Представляємо суперника. «Баварія» (Мюнхен, Німеччина)

Представляємо суперника. «Баварія» (Мюнхен, Німеччина)

У вівторок, 23 листопада, у 5 турі групового раунду Ліги чемпіонів київське «Динамо» зустрінеться з мюнхенською «Баварією». Гра відбудеться у Києві, на НСК «Олімпійський». Початок зустрічі – 19:45.

Представляємо нашого суперника по цій грі.

Повна назва: Fußball-Club Bayern München e.V.

Дата заснування: 27 лютого 1900 року

Домашній стадіон: «Альянц Арена» (місткість – 75000 на домашніх матчах, 70000 на міжнародних)

Президент клубу та голова виконавчої ради: Герберт Хайнер (замінив на цій посаді Улі Генесса у 2019 році, колишній CEO компанії Adidas AG (2001-2016)).

Голова правління: Олівер Кан (замінив на цій посаді Карла-Хайнца Румменігге 1 липня 2021 року, легендарний голкіпер «Баварії» 90-х – 2000-х).

Спортивний директор: Хасан Саліхаміджич (знаменитий гравець «Баварії» 90-х – 2000-х).

Головний тренер: Юліан Нагельсман (очолив команду 1 липня 2021)

Досягнення:

6-разовий володар Кубка/Ліги чемпіонів,

володар Кубка УЄФА,

володар Кубка Кубків,

2-разовий володар Міжконтинентального Кубка,

2-разовий переможець чемпіонату світу FIFA серед клубів,

2-разовий володар Суперкубка УЄФА,

31-разовий чемпіон Німеччини,

20-разовий володар Кубка Німеччини,

10-разовий володар Суперкубка Німеччини,

6-разовий володар Кубка німецької Ліги.

Найрезультативніші гравці в історії:

Герд Мюллер (523 голи),

Роберт Левандовські* (318),

Томас Мюллер* (220),

Карл-Гайнц Румменігге (217),

Райнер Ольгаузер (167),

Роланд Вольфарт (155),

Дітер Генесс (145),

Ар’єн Роббен (144),

Джованні Елбер (139),

Клаудіо Пісарро (125).

Найбільше матчів за клуб в історії:

Зепп Майєр (700)

Олівер Кан (632)

Герд Мюллер (605)

Томас Мюллер* (600)

Франц Беккенбауер (582)

Ганс-Георг Шварценбек (554)

Клаус Аугенталер (545)

Філіп Лам (517)

Бернд Дюрнбергер (505)

Бастіан Швайнштайгер (500)

*діючі гравці

Найдорожчі гравці діючого складу клубу за версією Transfermarkt:

90 млн євро – Йозуа Кімміх

70 млн євро – Леон Горетцка, Серж Гнабрі, Альфонсо Девіс

60 млн євро – Роберт Левандовські, Лерой Сане, Дайо Упамекано

55 млн євро – Кінгслі Коман

50 млн євро – Джамал Мусіала

Результати сезону 2020/2021

У минулому сезоні «Баварія» завоювала своє 31-ше чемпіонське звання, здобувши цей титул вдев’яте поспіль. Мюнхенці оновили клубну емблему, додавши до неї п’яту зірку (у Німеччині п’ята зірка додається після 30-го чемпіонства, однак перше баварці виграли ще до створення Бундесліги).

А от у Кубку Німеччини «Баварія» вилетіла вже у другому раунді, сенсаційно поступившись команді 2-ї Бундесліги «Хольштайн Кіль» у серії пенальті. Невдача спіткала ФК «Голівуд» і у Лізі чемпіонів, де «Баварія», будучи чинним володарем трофею, зупинилася на стадії чвертьфіналів, де поступилася за сумою двох матчів ПСЖ (2:3, 1:0).

Після цієї невдачі тренер «Баварії» Ганс-Дітер Флік заявив, що залишає клуб. Згідно з чутками, причиною були розбіжності у поглядах зі спортивним директором клубу Хасаном Саліхаміджичем: Флік був невдоволений трансферною кампанією, у той час як Саліхаміджич наголошував, що діючий склад мав ще прогресувати.

Хоча у попередньому сезоні (2019/2020), першому під керівництвом Фліка, який прийшов на зміну Ніко Ковачу, «Баварія» встановила цілу низку унікальних досягнень – команда з Мюнхена першою в історії виграла всі свої матчі в окремо взятому сезоні Кубка/Ліги чемпіонів, а також встановила клубний рекорд за кількістю голів в одному сезоні.

Що більш важливо, «Баварія» виграла всі турніри, у яких взяла участь у 2020 році – Бундесліга, Кубок Німеччини, Суперкубок Німеччини, Ліга чемпіонів та Суперкубок УЄФА. Флік став першим в історії «Баварії» тренером, який виграв усі турніри у своєму першому сезоні в клубі.

А 11 лютого 2021 року, здобувши перемогу у фіналі Клубного чемпіонату світу-2020, який був перенесений з грудня, «Баварія» повторила рекорд «Барселони» Пепа Гвардіоли (2009), перемігши у всіх шістьох турнірах за один сезон.

Тим не менше, влітку 2021 шляхи «Баварії» та Фліка розійшлися. Карла-Гайнца Румменігге на посаді голови правління змінив Олівер Кан, і у той самий день головним тренером «Баварії» був призначений молодий талановитий наставник нової генерації – Юліан Нагельсманн, який на той момент ще не відзначив своє 33-річчя.

Стан справ у поточному сезоні

Нагельсманн розпочав сезон із здобуття трофею: «Баварія» впевнено перемогла у Суперкубку Німеччини одного із головних суперників на внутрішній арені, дортмундську «Боруссію».

У Бундеслізі після стартової нічиєї у Менхенгладбаху «Баварія» здобула п’ять поспіль перемог, забиваючи щонайменше три м’ячі у кожній грі. Свою рекордну забивну серії, розпочату ще навесні, продовжив і Роберт Левандовські. Перша поразка сталася у домашньому поєдинку з «Айнтрахтом», який відбувся після розгромної перемоги у грі київським «Динамо». А другої поразки у чемпіонаті (у грі з «Аугсбургом») «Баварія» зазнала перед візитом до Києва на матч-відповідь з «Динамо».

Незважаючи на ці дві невдачі, «Баварія» утримує лідерство у Бундеслізі після 12 турів. Однак здобути всі трофеї у своєму першому сезоні на чолі «Баварії» Нагельсманну вже точно не вдасться – у Кубку Німеччини чемпіони отримали гучного ляпасу від «Боруссії» з Менхенгладбаха, поступившись з рахунком 0:5.

Не має проблем мюнхенський клуб поки тільки у Лізі чемпіонів, де «Баварія» здобула розгромні перемоги у всіх зіграних чотирьох матчах групи. П’ятий відбудеться у Києві 23 листопада. 

*фото FC Bayern Munchen

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер