Представляємо арбітра матчу «Динамо» – «Ренн»: Сердар Гезюбююк

Представляємо арбітра матчу «Динамо» – «Ренн»: Сердар Гезюбююк

Головним арбітром матчу 4-го туру групового турніру Ліги Європи між київським «Динамо» та французьким «Ренном» буде 36-річний Сердар Гезюбююк із Нідерландів.

Майбутній рефері народився 29 жовтня 1985 року в сім’ї турецьких емігрантів, які осіли в голландському Хаарлемі. Зростав Сердар у товаристві таких самих дітей мігрантів, як і він, із Марокко, Суринама тощо, також грав у футбол на позиції воротаря за дитячу команду «Олімпія». З футбольною кар’єрою не склалося, і в 20 років Гезюбююк отримав ліцензію арбітра.

У суддівстві Сердар доволі швидко подолав шлях від нижчих дивізіонів до еліти, і в травні 2010 року провів перший матч у Ередивізіє, ставши у віці 24 років наймолодшим арбітром в історії чемпіонату Нідерландів.

На початку сезону-2011/2012 ім’я Гезюбююка опинилося в центрі гучного скандалу. Королівська футбольна федерація Нідерландів почала розслідування проти рефері через анонімні повідомлення про те, що Сердар неодноразово грав у покер із футболістами Ередивізіє. У підсумку провину арбітра не було доведено(більше того, за підсумками того сезону Гезюбююка було визнано найкращим арбітром Нідерландів), і на початку 2012-го він отримав категорію ФІФА, ставши наймолодшим голландським рефері-міжнародником.

Наразі найбільш статусним матчем у міжнародній кар’єрі голландця є фінал Юнацької Ліги УЄФА сезону-2014/2015, в якому донецький «Шахтар» поступився лондонському «Челсі» (2:3). До слова, буквально через кілька днів після того поєдинку Гезюбююка знову намагалися вплутати у скандал. Одне з голландських видань звинуватило суддю в організації договірних матчів, проте він відкинув усі звинувачення, заявивши, що робить усе можливе, щоб забезпечити максимально чесну гру в кожному матчі – і знову вийшов «сухим із води».

Загалом із українськими командами Сердар, який одружений та виховує сина, а в повсякденному житті працює мотиваційним оратором та читає лекції у школах, перетинається нечасто. Із «Динамо» за роки міжнародної кар’єри рефері не зустрічався жодного разу, але судив два матчі за участю вже дорослої команди «Шахтаря» (із «Янг Бойз» – 2:0 у кваліфікації Ліги чемпіонів у 2016-му та «Боруссією» з Менхенгладбаху – 0:6 у групі Ліги чемпіонів у 2020-му) та один поєдинок збірної України (товариська гра з Уельсом – 1:0 у 2016-му).

Примітно, що в нинішньому сезоні рефері, у доробку якого більше 70 матчів на міжнародному рівні, поки не призначався на матчі єврокубків. А от у чемпіонаті Нідерландів він відпрацював на семи поєдинках, у яких показав 29 попереджень (у середньому – трохи більше чотирьох за гру) та призначив один пенальті.

Нагадаємо, матч «Динамо» – «Ренн» відбудеться у четвер, 13 жовтня, у Кракові на стадіоні «Краковії» імені Юзефа Пілсудського, початок – о 19:45 за київським часом.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер