Представляємо суперника: «Кривбас» (Кривий Ріг)

Представляємо суперника: «Кривбас» (Кривий Ріг)

У 10-му турі української Прем’єр-ліги київське «Динамо» прийматиме у Львові на стадіоні «Арена Львів» криворізький «Кривбас». Представляємо нашого найближчого суперника.

«КРИВБАС» (Кривий ріг)

Дата заснування: 2020 рік

Президент: Костянтин Караманіц

Головний тренер: Юрій Вернидуб

Домашній стадіон «Гірник» (2500 місць) у Кривому Розі, але у нинішньому сезоні домашні матчі проводить у Києві на НСК «Олімпійський» (70 050 місць)

Результат виступу в минулому сезоні у Першій лізі: 2-те місце (42 очка у 20-ти матчах, 12 перемог, 6 нічиїх, 2 поразки, різниця м’ячів 38:17)

Поточне місце в сезоні 2022/23: 13-те місце (6 очок у 8-ти матчах, 1 перемога, 3 нічих, 4 поразки, різниця м’ячів 4:8)

Історія

Нинішній «Кривбас» немає нічого спільного із однойменною командою, яка вже виступала у вищому українському дивізіоні до сезону 2012/2013 років включно. Майбутній суперник «Динамо» був заснований влітку 2020-го року, коли було оголошено, що клуб буде відновлено на базі криворізького «Гірника», який самостійно існував більше 10-ти років.

Нову команду було утворено злиттям аматорського «Кривбасу», який виступав у чемпіонаті Дніпропетровської області, з «Гірником», вона і посіла місце останнього у Другій лізі. Президентом став екс-президент і власник «Гірника» Костянтин Караманіц, також із «Гірника» до новоствореного клубу перейшли головний тренер Геннадій Приходько зі штабом, і всі гравці. Головний тренер та власник аматорського «Кривбасу» Сергій Мазур (який також був власником бренду «Кривбас») обійняв посаду віце-президента.

Події розгорталися швидко: у сезоні 2020/21 «Кривбас» посів друге місце у групі «Б» Другої ліги, і слідом за «Металістом» підвищився у класі, а в сезоні 2021/22, знову розмістився за харків'янами, і на момент вимушеного призупинення чемпіонату України через війну, був другим із солідним відривом у 9 очок від третього місця, яке посідав «Альянс» (Липова Долина). Тож криворіжців було прийнято до числа учасників Української Прем'єр-Ліги сезону 2022/23.

Стан справ у поточному сезоні

Нинішній сезон «Кривбас» розпочав під керівництвом нового головного тренера. Олександра Бабича влітку цього року на цій посаді змінив Юрій Вернидуб, відомий своєю роботою у луганській «Зорі», з якою став бронзовим призером чемпіонату України (2016/17), фіналістом Кубка України (2015/16) та був багаторазовим учасником Ліги Європи (двічі групового раунду). Вернидуб також двічі ставав тренером року в Україні (2016, 2018). А ще останнім часом успішно очолював молдавський «Шериф», з яким двічі вигравав місцевий чемпіонат та став тренером року в Молдові (2021).

Новому наставнику довелося будувати практично нову команду, адже колектив залишили 18 гравців, на місце яких прийшло сім нових. Тож не дивно, що старт сезону склався для «Кривбасу» не найкращим чином: криворіжці у перших двох матчах з «Колосом» та «Шахтарем» зазнали поразок, а загалом у семи матчах не здобули жодної перемоги, чергуючи невдачі з нічиїми. Першу перемогу «біло-червоні» здобули лише у минулому турі, вдома перемігши «Інгулець» з рахунком 2:1.

Слід зазначити, що лише в одному з чотирьох програних матчів суперник динамівців пропустив більше одного м’яча (виїзний поєдинок з «Олександрією» завершився з рахунком 0:2). В інших випадках результат був мінімальним – 0:1. Що стосується нічиїх, то дві з трьох завершилися без забитих м’ячів (0:0), і лише одна (на виїзді із луганською «Зорею») результативно – 2:2. Тож, у середньому «Кривбас» пропускає один м’яч за гру, а забиває зовсім мало – у восьми поєдинках 4 голи, причому вони прийшлися на два матчі (по два м’ячі криворіжці забили «Зорі» та «Інгульцю»).

Зараз сусідами «Кривбаса» у турнірній таблиці є «Ворскла», яка має на два очка більше, та ФК «Львів», який на одне очко відстає від команди Юрія Вернидуба, маючи у своєму активі 5 залікових пунктів.

Середній вік футболістів команди із Кривого Рогу складає 25,6 років. За «Кривбас» виступають півзахисник Назар Волошин та нападник Олексій Хобленко, які розпочинали свою футбольну кар’єру у складі молодіжної команди «Динамо» та «Динамо-2».

Топ-гравці стартового складу

Протягом перших турів наставник команди Юрій Вернидуб достатньо активно варіює склад. Усього один футболіст основного складу зіграв без замін у всіх 8-и матчах поточного сезону – це лівий захисник Володимир Якімець (720 хвилин). Серед тих, хто має найбільше ігрового часу на полі також – півзахисники Назар Волошин (7 матчів, 597 хвилин), Микита Татарков (7 матчів, 581 хвилина), Дмитро Хомченовський (7 матчів, 576 хвилин), захисник Дмитро Семенов (7 матчів, 560 хвилин), воротар Богдан Сарнавський (6 матчів, 540 хвилин), захисник Тимур Стецьков (6 матчів, 475 хвилин), нападник Олексій Хобленко (7 матчів, 474 хвилини) та захисник Віталій Вернидуб (5 матчів, 450 хвилин).

Найрезультативніші гравці команди в поточному сезоні УПЛ

Роман Дебелко –  2 голи

Назар Волошин, Олексій Хобленко – по 1 голу

Матчі із «Динамо»

Оскільки нинішній «Кривбас» проводить лише свій перший сезон в українській Прем’єр-лізі, «Динамо» з цим суперником ще не зустрічалося, тож історія протистоянь поки що не налічує жодного поєдинку. Майбутня гра на «Арені Львів» стане першою між цими суперниками.

*Фото – ФК «Кривбас» 

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер