Представляємо головного тренера «Барселони». Рональд Куман

Представляємо головного тренера «Барселони». Рональд Куман

Розповідаємо про наставника найближчого суперника київського «Динамо» у груповому раунді Ліги чемпіонів - Рональда Кумана, одну з легенд голландського футболу та «Барселони».

Рональд народився в голландському містечку Заандам, але згодом родина Куманів перебралася до Гронінгена - глава сім'ї Мартін Куман підписав контракт із місцевим футбольним клубом. На заняття футболом батько надихнув і двох синів - Рональда і його старшого брата Ервіна. Почавши грати в аматорських командах свого міста, брати Кумани перейшли до академії «Гронінгена», де після завершення ігрової кар'єри став працювати одним із тренерів їхній батько.

За першу команду «Гронінгена» Рональд дебютував у 1980-му, у віці 17-ти років. І у своєму першому сезоні забив шість голів - примітно, що для захисника-голеадора цей показник стане найнижчим у кар'єрі. Уже тоді Куман виділявся поставленим дальнім ударом, який ніс колосальну загрозу для суперників під час стандартних положень.

Після того, як у наступному сезоні молодий футболіст став грати в основі команди та забив неймовірні для захисника 15 м'ячів, його запросив до себе «Аякс». У складі амстердамців Куман виграв свої перші трофеї - чемпіонат і Кубок Нідерландів, продовжуючи вражати результативністю.

У 1986-му Рональд змінив «Аякс» на принципових суперників амстердамців - ПСВ, з яким через два роки виграв свій перший Кубок європейських чемпіонів - у фіналі команда з Ейндховена здолала «Бенфіку» за підсумками післяматчевих пенальті, а Куман реалізував перший удар в серії.

Той же 1988-й рік приніс нідерландцю ще один трофей - золото чемпіонату Європи. У фіналі Євро була обіграна збірна СРСР під керівництвом Валерія Лобановського, складена здебільшого з київських динамівців.

Роком пізніше Рональд Куман на запрошення Йохана Кройффа перейшов до «Барселони». Захисник став надважливою фігурою в командних побудовах, відповідаючи за початок атак - окрім видатного удару, Рональд володів і приголомшливим пасом, уміючи віддати ювелірну передачу на велику відстань. У наступному сезоні «Барселона» вперше з 1985 року виграла національний чемпіонат, перервавши гегемонію «Реала». А далі слідував перший в історії клубу Кубок чемпіонів, який став другим в особистому трофейному заліку для Кумана. У фіналі ЛЧ сезону 1991/92 каталонці обіграли «Сампдорію», а єдиний гол забив саме голландець. Матч із італійцями видався напруженим, справа дійшла до додаткового часу. На 112-й хвилині Куман гарматним ударом зі штрафного забив, можливо, свій найвидатніший переможний гол. Того ж року каталонці виграли і європейський Суперкубок, обігравши німецький «Вердер».

За свою кар'єру Куман не раз зустрічався з київським «Динамо». Так, у першому раунді Ліги чемпіонів сезону 1993/94 «біло-сині» ледь не вибили каталонців із розіграшу турніру. Але, провалившись у Києві (1:3, гол за «Барсу» з пенальті забив герой нашого матеріалу), у матчі-відповіді каталонці перемогли з рахунком 4:1. Вирішальний м'яч протистояння оформив, звичайно ж, Рональд Куман. На 67-й хвилині голландець обвів стінку зі штрафного та вивів «Барселону» до наступного етапу – у підсумку команда дісталася фіналу.

Після шести успішних сезонів у Барселоні Куман повернувся догравати в чемпіонат Нідерландів, де у «Феєнорді» за два сезони забив 22 м'ячі. Ще 14 м'ячів на рахунку Рональда у збірній Нідерландів, у складі якої він провів 78 матчів, і майже половину з них - із капітанською пов'язкою. Усього протягом кар'єри Куман забив 252 м'ячі в офіційних поєдинках. Це абсолютний рекорд для захисника за всю історію футболу, який тримається досі. Зокрема 60 м'ячів було забито прямими ударами зі штрафних.

Закінчивши ігрову кар'єру, Рональд почав працювати асистентом Гуса Хіддінка у збірній Нідерландів. На цій посаді брав участь у Євро-1998, на якому голландці поступилися Хорватії в матчі за 3-тє місце. Далі Куман два роки допомагав уже Луї ван Галу в «Барселоні».

Самостійну тренерську кар'єру почав у 2000 році у «Вітессі», а вже через рік очолив «Аякс». Прийнявши команду під час сезону, виграв із амстердамцями «золотий дубль», а в сезоні 2003/04 додав до трофейного заліку «Аякса» ще одне чемпіонство. Крім того, дійшов до чвертьфіналу Ліги чемпіонів у 2003-му.

Робота в «Бенфіці», де Куман провів рік, склалася менш вдало: єдиним португальським трофеєм тренера став виграний на початку сезону Суперкубок.

Далі було повернення до Нідерландів і тренерський пост у ПСВ, з яким Рональд виграв чемпіонський титул. Але під час наступного сезону наставник за власним бажанням перебрався до «Валенсії». Як показав подальший хід подій, це рішення виявилося не найвірнішим. Під керівництвом Кумана «кажани» скотилися в небезпечну близькість до зони вильоту, у результаті чого голландський наставник був звільнений. Щоправда, перед своєю відставкою Рональд встиг завоювати з «Валенсією» Кубок Іспанії.

Після річної «творчої відпустки» Куман прийняв чинного чемпіона Нідерландів - АЗ. Однак і тут не склалося: результати команди не вражали і Рональд пропрацював в Алкмаарі всього півроку.

У 2011-му Куман очолив «Феєнорд», з яким двічі завойовував срібло чемпіонату Нідерландів і раз - бронзу. Відзначимо, що на чолі роттердамців Куман уже перетинався з київським «Динамо» в 3-му кваліфай-раунді Ліги чемпіонів сезону 2012/13. Переможцями того протистояння вийшли кияни, обігравши суперників із рахунком 2:1 удома і 1:0 на виїзді.

У 2014-2017 роках Рональд працював в Англії, тренуючи спочатку «Саутгемптон», а потім – «Евертон» (у штабі Кумана працював його старший брат - Ервін). Зі «святими» Куман двічі кваліфікувався до Ліги Європи, такий же результат був і в першому сезоні в «Евертоні». Однак наступний ігровий рік «іриски» почали набагато гірше, що і послужило причиною відставки Кумана.

За словами голландського фахівця, у нього було дві тренерські мрії: очолити «Барселону» і збірну Нідерландів. Спочатку Рональд розпочав втілення другої - у 2018-му уклав контракт із нідерландським футбольним союзом. Раніше збірна Нідерландів опинилася за бортом двох великих турнірів - Євро-2016 і ЧС-2018. Але з приходом Кумана справи налагодилися - уже наступного року «помаранчеві» стали фіналістами Ліги Націй, поступившись португальцям із мінімальним рахунком 0:1, і успішно кваліфікувалися на Євро-2020.

Якби не перенесення чемпіонату Європи на наступний рік, Рональд продовжив би керувати національною збірною на цьому турнірі. Однак, компенсувавши збірній Нідерландів достроковий розрив контракту з тренером, «Барселона» запросила голландця до себе, підписавши угоду на два роки.

Куман прийшов у каталонський клуб у непростий час - його попередника Кіке Сетьєна звільнили після принизливої поразки від «Баварії» (2:8) у чвертьфіналі Ліги чемпіонів. Та й результати самого Рональда на чолі команди були далекими від тих, яких очікують від суперклубу – «блаугранас» завоювали Кубок Іспанії, однак фінішували лише третіми у турнірній таблиці Ла Ліги, проваливши кінцівку сезону, та завершили виступ у Лізі чемпіонів на стадії 1/8 фіналу, поступившись «ПСЖ». На груповому етапі ЛЧ Куман встиг зустрітися і з київським «Динамо», яке його підопічні двічі обіграли – 2:1 вдома та 4:0 у Києві.

На фоні незадовільних результатів «синьо-гранатових» і колосальних фінансових збитків клубу в міжсезоння ширилися чутки про те, що керівництво «Барселони» розпрощається з Куманом. Однак легенда каталонців пережив зміну в президентському кріслі, відхід зіркових лідерів команди Мессі та Грізманна, і користується кредитом довіри від нового очільника – Жоана Лапорти. Утім, крісло під Рональдом продовжує розхитуватися – «Барселона» йде на принизливому 7-му місці в Прімері та жахливо стартувала в Лізі чемпіонів, поступившись «Баварії» та «Бенфіці» двічі по 0:3 і повторивши клубний антирекорд далекого сезону 1972/73.

На черзі – спарені матчі з київським «Динамо», які сам Куман називає вирішальними для єврокубкових перспектив «Барселони»: «Минулого року ми двічі перемогли «Динамо». Але зараз ця команда виступає краще, ніж торік. Ми ризикуємо своїм майбутнім у Лізі чемпіонів, тому повинні здобути перемоги в обох наступних зустрічах», - сказав тренер на пресконференції, присвяченій матчу з «Динамо».

У матеріалі використані фото Mundo Deportivo, FC Barcelona, KNVB

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер