Представляємо суперника. «Ауда» (Латвія)

Представляємо суперника. «Ауда» (Латвія)

Наступним суперником київського «Динамо» на зборах у Туреччині стане ще один представник Вищої ліги Латвії – «Ауда» з міста Кекава. Зустріч відбудеться у четвер, 23 лютого, на арені Mardan Stadium. Початок гри – о 16:00 за київським часом.

Візитка суперника

Повна назва: Futbola klubs Auda

Заснований: 1969 рік

Стадіон: Audas stadions (520 місць)

Головний тренер: Сімо Валакарі (Фінляндія)

Позиція у чемпіонаті Латвії-2022: 5-та

Досягнення: Володар Кубка Латвії (2022)

Історія

Футбольний клуб «Ауда» був заснований у 1969 році на базі місцевого колгоспа, що носив назву «9 Травня». Клуб виступав у нижчих дивізіонах латвійського футболу, а в 1990 році колгосп було реорганізовано у господарство «Ауда», що призвело і до зміни назви футбольного клубу.

У 1991 році «Ауда» дебютувала у вищому дивізіоні чемпіонату Латвії, фінішувавши 15-ю серед 20-ти команд. Наступного сезону латвійська футбольна команда РФК була реформована на базі команди «Ауда». Під такою назвою команда брала участь у першій лізі (другий дивізіон латвійського футболу). У 1994 році змінила назву на РФК «Ауда», а через рік отримала сучасну назву – ФК «Ауда». Наступного сезону клуб виступав у другому дивізіоні, а в 1998 році підвищився до першого дивізіону.

У 2002 році команда вперше вийшла до Вищої ліги Латвії, де провела три сезони. 15 жовтня 2005 року «Ауда» зіграла свою першу гру на новому стадіоні, перебравшись із Риги до Кекави. У 2007 році клуб об'єднався з командою «Албертс» (Рига).

У 2022 році після тривалої перерви ФК «Ауда» повернувся до вищого дивізіону, одразу досягнувши історичного для клубу успіху – перемоги в Кубку Латвії. У фінальному поєдинку «Ауда» обіграла ризький РФШ (1:0).

Минулий сезон

У 2021 році «Ауда» вдруге в історії стала переможцем Першої латвійської ліги (9 перемог, 4 нічиї, 0 поразок, різниця м’ячів 35:4) і повернулася до елітного дивізіону після 17-річної паузи, провівши найкращий сезон в історії.

За підсумками сезону-2022 команда з Кекави замкнула п’ятірку найкращих команд серед 10-ти учасників Вищої ліги Латвії. У 36-ти турах наші суперники набрали 51 очко (15 перемог, 6 нічиїх, 15 поразок, різниця м’ячів – 42:36).

Окрім того, вже згаданий тріумф в національному Кубку надав «Ауді» дебютне право представляти країну в кваліфікації Ліги конференцій УЄФА наступного сезону.

Склад

«Ауда» має досить молодий колектив – середній вік гравців команди складає 23,2 роки. У своєму складі латвійці мають 11 легіонерів, які представляють Європу, Африку та Південну Америку.

П’ятеро футболістів клубу є гравцями національних збірних. Зокрема, голкіпер Робертс Озолс та центральний півзахисник Алєксєй Савєльєв мають досвід виступів за національну команду Латвії, а форвард Георгі Мінчев грає за збірну Болгарії. Капітаном «Ауди» є камерунський голкіпер Фабріс Ондоа.

Найвищою результативністю в команді-суперниці за підсумками минулого сезону відзначалися хорват Томіслав Штркаль і росіянин Станіслав Крапухін (по 8 забитих м’ячів), а також француз Бріс Туту (5).

Тренер

На початку 2023 року «Ауду» очолив 49-річний фінський фахівець Сімо Валакарі, змінивши на посаді тренера Томіслава Стипича, який вирушив до «Риги».

Валакарі грав на позиції півзахисника за фінські клуби «Конту», «ФіннПа» і ТПС, шотландський «Мотервелл», англійський «Дербі Каунті», а також американський «Даллас». Під час виступів в Європі хавбек регулярно викликався до збірної Фінляндії, зігравши за свою країну 32 матчі.

Ще в жовтні Валакарі очолював «КуПс», із яким не лише завоював срібні медалі фінської ліги, а й здобув перемогу в Кубку Фінляндії. Окрім «КуПса», фахівець працював у фінських ІФК і СІК та норвезькому «Тромсе».

Цього ж року до тренерського штабу Валакарі ввійшов український тренер воротарів Олександр Ногін.

Підготовка

Після тижневого етапу підготовки в Ризі «Ауда» провела двотижневий збір на Кипрі, де зіграла один контрольний матч, поступившись «Арісу» (1:4).

Основний графік спарингів був запланований на турецьку частину зборів, в рамках котрої латвійці провели 5 зустрічей, в яких також ще не здобували перемог. «Ауда» поступилася чорногорській команді «Сутьєска» (1:5), «Дніпру-1» (1:5) та боснійському «Борацу» (Баня-Лука) (1:2), а в останніх двох контрольних матчах зіграла внічию з «Минаєм» (1:1) і данським «Колдінгом» (0:0).

Фото – ФК «Ауда»

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер