Представляємо суперника: «Буде-Глімт» (Норвегія)

Представляємо суперника: «Буде-Глімт» (Норвегія)

Суперником київського «Динамо» у заключному контрольному матчі на зборі в Іспанії стане чемпіон Норвегії – «Буде-Глімт». Гра відбудеться у четвер, 27 січня, та розпочнеться о 12:00 за київським часом.

Візитка

Повна назва: Fotballklubben Bodø/Glimt

Заснований: 1916 рік

Стадіон: «Аспміра» (7 354 місць)

Президент: Геге Лейрфалл Інгебрігтсен

Головний тренер: К'єтіль Кнутсен

Позиція у чемпіонаті Норвегії-2021: 1-ша (із 16-ти команд)

Досягнення:

Чемпіон Норвегії (2): 2020, 2021.

Володар Кубка Норвегії (2): 1975, 1993.

Історія

Місто Буде є найбільшим у графстві Нурланн, але до другої половини 1916 року тут не було футбольної команди на відміну від інших міст графства. Новостворений клуб отримав назву Football Club Glimt, що в перекладі з англійської мови значить «спалах». Засновником клубу став Ерлінг Тьорандсен, який став першим президентом клубу, а пізніше й почесним членом клубу.

У 1919 році «Глімт» виграв свій перший трофей, ставши чемпіоном графства Нурланн, але згодом через погане фінансування постало питання про ліквідацію команди. На щастя, «Глімт» вдалося зберегти завдяки відвідуванню футбольних зірок і тренерів з півдня Норвегії – таких, наприклад, як Йорган Юве у 1929 році.

До середини 1960-х років «Глімт» виступав лише в чемпіонаті Північної Норвегії, ставши дев’ять разів його чемпіоном, оскільки клуби із північних регіонів країни не допускалися до національних турнірів. Уперше у вищому дивізіону чемпіонату Норвегії «Глімт» зіграв у 1977 році, відразу ставши віце-чемпіоном та завоювавши Кубок країни, обігравши у фіналі «Ліллестрем».

У 1980-му «Буде-Глімт» знову опустився до нижчого дивізіону, а потім тривалий час грав навіть у регіональній лізі, де не був на провідних ролях. Повернувшись до еліти в 1993-му, команда з Буде знову, як і 16 років тому, стала другою в чемпіонаті та виграла національний Кубок.

Протягом 12 сезонів «Буде-Глімт» виступав у елітлізі, але в 2005-му знову понизився у класі. Чергування виступів у еліті та нижчому дивізіоні тривало протягом 12 років, поки у 2018-му команда не повернулася до вищого дивізіону та, схоже, закріпилася в ньому надовго, за чотири сезони ставши двічі чемпіоном та одного разу віце-чемпіоном країни.

Поточний сезон

У сезоні-2021 «Буде-Глімт» другий раз поспіль став чемпіоном Норвегії. Набравши 63 очки у 30 матчах (18 перемог, 9 нічиїх, 3 поразки, різниця м’ячів – 59:25), команда на три очки випередила «Мольде» та на шість «Вікинг».

Найкращим бомбардиром «Буде-Глімт» став Ерік Ботхейм, який у 30 зіграних матчах забив 15 м’ячів.

У Кубку Норвегії, що, на відміну від чемпіонату, проводиться за системою «осінь-весна», «Буде-Глімт» вийшов до 1/8 фіналу, здолавши ФК «Рана» (4:1), «Юнкерен» (3:1) та «Алту» (2:1) із нижчих дивізіонів.

У єврокубках клуб із Буде починав виступ у першому кваліфікаційному раунді Ліги чемпіонів, де поступився польській «Легії» (2:3 удома та 0:2 на виїзді). Продовживши свій єврокубковий шлях у Лізі конференцій, «Буде-Глімт» успішно подолав три кваліфікаційні раунди та вийшов до групового турніру, де в компанії італійської «Роми», луганської «Зорі» та болгарського ЦСКА посів друге місце слідом за римлянами та вийшов до плей-оф.

Склад

Середній вік гравців «Буде-Глімт» складає 23,2 років. За команду виступають лише п’ятеро легіонерів, серед яких один збірник – правий захисник Альфонс Сампстед (Ісландія). Також правий вінгер Ола Сольбаккен має два матчі у складі національної збірної Норвегії, а опорний півзахисник Еліас Крістофферсен Хаген, лівий вінгер Джоель Мугіша, центрфорвард Лассе Нордас та правий захисник Бріньяр Йонспласс виступають за молодіжну збірну країни.

Після завершення сезону-2021 «Буде-Глімт» розстався зі своїм найкращим бомбардиром 21-річним Еріком Ботхеймом, який за 5 млн євро перейшов до російського «Краснодара». Також клуб залишив 24-річний опорний півзахисник Патрік Берг, підписавши за 4,5 млн контракт із французьким «Лансом». За 420 тисяч перейшов до шотландського «Хайберніана» центрфорвард Еліас Хофф Мелкерсен, на правах вільних агентів пішли лівий захисник Фредрік Андре Бйоркан («Герта» Німеччина), центральний захисник Маріус Лоде («Шальке-04» Німеччина) та центральний півзахисник Маттіас Кайт («Рапід» Румунія).

Щодо придбань, то поки клуб може похвалитися лише кількома вільними агентами, а також групою гравців, повернених із оренди. Цілком можливо, до матчів із шотландським «Селтиком» у плей-оф Ліги конференцій (17 лютого на виїзді та 24-го вдома) будуть ще придбання. Щодо виступів у національних турнірах, то перший матч у чемпіонаті «Буде-Глімт» проведе 3 квітня, коли вдома прийматиме «Русенборг», а до цього 13 березня зіграє з «Олесунном» у Кубку країни.

Тренер

53-річний К’єтіль Кнутсен розпочав свою тренерську кар’єру в 1995-му. Протягом дев’яти років, з 1995-го по 2004-й, очолював заштатний клуб «Ховдінг», який за цей час зміг підняти з п’ятого до третього норвезького дивізіону.

Згодом попрацював ще в кількох маловідомих місцевих клубах, а в 2017-му був запрошений до «Буде-Глімт» в якості асистенти тодішнього головного тренера Аасмунда Бйоркана. Після того, як той обійняв посаду спортивного директора, сам очолив клуб із Буде 1 січня 2018 року.

Уже під керівництвом Кнутсена «Буде-Глімт» досяг найбільших успіхів у своїй історії, двічі поспіль ставши чемпіоном країни, а також уперше вийшовши до групового етапу єврокубка й успішно подолавши його.

Фото – glimt.no

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер