Представляємо суперника: «Аріс» (Лімасол, Кіпр)

Представляємо суперника: «Аріс» (Лімасол, Кіпр)

У своєму п’ятому контрольному поєдинку на літньому зборі в Австрії київське «Динамо» зіграє із чинним чемпіоном Кіпру – «Арісом».

Матч відбудеться у неділю, 16 липня, на стадіоні Sports center of Knittelfeld в Апфельберзі. Його початок – о 19.00 за київським часом.

Представляємо суперника «Динамо» у цій зустрічі.

Повна назва: Aris Limassol Football Club

Дата заснування: 1930 рік

Домашній стадіон: Alphamega Stadium (вміщує 10 700 глядачів)

Президент: Володимир Федоров

Головний тренер: Олексій Шпілевський

Позиція у Першому Дивізіоні Кіпру: 2022/23: 1-а

Титули та досягнення:

Чемпіон Першого Дивізіону Кіпру (1): 2022/23.

Кубок Кіпру: фіналіст 1989.

Історія

«Аріс» - один із членів - засновників Кіпрської футбольної асоціації. Утім, свій дебютний матч в історії провів не проти якоїсь із місцевих команд, а 1-го жовтня 1932-го зустрівся із англійським «Ковентрі». «Аріс»  брав участь у п’яти стартових сезонах Першого дивізіону Кіпру, займаючи місця із 5-го до 7-го. Через фінансові труднощі клуб 1939-го року припинив діяльність, однак 1952-го відновив виступ у чемпіонаті, у Другому дивізіоні. У Першому «Аріс» знову опинився 1954 року, проте став останнім і знову вилетів. Наступного сезону лімасольська команда виграла Другий дивізіон, повернулася до еліти, але знову зазнала пониження у класі.

Ситуація для «Аріса» покращилася дещо згодом: клуб став четвертим у Першому дивізіоні 1976 / 1977 і 1978 / 1979 рр. 1981-го він знову опинився у Другому дивізіоні та знову повернувся до найвищого сезоном пізніше.

У 1989 році команда дісталася свого дебютного фіналу Кубка Кіпру, де програла сусідам з АЕЛа. Наступного сезону «Аріс» підписав контракт із власником Золотого м’яча – 1975 Олегом Блохіним: саме у кіпрській команді нападник закінчив кар’єру гравця.

Після чергового вильоту з еліти 1993-го року «Аріс» втретє в історії клубу виграв Другий дивізіон. Між двома лігами лімасольський колектив балансував із 1997-го по 2006-й, знову опускався до нижчого рівня і згодом. Суттєві зміни в «Арісі» сталися 2021-го: збільшення бюджету клубу посприяло підняттю на підсумкове четверте місце у Першому дивізіоні, а відтак і отриманню місця у кваліфікації Ліги конференцій Європи.

 Сезон 2022 / 2023

Минулий ігровий рік став найуспішнішим в історії «Аріса». Команда забрала «золото» Першого дивізіону Кіпру: для неї це дебютне потрапляння до трійки призерів змагань. Наслідок – місце у кваліфікації Ліги чемпіонів 2023 / 2024 рр. Наставник «Аріса» Олексій Шпилевський був визнаний найкращим тренером року. 

До того ж лімасольський колектив дебютував в єврокубках, однак подолати хоча б один етап відбору Ліги конференцій йому не вдалося. Другий раунд кваліфікації відзначився загальною поразкою від «Нефтчі» із Баку: «Аріс» переміг вдома – 2:0, проте поступився супернику у гостях – 0:3.

Що ж до чемпіонату Кіпру, то майбутній суперник «Динамо» у 36-ти матчах набрав 74 очки: у нього 21 перемога, 11 нічиїх та 4 поразки.

«Аріс» став минулого сезону найрезультативнішою командою змагань (забив 65 м’ячів), тоді як пропустив 28 голів (менше – лише у власника «срібла», АПОЕЛа).

Історичне «золото» лімасольський клуб оформив достроково. Маючи перевагу за тур до завершення турніру у 6 очок над АПОЕЛом, програв йому на виїзді – 3:4, але першого місця не втратив.  

У Кубку Кіпру «Аріс» програв на стадії другого раунду (1/8 фіналу) тому ж таки АПОЕЛу – 2:4. Цей раунд складався з одного матчу, причому для лімасольської команди він був гостьовим. Орендований із «Верони» польський нападник Маріуш Стемпінський своїм голом дозволив «Арісу» лідирувати – 1:0 на 18-й хвилині, проте далі були чотири поспіль пропущені м’ячі.  

Склад

Загальна вартість гравців «Аріса» оцінюється порталом Transfermarkt у 17,70 млн євро – на цю мить це найдорожчий показник серед клубів елітного дивізіону Кіпру. Так само він лидірує за кількістю легіонерів, яких 29. При цьому «легка бригада», як її називають уболівальники клубу, мають  наймолодший склад: середній вік гравців становить 23,3 роки.

Серед бомбардирів команди варто відзначити, зокрема, 25-річного шведа Лео Бенгтссона, 23-річного вінгера збірної Габону Шаві Бабіку та 31-річного екс-форварда збірної Сенегалу Янніка Гоміса: у кожного із них по 8 голів.

Влітку «Аріс» доповнив свій склад 19-річним сенегальським воротарем Лендінгом Баджі із «Пікіна», який минулого року успішно дебютував за національну збірну, допомігши їй у матчі за «бронзу» Кубка КОСАФА перемогти у серії післяматчевих пенальті команду Мозамбіку. Цього ж року як основний воротар збірної U-20, не пропустивши жодного голу у розіграші молодіжного Кубка африканських націй, виграв із нею «золото» турніру.

Нещодавно із «Арісом» підписали, зокрема, два серби (29-річний захисник Слободан Урошевич із «Партизана» та 23-річний півзахисник «Црвени Звєзди» Велько Ніколіч) і як вільний агент 20-річний нідерландський нападник Джейден Монтнор із австрійського «Санкт-Пельтена».

За день до контрольного матчу із київським «Динамо» «Аріс» повідомив про початок співпраці із 18-річним правим захисником Мамаду Сане із «Гуедіавей». Він був одним із основних футболістів національної збірної Сенегалу у переможному для неї цьогорічному розіграші Кубка африканських націй. Сане дебютував в її складі безпосередньо на цьому турнірі у січні.

Крім уже згаданих, також нині серед легіонерів у команді є, наприклад, представники Бразилії, Алжиру, Камеруну, Гани, Англії, Польщі, Буркіна – Фасо, Словаччини, Нігерії, Болгарії, Нідерландів, Південноафриканської республіки та Кот-д’Івуару.

Залишили «Аріс» цього літа, причому як вільні агенти, французький лівий вінгер, вихованець «Ланса» Кевін Монне-Паке, хорватський правий вінгер Мартін Слогар і 25-річний кіпріот, воротар Міхаліс Папастіляну (виступатиме у Другому дивізіоні країни за «Пейе 2014»).

Підготовка

Новий сезон розпочнеться для «Аріса» поєдинком за Суперкубок Кіпру проти «Омонії» 21-го липня. Після цього він розпочне виступ у дебютній для себе кваліфікації Ліги чемпіонів.  

До моменту гри із київським «Динамо» лімасольська команда встигла зіграти один спаринг: поступилася австрійському «Штурму» - 0:2. У ці зустрічі були задіяні 23 футболісти: відсутні були травмований нападник Артем Шуманський, ганський захисник Ерік Боак’є, який тренувався за індивідуальною програмою, та через відчуття втоми півзахисник Велько Ніколіч.

Після спаррингу із «Динамо» «Аріс» має намір зіграти контрольний матч проти віденської «Аустрії».

Тренер

Олексій Шпилевський грав опорним півзахисником за юнацькі команди німецького «Штутгарта» (2004 – 2006), проте серйозна травма спини саме 2006-го року змусила закінчити кар’єру футболіста.

2011-го отримав у Кельні тренерську ліцензію категорії «А»: став у Німеччині наймолодшим її власником. Працював, зокрема, в академії «Штутгарта»: спершу помічником наставника команди U-13, після чого став головним у колективі U-12. Згодом тренував юнацькі команди «Лейпцига».

Що ж до основних колективів клубів, то перед тим, як очолити «Аріс», зокрема, виграв перше за 16 років «золото» чемпіонату Казахстану із «Кайратом» (2020-го). Сезоном раніше із ним – таки отримав «срібло». Після Казахстану повернувся до Німеччини: підписав дворічний контракт із представником на той момент Бундесліги 2 «Ерцгебірге». Після чотирьох поразок і трьох нічиїх у семи турах чемпіонату та вильоту у стартовому раунді Кубка країни співпраця із ним закінчилася.

Головним тренером «Аріса» він став у лютому 2022-го. Керівництво клубу після виграшу дебютного в його історії чемпіонського титулу у Першому дивізіоні підписало із наставником новий контракт (до 2026-го).       

Історія зустрічей

Київське «Динамо» та «Аріс» ще не проводили між собою офіційних матчів. 

Фото arisfc.com

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер