Представляємо суперника: «Аріс» (Салоніки, Греція)

Представляємо суперника: «Аріс» (Салоніки, Греція)

У сезоні 2023/2024 «Динамо» зіграє у новому для себе єврокубковому турнірі – Лізі Конференцій УЄФА.

Свій шлях у турнірі «Динамо» розпочне з 3 раунду кваліфікації, де суперником нашого клубу буде грецький «Аріс» (Салоніки). Представляємо суперника киян.

Повна назва: Α.Σ. Άρης Θεσσαλονίκης

Дата заснування: 25 березня 1914 року.

Стадіон: «Клеантіс Вікелідіс» (Салоніки)

Президент: Теодорос Каріпідіс.

Головний тренер: Апостолос Терзіс

Позиція у чемпіонаті Греції 2022/2023: 5

Титули та досягнення:

Чемпіон Греції (3): 1928, 1932, 1946

Срібний призер Чемпіонату Греції (1): 1980

Бронзовий призер Чемпіонату Греції (9): 1938, 1949, 1953, 1969, 1974, 1979, 1981, 2021, 2022

Володар Кубка Греції (1): 1970

Фіналіст Кубка Греції (6): 1932, 1933, 2003, 2005, 2008, 2010

Історія та сучасність

Клуб був створений групою молодих друзів 25 березня 1914 року і отримав назву на честь бога війни Ареса, у зв'язку з нещодавньою переможною балканською війною, а також через те, що в грецькій міфології Арес – це «бог війни», божество, яке перебуває у конфлікті з Гераклом, міфологічним персонажем, на честь якого було названо їхнього головного суперника, футбольну команду «Іракліс», яка теж представляє місто Салоніки. На емблем клубу зображено відому скульптуру Арес Людовізі, автором якої є Джованні Лоренцо Берніні.

Дуже швидко клуб став популярним, і невдовзі було створено нові підрозділи клубу, окрім футбольного. Зараз клуб налічує понад 20 департаментів у різних спортивних дисциплінах окрім футбольного.

Клуб був одним із засновників Македонської футбольної асоціації (до 1959 року грецька ліга була поділена на три Афінську, Пірейську та Македонську ліги), переможці яких змагалися за титул чемпіона Греції.

«Аріс» був однією з найсильніших і найпопулярніших команд Греції в період між першою та другою світовими війнами. Клуб тричі вигравав чемпіонат Греції (1928, 1932, 1946), один раз Кубок Греції (1970). Утім після переформатування національної першості та створення загальногрецького дивізіону «Аріс» жодного разу не вигравав чемпіонат.

У 1980 році Аріс втратив чудову нагоду здобути четвертий в своїй історії титул чемпіона, коли отримавши за підсумками регулярного чемпіонату однакову кількість очок з Олімпіакосом, поступився афінському клубу в «золотому» матчі з рахунком 0:2.

З середини 80-х в «Арісі» почався поступовий спад, який у поєднанні з помітними фінансовими проблемами (клуб перебував на межі банкрутства) привів до вильоту клубу з Альфа Етніка (так до 2006 року називався вищий дивізіон Греції) у 1997 та 2005 роках. Обидва рази «Арісу» вдавалося знову посісти своє місце серед великих грецьких клубів у Суперлізі, а останніми роками клуб знову регулярно представляє Грецію у єврокубках. У 2003, 2005 та 2008 та 2010 роках клуб доходив до фіналу національного кубка.

У 2014, рік свого століття з моменту заснування, «Аріс» через фінансові проблеми був змушений опуститися до регіональної ліги. Втім, клуб у рекордні терміни повернувся до елітного дивізіону, а в першому ж сезоні після повернення до еліти (2018/2019) забезпечив собі місце у Лізі Європи, посівши 5-те місце.

З тих пір і понині клуб проводить найуспішніший період у національному чемпіонаті у своїй сучасній історії, не опускаючись нижче п‘ятого місця та кожного сезону виступаючи у єврокубках. Двічі «Аріс» посів третє місце (2020/2021, 2021/2022) та тричі – п’яте (2018/2019, 2019/2020, 2022/2023).

На євроарені «Аріс» прославився тим, що утримував рекорд непереможних домашніх матчів у європейських змаганнях протягом 28 матчів з 1968 по 2020 рік, коли вони програли українському «Колосу».

Щоправда, за ці попередні чотири єврокубкові сезони клуб жодного разу не кваліфікувався до групової стадії турніру. У сезоні 2019/2020 «Аріс» вилетів у 3 раунді кваліфікації Ліги Європи від норвезького «Мольде», наступного року – у 2 раунді від «Колоса». Наступні три сезони включаючи нинішній «Аріс» отримував путівку до Ліги Конференцій, де у сезоні 2021/22 був зупинений у 2 раунді кваліфікації «Астаною», за рік – у 3 раунді – тель-авівським «Маккабі». Цього сезону «Аріс» здолав «Арарат-Вірменію» у 2 раунді.

Склад

«Аріс» має інтернаціональний склад, який до того ж сильно оновлюється щосезону. До нового сезону команда підходить із співвідношенням греків до легіонерів майже 1 до 10.

Найзірковішим гравцем та найдорожчим придбанням клубу є Ману Гарсія. Минулого літа «Аріс» заплатив хіхонському «Спортингу» за уродженця Ов’єдо, вихованця «Манчестер Сіті» понад 3 млн євро. Втім, у квітні Гарсія отримав важку травму хрестоподібних зв’язок та надовго вибув з гри.

Із тих гравців, з якими клуб із Салонік розпочав новий сезон, найзірковішим є Луіс Пальма. 23-річний лівий вінгер із Гондурасу виступає за «Аріс» з початку 2022 року. У 2-х матчах кваліфікації Ліги Конференцій Пальма вже відзначився голом та гольовою передачею.

Ще один із ключових гравців основної обойми «Аріса», досвідчений чеський центральний півзахисник Якуб Брабец теж пропустив початок сезону через травму. Натомість у строю 33-річний чеський центральний півзахисник Владімір Даріда. Після чеський «Вікторії Плзень» та «Баніка» Даріда впродовж майже 10 років виступав у німецькій Бундеслізі за «Фрайбург» та «Герту». На почату цього року він перебрався з Берліну до Салонік у якості вільного агенту.

На вістрі атаки у «Аріса» діє 29-річний уродженець Марбельї, який до нинішнього літа грав лише в Іспанії, Лоренцо Морон. Останніми роками клубом основної прописки Лорена Морона був «Бетіс», проте він також виступав за «Еспаньйол» та «Лас Пальмас» на правах оренди.

До трансферу Морона головною ударною силою «Аріса» в атаці був досвідчений ямаєць Андре Грей, який більшу частину своєї кар’єри провів в Англії. Останніми місцями роботи ямайця перед трансфером до «Аріса» минулого літа були «Уотфорд», КПР, «Бернлі». Наразі він відсторонений від тренувань з командою і шукає варіанти для трансферу.

Є у складі «Аріса» і гравець, який виступав в УПЛ, причому він в «Арісі» є гравцем основної обойми. Це експівзахисник «Шахтаря» хорват Невен Джурасек, який перебрався із українського клубу до «Аріса» у це літнє міжсезоння.

Паралельно з Пальмою інше крило атаки складає 29-річний аргентинець Джонатан Менедес. Роль центрального атакуючого півзахисника останнім часом виконує німець Лукас Рупп, який має досвід виступів за англійський «Норвіч» та німецькі «Гофенгайм», «Штутгарт», «Падерборн», «Борусію» Менхенгладбах, а також «Карлсруе», вихованцем якого він є.

Лінію захисту формують 30-річний колишній гравець юнацької збірної Англії Мозес Одубайо, який за свою кар’єру пограв за багато англійських клубів, серед яких КПР, «Шефілд Венсдей», «Халл», «Брентфорд» та інші; 31-річний бразилець Фабіано, який виступав за «Денізліспор», «Боавішту», а також бразильські «Палмейрас». «Інтер», «Крузейро», «Шапекоенсе»; досвідчений аргентинець Франко Феррарі. В лінії оборони «Аріса» також є гравець, який перейшов з УПЛ – екс-захисник «Дніпра-1» Роналд Матарріта.

8 серпня, за два дні до зустрічі з киянами, клуб розстався з правим захисником французом Салемом М’Баката, який був основним у матчах з «Араратом-Вірменією». У цей же день клуб оголосив про підписання відомого правого захисника Мартіна Монтойю. 32-річний іспанець є вихованцем каталонської «Барселони», а окрім «Барси» має досвід виступів за «Валенсію» та «Бетіс». 

Основним голкіпером є 32-річний іспанець Хуліан Куеста. Вихованець «Севільї» є капітаном команди, а протягом кар’єри також захищав ворота «Альмерії». 

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер