Представляємо суперника: «Кривбас» (Кривий Ріг)

Представляємо суперника: «Кривбас» (Кривий Ріг)

У рамках 9-го туру VBET Ліги київське «Динамо» вдома прийматиме криворізький «Кривбас».

Матч відбудеться у неділю, 6-го жовтня, на стадіоні «Динамо» ім. В. Лобановського у Києві та розпочнеться о 18:00. Представляємо нашого найближчого суперника.

«КРИВБАС» (Кривий Ріг)

Дата заснування: 2020 рік

Президент: Костянтин Караманіц

Головний тренер: Юрій Вернидуб

Домашній стадіон: «Гірник» (2500 місць) у Кривому Розі,

Результат виступу в минулому сезоні: 3-тє місце (57 очок у 30 матчах, 17 перемог, 6 нічиїх, 7 поразок, різниця м’ячів 51:30).

Поточне місце в сезоні 2024/25: 8-ме місце (11 очок у 7 матчах, 3 перемоги, 2 нічиїх, 2 поразки, різниця м’ячів 6:6).

Історія

Вперше команду майстрів у Кривому Розі була створено у 1959 році, на базі спортивного клубу «Гірник». Вона отримала назву «Команда міста Кривий Ріг». Потім вона називалася «Авангард» та «Гірник», а з 1966 року – «Кривбас». За часів незалежності клуб двічі ставав бронзовим призером чемпіонату України, проте після завершення сезону 2012/13 клуб спіткало банкрутство.

У 2020 році на базі футбольного клубу «Гірник», який виступав у Другій лізі, самостійно існував більш як 10 років, розвивав власну академію та будував інфраструктуру, було створено новий «Кривбас». На той момент у Кривому Розі завдяки фанатам клубу й активістам функціонувала створена у 2015 році громадська організація «Кривбас має бути», яка зберегла ім'я та символіку клубу, а клуб із символікою «Кривбасу» виступав в аматорському чемпіонаті України. Тож завдяки злиттю з аматорським колективом професійний «Кривбас» зберіг історичну символіку клубу.

Президентом став експрезидент і власник «Гірника» Костянтин Караманіц, також із «Гірника» до новоствореного клубу перейшли головний тренер Геннадій Приходько зі штабом, і всі гравці. Головний тренер та власник аматорського «Кривбасу» Сергій Мазур (який також був власником бренду «Кривбас») обійняв посаду віцепрезидента.

Новостворений «Кривбас» у найкоротші терміни вийшов до Прем’єр-Ліги. У сезоні 2020/21 «червоно-білі» посіли друге місце у групі «Б» Другої ліги, і слідом за «Металістом» підвищилися у класі, а в сезоні 2021/22, знову розмістилися за харків'янами, і на момент вимушеного призупинення чемпіонату України через війну, були другим із солідним відривом у 9 очок від третього місця, яке посідав «Альянс» (Липова Долина). Тож криворіжців було прийнято до числа учасників Української Прем'єр-Ліги сезону 2022/23.

В еліті вітчизняного футболу «Кривбас» дебютував із новим тренером, який досягав в УПЛ успіхів з луганською «Зорею» – Юрієм Вернидубом. Перший сезон у Прем’єр-Лізі був доволі непоганим як для дебютантів – клуб із Кривого Рогу завершив сезон у верхній половині турнірної таблиці, а точніше на 7-му місці.

А у наступному сезоні 2023/2024 суперник динамівців здійснив справжній прорив, зі старту закріпившись серед лідерів турнірної таблиці, причому, протягом певного часу криворіжці перебували на самій вершині. За підсумками ж сезону «Кривбас» виборов бронзові медалі чемпіонату. Третє місце дозволило криворіжцям виступати у єврокубках, а саме – у кваліфікації до Ліги Європи.

Стан справ у поточному сезоні

Нинішній сезон розпочався для криворіжців не так вдало, як попередній. Із семи стартових поєдинків команда здобула три перемоги, два рази зіграла у нічию та зазнала двох поразок. Спочатку підопічні Юрія Вернидуба вдома перемогли одеський «Чорноморець» (1:0), далі на виїзді поступилися львівським «Карпатам» (0:3), знову святкували перемогу – над рівненським «Вересом» (2:0). Потім була нічия з «Інгульцем» (1:1), недограний матч з «Шахтарем» через повітряну тривогу, перемога над «Лівим Берегом» (1:0) та нічия з «Ворсклою» (1:1).

Напередодні зустрічі з «Динамо» «Кривбас» вдома поступився «Олександрії» (0:1), тож до матчу підходить не у найкращому настрої.

Щодо виступів на євроарені, їх підопічні Юрія Вернидуба розпочали з третього кваліфікаційного раунду Ліги Європи. Тут вони двічі поступилися чеській «Вікторії Пльзень» (1:2 вдома та 0:1 на виїзді) та потрапили до раунду плей-оф кваліфікації Ліги конференцій. Тут українці теж не змогли здобути успіху, поступившись іспанській команді «Реал Бетіс» (0:2 вдома та 0:3 на виїзді) та припинивши виступи у єврокубках.

Топ гравці стартового складу

Команда Юрія Вернидуба має достатньо стабільний склад. Зокрема, одразу п’ятеро гравців узяли участь у всіх 7 зіграних поєдинках – це воротар Андрій Кліщук (630 хвилин), півзахисник Денис Кузик (531 хвилина), португальський захисник Рафаель Бандейра (448 хвилин), півзахисник з Руанди Джихад Бізімана (444 хвилини) та хавбек Максим Луньов (402 хвилини).

Також найбільше зіграних хвилин у захисника Олександра Романчука (6 матчів, 501 хвилина), півзахисника Юрія Вакулка (6 матчів, 439 хвилин) та захисника Олександра Драмбаєва (6 матчів, 438 хвилин).

Трохи менше ігрового часу мають ганський нападник Даніель Соса (6 матчів, 374 хвилини), півзахисник Артур Микитишин (6 матчів, 417 хвилин), захисник Тимур Стецьков (4 матчі, 360 хвилин) та хавбек з Кот-д`Івуару Жан По (6 матчів, 337 хвилин).

Найрезультативніші гравці

Щодо найрезультативніших гравців поточного сезону, у «Кривбасу» поки що немає яскраво вираженого найкращого бомбардира. По одному м’ячу забили одразу п’ять футболістів – Даніель Соса, Тимур Стецьков, Єгор Твердохліб, Олег Кожушко та Максим Задерака. Ще один гол на рахунку ганського нападника Прінса Аду, який був відзаявлений та більше не виступає за «Кривбас».

Також зазначимо, що Денис Кузик має у своєму активі дві результативні передачі, а Максим Луньов - одну.

Матчі з «Динамо»

«Динамо» та нинішній «Кривбас» провели між собою лише чотири матчі. У сезоні 2022/2023 команди спершу зустрілися в жовтні у Києві. Тоді кияни перемогли завдяки дублю Віталія Буяльського та голу Владислава Ваната, а гості відповіли одним результативним ударом, автором якого став Роман Дебелко – 3:1. У матчі-відповіді на стадіоні «Гірник» 8 травня минулого року долю поєдинку вирішив єдиний м’яч, автором якого на 48-й хвилині став Денис Попов.

У сезоні 2023/2024 матч першого кола також завершився на користь «біло-синіх» завдяки голам Владислава Ваната та Олександра Караваєва в першому таймі – 2:0. А у другому колі динамівці вдома перемогли з рахунком 3:1, м’ячі забивали Владислав Ванат (з пенальті), Микола Шапаренко та Владислав Дубінчак. У складі суперника відзначився Єгор Твердохліб.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер