Представляємо суперника. ФК «Рига» (Латвія)

Представляємо суперника. ФК «Рига» (Латвія)

Наступним суперником київського «Динамо» на зборах у Туреччині стане віце-чемпіон Латвії минулого сезону – ФК «Рига». Зустріч відбудеться у понеділок, 20 лютого, на арені Mardan Stadium. Початок гри – о 16:00 за київським часом.

Візитка суперника

Повна назва: Riga Football Club

Заснований: 2014 рік

Стадіон: «Сконто» (8087 місць)

Головний тренер: Томіслав Стипич (Хорватія)

Позиція у чемпіонаті Латвії-2022: 2-га

Титули та досягнення:

Чемпіон Латвії (3): 2018, 2019, 2020

Володар Кубка Латвії (1): 2018

Історія

Футбольний клуб «Рига» представляє столицю Латвії та був заснований шляхом об'єднання двох ризьких клубів – «Карамба» та «Динамо». У сезоні 2014 року команда «Карамба» фінішувала першою у Другій лізі Латвії, тим самим отримавши право на участь у Першій лізі наступного сезону. Однак на початку 2015 року «Карамба» вирішила відмовитись від участі у Першій лізі. У лютому 2015-го команда об'єдналася з «Динамо», іншою ризькою командою Другої ліги, під назвою «Карамба/Динамо», і заявила свою участь у чемпіонаті Першої ліги-2015. Перед дебютним сезоном у Першій лізі клуб поповнив ряди іменитими латвійськими футболістами з досвідом участі у Вищій лізі.

Протягом своєї нетривалої історії ФК «Рига» встиг тричі завоювати чемпіонство Латвії (2018, 2019 та 2020), а також по одному разу стати срібним (2022) та бронзовим призером (2017). У 2018-му році столичний клуб на чолі з українцем Віктором Скрипником виграв Кубок Латвії, здолавши у серії пенальті «Вентспілс».

Ризький клуб неодноразово брав участь у кваліфікаційних раундах єврокубків, проте ще жодного разу не пробився до групової стадії.

Минулий сезон

Чемпіонат Латвії традиційно проходить за системою «весна – осінь». За підсумками сезону-2022 «Рига» фінішувала другою в турнірній таблиці, поступившись «Валмієрі» 4-ма пунктами. У 36-ти турах наші суперники набрали 81 очко (26 перемог, 3 нічиїх, 7 поразок, різниця м’ячів – 68:23).

У минулорічному розіграші Кубка Латвії «Рига» зупинилися ще на стадії 1/8 фіналу, поступившись у домашньому матчі все тій же «Валмієрі» з рахунком 0:2.

Фінішувавши на четвертій позиції у Вищій лізі Латвії 2021 року, «Рига» отримала право на участь у кваліфікації Ліги конференцій УЄФА 2022/23 з першого раунду, за підсумками якого легко пройшла ірландський «Деррі Сіті» (двічі здобувши перемогу з рахунком 2:0). У наступному раунді латвійці не менш впевнено здолали словацький «Ружомберок» (3:0 на виїзді та 2:1 вдома), однак у 3-му раунді відбору поступилися португальському «Жил Вісенте» (1:1 вдома та 0:4 на виїзді).

Склад

Середній вік гравців «Риги» складає 24,9 років. У своєму складі латвійці мають велику кількість легіонерів (20), серед яких – український півзахисник Юрій Вакулко, відомий за виступами за київський «Арсенал» і «Дніпро». Також за «Ригу» виступають знайомі українським уболівальникам шведський захисник Дуглас Бергквіст (екс-гравець «Чорноморця») та бразильський нападник Ранжел («Ворскла»).

Семеро представників ризького клубу є гравцями національних збірних – 5 латвійських футболістів, а також по одному легіонеру з Конго та Фінляндії.

Найкращими бомбардирами наших суперників у минулому сезоні стали представник Гани Джоселфо Барнс (7 голів) і білорус Юрій Кендиш (6 голів).

Тренер

Головним тренером ФК «Рига» є 43-річний фахівець Томіслав Стипич – хорват, який із 10-ти років проживав у Німеччині та грав у аматорських командах. Тренерську кар’єру розпочав у 2007 році – працював із юніорами «Інгольштадта» та франкфуртського «Айнтрахта», також очолював німецькі «Ерцгебірге Ауе» та «Штутгартер Кіккерс». Окрім того, у резюме Стипича – короткі періоди роботи в китайському «Наньтун Чжіюнь», швейцарському «Грассхоппері» та хорватському «Славен Белупо».

У жовтні 2022 року фахівець перебрався до Латвії, де разом із місцевою «Аудою» встиг завоювати Кубок країни. Цей трофей став першим в історії клубу. До ФК «Рига» хорват був запрошений у січні 2023 року.

Підготовка

Перші збори в рамках підготовки до нового сезону «Рига» розпочала в Дубаї, де провела сім контрольних матчів, здобувши дві перемоги (над «Аль-Насром» із ОАЕ – 2:1 та збірною Катару U20 – 4:1), тричі зігравши внічию (із «Дубай Юнайтед» – 1:1, збірною Узбекистану U23 – 1:1 та болгарським «Ботевом» – 4:4), а також зазнавши двох поразок від болгарського «Левські» – 2:3 та 0:2.

У лютому латвійці перемістилися до Туреччини, де провели п’ять спарингів зі стовідсотковим результатом. «Рига» обіграла чорногорський «Дечич» (1:0), грузинські «Торпедо» (Кутаїсі) (2:0) та «Динамо» (Тбілісі) (4:1), боснійський «Сараєво» та луганську «Зорю» (4:2). У матчі наших суперників із казахстанським «Кайсаром» була зафіксована безгольова нічия, а у вчорашньому повторному спарингу з «Сараєво» перемогли боснійці – 2:0.

Фото – ФК «Рига»

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер