травма коліна поставила хрест на перспективах футболіста.

Юліан здобував освіту в сферах управління бізнесом і спортивних наук, після чого повернувся до «Аугсбурга», де ввійшов до штабу Томаса Тухеля, відповідаючи за скаутинг і збір інформації про суперників. Саме Тухеля молодий наставник вважає своїм учителем, котрий познайомив із азами тренерської роботи. У 26 років Нагельсман став помічником головного тренера «Хоффенхайма», потім тренував юнацьку команду, яку з першої ж спроби привів до чемпіонства.

Щойно розпочавши самостійну тренерську кар'єру, Нагельсман встановлював рекорд за рекордом. Він став наймолодшим тренером в історії Бундесліги, очоливши «Хоффенхайм» у віці 28 років. Прийнявши клуб по ходу сезону, за три місяці роботи Юліан зумів не тільки врятувати його від вильоту до другої ліги, а й через рік привів «синьо-білих» до найкращого результату - четвертого місця в Бундеслізі. А заодно - отримав визнання як найкращий тренер Бундесліги 2016 року. У сезоні 2017/18 «Хоффенхайм» посів третє місце в чемпіонаті Німеччини та завоював пряму путівку в груповий етап Ліги чемпіонів, що стало черговим клубним досягненням.

У 2019-му Нагельсман прийняв «Лейпциг», на чолі якого досяг поки що найвищих для себе результатів. У перший рік його роботи команда завоювала бронзові медалі, а за підсумками сезону 2020/21 підопічні Нагельсмана фінішували другими в Бундеслізі, поступившись лише майбутньому клубу Юліана - «Баварії».

Серед досягнень команди також півфінал Ліги чемпіонів, на шляху до якого «Лейпциг» виграв групу з «Ліоном», «Бенфікою» та «Зенітом», а також пройшов «Тоттенхем» Жозе Моуріньо та «Атлетіко» Дієго Сімеоне в плей-оф. В історичному півфінальному поєдинку Нагельсман зійшовся зі своїм наставником Томасом Тухелем, який очолював «ПСЖ», - і поступився з рахунком 3:0. При цьому сам Юліан увійшов в історію Ліги чемпіонів, ставши наймолодшим тренером, який досяг цієї стадії.

У квітні 2021 року Юліан Нагельсман підписав 5-річний контракт із «Баварією», домовившись покинути «Лейпциг» після завершення сезону. На головному клубному посту Німеччини він змінив Ханса-Дітера Фліка, який після завоювання чемпіонства, Кубка Німеччини та тріумфальної перемоги в Лізі чемпіонів пішов до Бундестім.

Зараз коучу - 34, він молодший за капітана «Баварії» Мануеля Нойєра і майже ровесник найкращого голеадора Роберта Левандовські. Юліан належить до нового покоління футбольних тренерів, що задає тренди як на футбольному полі, так і в житті поза футболом. Нагельсман активно використовує статистичні та аналітичні дані, інноваційні методики, сучасні технології та гаджети в тренувальному процесі. А на тренування іноді приїжджає на електроскейті - такий спосіб пересування перекочував до Мюнхена ще з Лейпцига.

Команди під керівництвом Юліана Нагельсмана завжди вирізнялися агресивною й ефективною атакою, і при цьому - організованою грою в обороні при малій кількості пропущених м'ячів. Повною мірою атакувальний стиль гри з тотальним контролем м'яча та високим пресингом розкрився в «Баварії». Підопічні Нагельсмана втратили очки лише на старті сезону, зігравши внічию з менхенгладбахською «Боруссією». Уже в наступному поєдинку баварці завоювали Суперкубок країни, обігравши «Боруссію» з Дортмунда, і з тих пір йдуть безпомилково, ставлячи рекорди результативності та забиваючи не менше трьох голів за гру.

Використані фото FC Bayern, UEFA, DPA

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер